Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα – Trikalaola.gr

0
160

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Τρικάλων συμμετέχει και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις και το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων!
Ένα κορυφαίο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στην περιοχή μας, μια μεγάλη συνάντηση του κόσμου της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, της αμφισβήτησης και της ανυπακοής, της αντίστασης και της ανατροπής!
Μια ανοικτή και ζέστη αγκαλιά για τους πρόσφυγες που βρέθηκαν, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους λόγω των πολέμων , των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων , της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, στη δική μας γειτονιά!
Μια μαζική συνάντηση του κόσμου των εργαζομένων και των ανέργων, της νεολαίας της εργασιακής περίπλανησης και της μετανάστευσης, της κοινωνίας που αντιμετωπίζει τη βαρβαρότητα της πολιτικής κυβέρνησης- «θεσμών «& την εργοδοτική τρομοκρατία κι αυθαιρεσία, των ανθρώπων της ανιδιοτέλειας, της ατομικής αξιοπρέπειας και του συλλογικού αγώνα.
Ένα σημείο αναφοράς για την πάλη ενάντια στον πόλεμο, για τη διεθνιστική και ταξική αλληλεγγύη στους λαούς και στους εργαζόμενους όπου γης που παλεύουν για τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους, για την υπεράσπιση δημοκρατικών , εργασιακών, κοινωνικών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, για τη μάχη ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία, για τον αγώνα για γη κι ελευθερία, για την πάλη ενάντια στην καταστολή και την κρατική τρομοκρατία.
Μια κορυφαία πολιτιστική γιορτή, ένα καλλιτεχνικό σταθμό συνεύρεσης διαφορετικών ρευμάτων τέχνης και δημιουργίας, κόντρα στον αγοραίο πολιτισμό του life- style.
Μια μαζική , ενωτική , μαχητική απάντηση και σημαντική υπενθύμιση σε όσες κι όσους πιστεύουν πως η ιστορία έχει τελειώσει, πως την ιστορία τη γράφουν οι λαοί , οι εργαζόμενοι κι όσες κι όσοι αγωνίζονται, διεκδικούν , αμφισβητούν τα » ιερά και τα όσια » του καπιταλισμού , αντιστέκονται στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, ονειρεύονται έναν κόσμο δίχως εκμετάλλευση , φτώχεια και πολέμους.
Όσων δηλαδή σηκώνουν το κεφάλι!
Να είμαστε όλες κι όλοι εκεί!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Τρικάλων

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Καθόλα  ικανοποιημένος επέστρεψε από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο συντοπίτης πολιτευτής

στο νομό Κώστας Φαμίσης.

Και τούτο γιατί το κλίμα ήταν άριστο και διαμορφώθηκε μια δυναμική η οποία θα δημιουργήσει προοπτικές για το μέλλον και ιδιαίτερα για την ουσιαστική ενεργοποίηση του Κέντρου που

καλείται πλέον να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τον τόπο.

 

Αυτή ήταν άλλωστε και η κοινή διαπίστωση όπως ο ίδιος δήλωσε μεταξύ των μελών και στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθότι οι επαφές και συζητήσεις που είχε το επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Άλλωστε η εκτίμηση και η αποδοχή που απολαμβάνει ο Κώστας Φαμίσης  στο χώρο είναι δεδομένη και μεταξύ εκείνων που αναγνωρίζουν  το ρόλο και την προσφορά του ανήκει και

ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος  με τον οποίο τα είπαν κατ΄ ιδίαν……

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Παναγιώτας Δριτσέλη σχετικά με την αποζημίωση των αγροτών του Νομού Τρικάλων, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Στην ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην Ολομέλεια της Bουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριος Ευάγγελος Αποστόλου. Από τη συζήτηση προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα σε σχέση με τις αποζημιώσεις, αλλά και ως προς τη γενικότερη πολιτική του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των καλλιεργειών. Συγκεκριμένα :

 

  1. Όπως τονίστηκε από τον Υπουργό, το εξατομικευμένο εκτιμητικό έργο στο Νομό Τρικάλων έχει ήδη ξεκινήσει και η πληρωμή όλων των ασφαλιστικά ενήμερων αγροτών θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

 

  1. Οι εκτιμητικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ενισχυθεί με 200 συμβασιούχους εξειδικευμένους επιστήμονες και στο πλαίσιο αυτό το εκτιμητικό έργο αναμένεται να επιταχυνθεί συνολικά.

 

  1. Ως προς τις χιλιομετρικές αποζημιώσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, το θέμα αναμένεται να ρυθμιστεί μέχρι τον Αύγουστο, μέσω εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών.

 

  1. Ως προς τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά και σχετικά με την αποζημίωση καταστροφών που άπτονται της εξέλιξης των γενικότερων περιβαλλοντικών συνθηκών, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των σχετικών προτάσεων προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καλυφθούν πλήρως νέα φαινόμενα καταστροφών, που ενδεχομένως να οφείλονται στη κλιματική αλλαγή.

 

Από την πλευρά της η Παναγιώτα Δριτσέλη δήλωσε την ικανοποίησή της για την επιτάχυνση των διαδικασιών και υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης, για την ταχεία προσαρμογή των διοικητικών μηχανισμών στα νέα δεδομένα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο και στις ανάγκες του.

 

Ακολουθούν τα πρακτικά της συζήτησης :

 

Παναγιώτα Δριτσέλη : Κύριε Υπουργέ, πριν από 15 περίπου ημέρες, η ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε και το Νομό Τρικάλων είχε ως αποτέλεσμα αρκετά εκτεταμένες καταστροφές σε πάρα πολλές καλλιέργειες, σε 3 από τους 4 δήμους του Νομού. Στο Δήμο Τρικκαίων, στο Δήμο Πύλης και στο Δήμο Καλαμπάκας. Αυτές οι καταστροφές, σύμφωνα και με τις καταγραφές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων εκτείνονται σε περίπου 10.000 στρέμματα και αφορούν 16 χωριά. Δηλαδή, 16 χωριά τα οποία ζουν, και θέλω να  το επισημάνω αυτό, αποκλειστικά από την πρωτογενή παραγωγή. Όπως προκύπτει λοιπόν από αυτές τις καταγραφές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας, οι ζημιές αφορούν σε καλλιέργειες αραβόσιτου, βάμβακος, ελαιοδένδρων, οπωροκηπευτικών, αμπελοκαλλιεργειών και δενδροκαλλιέργειες όπως οι καρυδιές και οι καστανιές.

Ήδη οι αγρότες, από την αμέσως επόμενη ημέρα, έχουν απευθυνθεί σε όλες τις αρχές και τις δημοτικές και τις περιφερειακές, έχουν δηλώσει τις ζημιές που έχουν υποστεί και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Παρόλα αυτά χρειάζεται να περάσουμε στην επόμενη φάση, δηλαδή στην εκτίμηση και στην ολοκλήρωση της αποζημίωσης. Θέλω εδώ να τονίσω το εξής. Στο Νομό Τρικάλων τέτοια χαλαζόπτωση και βροχοπτώσεις συμβαίνουν για δεύτερη φορά αυτό το έτος και υπάρχουν αγρότες που για δεύτερη φορά είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται και όπως καταλαβαίνετε, σε μία περίοδο όπου οι αγρότες έχουν ήδη υποχρεώσεις να τρέχουν και φορολογικές και ασφαλιστικές, θα πρέπει γρήγορα να επισπευσθεί η διαδικασία. Ολοκληρώνοντας άμεσα αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και από τους παράγοντες του ΕΛΓΑ και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το γεγονός ότι κατά το χρόνο της συγκεκριμένης χαλαζόπτωσης οι καλλιέργειες βρίσκονταν σε προχωρημένη καρποφορία και άρα οι αγρότες είδαν όλους τους κόπους τους να εξανεμίζονται και γι’ αυτό είναι απαραίτητο, με δεδομένη και την έκταση των καταστροφών, να ολοκληρωθεί άμεσα και η αποστολή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, αλλά και να εξασφαλιστούν όλοι οι αγρότες που είδαν τις καλλιέργειές τους να χτυπιούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου : Όντως σημειώθηκαν αυτές οι ζημιές που αναφέρατε στην Περιφερειακή ενότητα Τρικάλων από χαλαζόπτωση, από ανεμοθύελλες. Έχουν γίνει οι απαραίτητες επισημάνσεις, οι αναγγελίες και υποβλήθηκαν οι σχετικές δηλώσεις ζημίας, το πρώτο στάδιο. Από εκεί και πέρα, έχουμε σε εξέλιξη αυτή την ώρα το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων. Πάμε πρώτα σε αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής, για να μπορέσουμε να έχουμε την πραγματική εικόνα και σε άλλες καλλιέργειες που δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα, που δεν βρισκόμαστε εκεί, θα πάμε αργότερα. Από όλα αυτά θα υποβληθούν τα σχετικά πορίσματα. Πιστεύω ότι τον Οκτώβρη μέσα από τη διαδικασία που είναι υποχρεωτική να περάσουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα κλείσει ο κύκλος τουλάχιστον αυτών που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι να πληρωθούν. Να σας πω ότι οι αποζημιώσεις και οι εκτιμήσεις βεβαίως γίνονται με βάση τις γεωτεχνικές εκτιμήσεις εξειδικευμένων ανθρώπων αλλά διέπονται ταυτόχρονα και από ένα συγκεκριμένο κανονισμό. Προσπαθούμε δηλαδή και τα δύο να τα χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε, ειδικά για τους αγρότες που έχουν πληγεί, να τους βοηθήσουμε. Το ξέρετε και εσείς ότι εξακολουθεί να υπάρχει σε εκκρεμότητα το μεγάλο ζήτημα της χιλιομετρικής αποζημίωσης των εκτιμητών που χρησιμοποιούν το δικό τους αυτοκίνητο για τις επισκέψεις, είχαμε μία διαβεβαίωση προχθές από το Υπουργείο Οικονομικών ότι τέλος Ιουλίου, Αύγουστο, θα βγάλει μια σχετική εγκύκλιο για να καλύψει το συγκεκριμένο κομμάτι. Όπως επίσης εντός των ημερών, στο νομοσχέδιο που φέρνουμε του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης των γαλακτοκομικών  προϊόντων και την έγκαιρη πληρωμή των αγροτικών προϊόντων, φέρνουμε μία ρύθμιση που αφορά τους γεωτεχνικούς που ασχολούνται με ελέγχους. Όχι μόνο υπαλλήλους του Υπουργείου, αλλά και των φορέων που εποπτεύει το Υπουργείο, ώστε να μπορέσουμε τις ημερήσιες αποζημιώσεις, οι οποίες έρχονται από πολύ παλιά, σε ένα χρόνο που θα γίνει αποδεκτός και από το Υπουργείο Οικονομικών, να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε. Αυτό εγώ που θέλω να σας πω είναι ότι είναι βασική μας επιδίωξη, όσο το δυνατόν οι εκτιμήσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές απώλειες που υπάρχουν και βεβαίως προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση να χρησιμοποιήσουμε, όσο γίνεται εξειδικευμένο ειδικό προσωπικό, δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα. Όμως, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ήδη σας λέω ότι είχαμε πρόσφατα μια πρόσληψη 200 γεωτεχνικών, οι οποίοι προσλήφθηκαν με βασικό κριτήριο την εμπειρία τους επάνω στη συγκεκριμένη διαδικασία και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουμε σε χρόνους τέτοιους τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στους αγρότες.

 

Παναγιώτα Δριτσέλη : Κυρέ υπουργέ, με χαρά άκουσα ότι ήδη έχουν ήδη ξεκινήσει οι καταγραφές και οι εκτιμήσεις των ζημιών. Είναι σημαντικό, ειδικά αυτή την περίοδο, οι αγρότες να ξέρουν ότι το εκτιμητικό έργο δεν θα καθυστερήσει, όπως κάποιες προηγούμενες φορές και θα είναι οι διοικητικές υπηρεσίες δίπλα τους, ειδικά τώρα που παρουσιάζονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Θέλω να πω όμως ότι αυτό το ζήτημα, το οποίο αφορά τελικά σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στο Νομό Τρικάλων, δυστυχώς, είναι ένα ζήτημα πολυεπίπεδο και μόνο ως τέτοιο θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Αφενός, αφορά τους αγρότες, προφανώς, αφετέρου, αφορά και τον ΕΛΓΑ, τον Κανονισμό του, αλλά και τους εργαζόμενους και όλα αυτά έχουν ως κοινό παρονομαστή φυσικά την πρωτογενή παραγωγή. Με μεγάλη λοιπόν χαρά ακούσαμε να αναφέρεστε στις μετακινήσεις, στο αγκάθι που υπάρχει με τις μετακινήσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Εύχομαι και ελπίζω να λυθεί πάρα πολύ σύντομα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να υπερκεραστεί και θέλω να σας πω το εξής. Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ προφανώς γνωρίζουν τα πολύ σπουδαία βήματα που έχουν γίνει και στον Οργανισμό το τελευταίο διάστημα και με τους συμβασιούχους οι οποίοι έχουν προσληφθεί και οι οποίοι επικουρούν το πολύ δύσκολο έργο των γεωπόνων, των ελάχιστων μόνιμων γεωπόνων του ΕΛΓΑ. Από την άλλη, όμως, και στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε γενικότερα, θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα της επικαιροποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δηλαδή, πράγματα τα οποία πλέον μπορεί να μην υφίστανται ή συνθήκες που επιβάλλουν τα νέα δεδομένα, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν μέσα στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, για να μπορέσουν οι αγρότες να ξέρουν ότι έχουμε έναν Οργανισμό ο οποίος, όπως και εσείς αναφέρατε, είναι ανταποδοτικός. Να ξέρουν ότι τον έχουν δίπλα τους και ότι μπορούν να ελπίζουν ότι σε οποιαδήποτε καταστροφή θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να αποζημιωθούν, όχι μόνο για τους κόπους, αλλά και για τα ποσά, τα κόστη τα οποία έχουν διαθέσει.Τέλος,-και τελειώνω με αυτό- είναι σημαντικό και μέσω των διοικητικών, αλλά και των επιστημονικών παρεμβάσεων στις οποίες εσείς αναφερθήκατε πριν, να μειώσουμε τον όποιο κίνδυνο υπάρχει για την αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα σήμερα που έτσι κι αλλιώς απειλείται, από όσο φαίνεται, και από οικονομικούς, αλλά και από περιβαλλοντικούς όρους και επιτέλους να αγκαλιάσουμε με άλλον τρόπο πια τον αγροτικό κόσμο καινα τους δώσουμε μια αγροτική πολιτική η οποία θα βασίζεται προφανώς και σε επιστημονική εμβάθυνση, αλλά και σε διοικητική αποτελεσματικότητα, προκειμένου νέοι άνθρωποι, νέοι αγρότες να παραμείνουν στα χωριά τους και να καταστεί επιτέλους εφικτή η πολυπόθητη παραγωγική ανασυγκρότηση, την οποία έχουμε όλοι ονειρευτεί και την οποία επιθυμούμε για τη χώρα.

 

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου : Να συμπληρώσω, κυρία συνάδελφε, ότι εκτός από τις ζημιές που έχουν σχέση με την ασφάλιση του ΕΛΓΑ, υπάρχουν και ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο στην περιοχή, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά εμείς θα συντάξουμε σχετικό φάκελο, τον οποίο θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από διαδικασίες τεκμηρίωσης της συγκεκριμένης καταστροφής και της αναγκαιότητας, για να ενισχυθούν οι αντίστοιχοι παραγωγοί.Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία έχει τους χρόνους της, γιατί και από πλευράς της απώλειας, ειδικά στηνεπιθεώρηση της καλλιέργειας, πρέπει να περάσει ένας χρόνος για να διαπιστωθεί μέχρι ποιο σημείο έχουν γίνει οι ζημιές. Όμως, ταυτόχρονα χρειάζεται να υποβληθεί ο φάκελος, να εγκριθεί και επειδή πρόκειται για ενισχύσεις που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, να δούμε κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν.Έχουν συντομεύσει οι χρόνοι. Για παράδειγμα, σε αυτό το τελευταίο που σας είπα για τα γνωστά ως ΠΣΕΑ, εκεί που πληρώναμε στα τέσσερα και πέντε χρόνια, έχουμε φτάσει στο μισό. Αντίστοιχα στις πληρωμές που έχουν σχέση με την κάλυψη από ασφάλιστρο των παραγωγών, εκεί λοιπόν που ήμασταν στους δώδεκα και δεκατρείς μήνες, έχουμε κατέβει στους έξι και επτά μήνες, πόσο μάλλον όταν είναι πλέον αποδεκτό από όλους ότι έχουμε βιώσει, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, καιρικές συνθήκες και ζημιές πάρα πολύ καταστροφικές.Υπάρχουν ανάγκες να δούμε κατά πόσον οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι που καλύπτει ο ΕΛΓΑ πρέπει να επανεξεταστούν, ιδιαίτερα οι επιπτώσεις που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας και που έχουν σχέση με αυτό που όλος ο κόσμος αναφέρει ως ακαρπία, δηλαδή την κακή καρπόδεση. Εκεί λοιπόν, επειδή πρέπει ναστοιχειοθετήσουμε τον καινούργιο ασφαλιστικό κίνδυνο, πρέπει να γίνουν αντίστοιχες αναλογιστικές μελέτες, έχοντας πάντα στον νου μας ότι οι αναλογιστικές μελέτες φέρνουν και αντίστοιχο ασφάλιστρο. Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον αγροτικό χώρο αυτήν την ώρα με επιπλέον δαπάνες. Θα δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Πάντως έχει συσταθεί σχετική επιτροπή, η οποία αυτήν την ώρα επεξεργάζεταισυγκεκριμένη πρόταση για να δούμε ποιους ασφαλιστικούς κινδύνους θα καλύψουμε επιπλέον

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ  Τρικάλων που πραγματοποιείται στο Πάρκο Ματσόπουλου στις 7 με 8 Ιουλίου.

Η πάλη ενάντια σε κάθε είδους ρατσιστική ή σεξιστική διάκριση, στην ενδυνάμωση του φασισμού και της ακροδεξιάς, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στην παρουσία του ΝΑΤΟ και της FRONTEX στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, στα κλειστά σύνορα και στην Ευρώπη – Φρούριο, η αλληλεγγύη μας απέναντι στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, είναι αυτονόητη υποχρέωση και αναπόσπαστο τμήμα της πάλης μας ενάντια στις απάνθρωπες πολιτικές της Ε.Ε., της κυβέρνησης και όλων των μνημονιακών κομμάτων, που εξαθλιώνουν πρόσφυγες και ντόπιους.

Διεκδικούμε:

 

1) Τον τερματισμό κάθε είδους συμμετοχής της χώρας μας στα «παιχνίδια πολέμου» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

2) Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες.

3)  Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που εγκλωβίζει στην χώρα μας δεκάδες    χιλιάδες πρόσφυγες και μεταβάλλει το Αιγαίο σε «πλωτό νεκροταφείο».

4)Τερματισμό των απελάσεων, κλείσιμο των hot spot και των κέντρων κράτησης.

5) Ανοιχτές, ασφαλείς και αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας, εντός του οικιστικού ιστού, που να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των προσφύγων στην υγεία, στην παιδεία και στην κοινωνική ζωή.

Ο αγώνας μας είναι κοινός και θα τον δώσουμε μαζί!

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε Τρικάλων

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Συνεχίζοντας την πολιτική δραστηριότητα, κλιμάκιο της Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί και θα περιοδεύσει αύριο Παρασκευή 7 Ιούλη στις 10 π.μ. στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Την απόλυση 19 εργαζομένων συμβασιούχων καταγγέλει η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο καλαμπάκας.

 

Λίγο μετά τη δημοσίευσητου νόμου 4479 που περιλαμβάνει τη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους την  οποία ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη βουλή, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας προχώρησε στην απόλυση 19 εργαζομένων συμβασιούχων.

Στην πράξη αποδείχτηκε ότι η τροπολογία της κυβέρνησης όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά αλλά δεν προσφέρει και καμιά εγγύηση ότι οι Δήμοι θα κρατήσουν το σύνολο των συμβασιούχων με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018, όπως ακριβώς έγινε και στο δήμο μας.

Η πρόταση της Λ.Σ. ήταν καθρή, μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας, βέβαια δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο στην εφαρμογή της νομοθεσίας δεν περίμενε ούτε μια μέρα, δεν στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους-συμβασιούχους, δεν έπραξε το παραμικρό προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Αλλά και πώς να το κάνει άλλωστε αφού η δημοτική αρχή Καλαμπάκας πολύ πιο γρήγορα από άλλους Δήμους της χώρας και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2015 εκχώρησε την αποκομιδή των αποριμάτων σε ιδιώτη. Αλλωστε απώτερος σκοπός Ε.Ε. Κυβερνήσεων τοπικής και περιφερειακής διοίκησης είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.

Επειδή οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι «παρατασιούχοι» στο δήμο Καλαμπάκας που ανέρχονται σε 19αφενός καλύπτουν άμεσες ανάγκες στις υπηρεσίες του δήμου, αφετέρου πρόκειται για εργαζόμενους που εξ αιτίας της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων αντι να μονιμοποιηθούν οδηγούνται στο δρόμο της ανεργίας και της ανέχειας, ζητάμε βάσει και της δυνατότητας που δίνει το υπουργείο εσωτερικών.

Το δημοτικό συμβούλιο στην αυριανή συνεδρίαση να αποφασίσει την ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων-παρατασιούχων εργαζομένων ως τις 31-03-2018 .

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τους εργαζόμενους γενικώτερα να οργανώσουν την τον αγώνα τους για την ανατραπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ώστε να καταργηθεί η σχετική τροπολογία, να μη γίνει καμιά απόλυση κανένας συμβασιούχος να μη μείνει απλήρωτος και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου

Περισσότερα Εδω