«Επίορκοι ελεγκτές» και κράτος-οπερέτα | larissanet.gr

0
46

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΝΤΑΒΕΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

«Επίορκοι ελεγκτές» και κράτος-οπερέτα

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα των ιδιωτικών κλινικών της Λάρισας; Πόσο απέχει η αλήθεια από τη διαστρέβλωση και ο νόμος από την παρανομία; Ποιες οι δαιδαλώδεις διαδρομές του κρατικού λαβύρινθου, όπου εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι ενδεχομένως ενίοτε χάνουν τον «προσανατολισμό» της αποστολής τους και ξεκινούν το «αλισβερίσι» με εμπλεκόμενους και μη, πιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό πως στην Ελλάδα τίποτα δεν αντιστέκεται περισσότερο από την ίδια τη διαφθορά;

Σε αυτές και σε πολλές ακόμη ερωτήσεις επιχείρησε να απαντήσει με σημερινή του συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, ο οποίος συνεπικουρούμενος από άλλους ιδιοκτήτες κλινικών της πόλης, τοποθετήθηκε για όλα όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, ενώ μιλώντας στη larissanet απεκάλυψε μερικές ακόμα πλευρές μιας ιστορίας, που δυστυχώς ή ευτυχώς ξεφεύγει από τα στενά όρια της πόλης, τοποθετώντας την, για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος, όσον αφορά τουλάχιστον τα ζητήματα υγείας.

«Προφανώς δεν «κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας» χαρακτηρίζοντας ασυνεπές το ελληνικό κράτος. Πάραυτα ακόμη και στη διαβάθμιση της ασυνέπειας υπάρχουν όρια. Δυστυχώς θεωρούμε σχεδόν αυτονόητο ως Έλληνες πολίτες όταν δικαιούμαστε π.χ επιστροφή φόρου ή είμαστε προμηθευτές του δημοσίου με σύμβαση έργου-χρόνου, να πληρωνόμαστε όποτε το ελληνικό κράτος επιθυμεί. Γιατί το ελληνικό κράτος ως γνωστό δεν σέβεται τους πολίτες του. Το να μην αναγνωρίζει όμως ένα κράτος τη σφραγίδα και την υπογραφή του…αυτό πλέον και εάν αγγίζει τα όρια της συνταγματικής εκτροπής», επισημαίνει ο κ. Νταβέλης, ξετυλίγοντας την άκρη του κουβαριού, σύμφωνα με τη δική του αφήγηση.

Τι ίσχυε

«Δεκάδες ιδιωτικές κλινικές της χώρας, οι οποίες έλαβαν όλες τις απαραίτητες θεωρήσεις των λειτουργικών τους πλαισίων με τη σφραγίδα και την υπογραφή του Υπουργείου Υγείας, όπως ο νόμος προβλέπει, και κατόπιν τούτου αδειοδοτήθηκαν από τις οικίες τους περιφέρειες με άδειες και βεβαιώσεις καλής λειτουργείας. Η πλειοψηφία των παλαιών κλινικών ανά την επικράτεια, λειτουργούσαν από το 1962 είτε με το γνωστό βασιλικό διάταγμα εξαρχής είτε με τα Π.Δ 247/91 & 235/2000, έχοντας αυτόνομη και ξεχωριστή είσοδο επί της κλινικής τους καθώς και ανεξάρτητα όλα τα απαραίτητα προαπαιτούμενα πολεοδομικά συστήματα εύρυθμης λειτουργίας και κτιριακής ασφάλειας, όπως είναι τα ηλεκτρομηχανολογικά ή τα μέσα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας. Επί του συνόλου όμως της κτιριοδομής τους οι κλινικές αυτές γειτνιάζουν άλλοτε με κατοικίες και άλλοτε με καταστήματα. Οι επιχειρηματίες λοιπών των κλινικών αυτών, οσάκις επένδυσαν στις παλιές τους άδειες ανακαινίζοντας ή ανακατασκευάζοντας τις κτιριοδομές τους, κατά τον έλεγχο νομιμότητας της επικείμενης λειτουργίας των, ουδέποτε οι επενδύσεις τους κρίθηκαν ακατάλληλες ή παράνομες από τις αρμόδιες υπηρεσίες είτε του Υπουργείου υγείας είτε των εκάστοτε περιφερειών. Με απλά λόγια οι λειτουργούσες ιατρικές επιχειρήσεις είχαν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα!»

Τι άλλαξε

«Πρόσφατα όμως διαπιστώθηκε ότι κάτι αλλάζει σε αυτή την ιστορία από τη Λάρισα, με αφορμή το καταλογισμό σωρεία παραβάσεων στην επιτροπή του άρθρου 4 του Π.δ 247/91 της υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας, που είναι αρμόδια για την αδειοδότηση και τον έλεγχο όλων των ιδιωτικών κλινικών. Με πόρισμα του ΣΕΥΥΠ που ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2016 και αφορούσε την εκπρόθεσμη και παράνομη κλινική «Απολλώνειο-Θεοτόκος» στη πόλη της Λάρισας, διαπιστώθηκε μεταξύ των πολλών παραβάσεων ότι η εν λόγω κλινική δεν λειτουργούσε σε ανεξάρτητο και αυτοτελές κτίριο.

Στα συμπεράσματα του πορίσματος τους οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ καταλόγισαν αξιόποινες πράξεις στα μέλη της επιτροπής ελέγχου (στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Λάρισας), διότι ουσιαστικά και άνευ ελέγχου αδειοδοτούσαν ανελλιπώς μία κλινική που είχε σταματήσει να λειτουργεί αρκετά χρόνια πριν ο Περιφερειάρχης θεσσαλίας ανακαλέσει τελικώς την άδεια λειτουργίας της και αφότου αντιλήφθηκε το μέγεθος της παρανομίας των!»

Ζητούν μετεγκατάσταση ή διακοπή λειτουργίας

«Με αφορμή λοιπόν αυτή την αδιαμφισβήτητη παρανομία και επειδή μεταξύ των άλλων οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ έθιξαν ως προϋπόθεση χρηστής λειτουργίας των κλινικών και το θέμα του «ανεξάρτητου και αυτοτελούς κτιρίου», ο Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά από νόμιμες επιχειρήσεις που έλαβαν θεωρήσεις σχεδίων και λειτουργικών πλαισίων από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Υπουργείου του, τη μετεγκατάσταση ή τη διακοπή της λειτουργίας τους, αδιαφορώντας πλήρως ότι εξαιτίας της ολιγωρίας των κρατικών υπαλλήλων λειτουργών του, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που επένδυσαν δεκάδες ως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και απασχολούν μερικές χιλιάδες υπαλλήλων, βρίσκονται σε απόγνωση!

Ξεχνά ο κ.Γενικός γραμματέας ότι κατά το Σύνταγμα στην έννοια της χρηστής διοίκησης, ακόμη και εάν το κράτος ερμηνεύσει λάθος και προβεί σε αδειοδότηση ενός ιδιωτικού φορέα, το δίκαιο είναι πάντα υπέρ του διοικούμενου!

Υπολογίζεται ότι η ακατανόητη και ετεροχρονισμένη απόφαση του Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας κ. Γιαννόπουλου Γεώργιου, πλήττει μερικές δεκάδες κλινικών ανά την επικράτεια που είναι εγκατεστημένες κυρίως στη περιφέρεια και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Την εποχή που η Ελλάδα των μνημονίων διψά απεγνωσμένα για επενδύσεις εντός και εκτός πεδιάς, κάποιοι «απίστευτοι» κρατιστές βάλθηκαν να κλείσουν και τις τελευταίες εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες τόλμησες να επενδύσουν πάνω στη δική τους υπογραφή».

«Αντικαταστήστε τους επίορκους ελεγκτές»

Στη σημερινή του συνέντευξη τύπου, επιπροσθέτως, ο κ. Νταβέλης ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό να προχωρήσει αμέσως στην αντικατάσταση των «επίορκων μελών της επιτροπής», αφού η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη.

Νέα παρέμβαση του εισαγγελέα

Σύμφωνα με πληροφορίες της Larissanet, μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό και όχι μόνο τύπο, η Εισαγγελία της Λάρισας απέστειλε κλήσεις στους εμπλεκόμενους για προκαταρκτική εξέταση, η οποία θα αρχίσει να πραγματοποιείται τις αμέσως επόμενες μέρες.

Όπως και να έχει τα όσα αυτή τη στιγμή δημοσιοποιούνται και αρχίζουν να αποκαλύπτονται είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, οι θιγόμενες επιχειρήσεις θα κινηθούν τόσο ποινικά όσο και αστικά κατά πάντως υπευθύνου.

Περισσότερα Εδω