Αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

0
131

Τη στάση της Τουρκίας στηλιτεύουν στις ανακοινώσεις τους τα ελληνικά κόμματα.

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος τόνισε ότι « Η λογική του νταή της γειτονιάς δεν φοβίζει κανέναν και πρέπει να γίνει αντιληπτό στην Άγκυρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει όπως εκείνη κρίνει τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα και οι Έλληνες της παρέχουμε πλήρη στήριξη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι « Η Άγκυρα εμφανίζεται να αγνοεί βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Με τις ενέργειες και τις δηλώσεις της θέτει εαυτήν απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι μεγάλες δυνάμεις έχουν πάρει σαφή θέση υπέρ των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση τονίζει πως «Κανόνια έξι χωρών για μία γεώτρηση, τα αποτελέσματα της οποίας, επιτυχή ή ανεπιτυχή, θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβρη και τα όποια κέρδη θα μπουν στις τσέπες των ενεργειακών κολοσσών. Δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά».

«Είναι λάθος και επιπολαιότητα της κυβέρνησης να πιστεύει ότι θα περάσει έτσι και το θέμα των πετρελαίων και των υδρογονανθράκων. Αν πιστεύουμε ότι θα έρθουν Γάλλοι και Αμερικανοί να πολεμήσουν δίπλα μας, τότε βρισκόμαστε μακριά από την πραγματικότητα. Δεν είναι εύκολο να δεχτεί η Τουρκία τις γεωτρήσεις στην Κύπρο. Θα έχουμε πρόβλημα». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο στην Πάτρα.

Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε φόβους για «νέα Ίμια» και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν: «Nα βάλουμε όλοι πλάτη, γι’ αυτό και ζητώ συνέχεια εδώ και δύο χρόνια να αφήσουμε τις καρέκλες και να φτιάξουμε μία κυβέρνηση οικουμενική. Αν αγαπάς τη χώρα όλα μπορείς να τα κάνεις».

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Περισσότερα Εδω