Διαρκής μάχη με τις φλόγες (video)

0
174

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου η πυρκαγιά στην περιοχή Κοιλιώμενος στη βόρεια πλευρά της Ζακύνθου, η οποία καίει δασική έκταση. Λίγο καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο στο όρος Βραχίονα, ανάμεσα στα χωριά Πηγαδάκια και Καταστάρι. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΣ, πτήσεις επιτήρησης πραγματοποιεί στη Ζάκυνθο το μη στελεχωμένο αεροσκάφος τύπου EOS mini UAV SYSTEM. Η εικόνα από την κάμερα του αεροσκάφους θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια των πτήσεων.

Οι πτήσεις μη στελεχωμένων αεροσκαφών του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ενταχθεί από φέτος στα επιχειρησιακά σχέδια του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την αντιπυρική περίοδο, ως εργαλείο έγκαιρου εντοπισμού δασικών πυρκαγιών.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας.

Οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στα σπίτια δημιουργώντας πανικό στους κατοίκους, ενώ υπήρξε διακοπή του ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή των Καμένων Βούρλων και του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν τα δύο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 7 πυροσβεστικά οχήματα από τη Λαμία, τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αταλάντη, όπως και μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια παρά το γεγονός ότι η φωτιά βρέθηκε πολύ κοντά τους.

Υπό μερικό έλεγχο και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Θεοδώριανα του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στη Βίλιζα Κορωπίου, σε περιοχή πάνω από τον οικισμό και καίει χαμηλή βλάστηση.

Παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Συνολικά επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και 11 οχήματα των δήμων και της Περιφέρειας και 6 εθελοντικά.

Μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν την πυρκαγιά στο Στόμιο Ιεράπετρας, η οποία εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, έχοντας μέχρι στιγμής κάψει 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 20 στρέμματα καλαμιώνων.

Αναφορικά με τις φωτιές που πέρασαν στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία, στη Θεσπρωτία, πλήρως αντιμετωπίστηκε η φωτιά στην περιοχή Παλαμπάς. Υπό μερικό έλεγχο είναι η πυρκαγιά στο Λημέρι, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν μόνο περιμετρικά στο σημείο, διότι υπάρχει ναρκοπέδιο.

Στη γειτονική Αλβανία, τρία νέα μέτωπα εκδηλώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου.

 

Για αύριο Κυριακή, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς)
  • Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Σ. Νέγκας, Π. Μπάρκας, Β. Γκόρου, Ζ. Κακκαβάς], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω