Άνισοι εργασιακοί όροι στον κλάδο του Επισιτισμού

0
106

Το 51ο Απολογιστικό Συνέδριο πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος Παναγιώτης Προύτζος: «Ανομολόγητη αλλά τόσο προφανής επιδίωξη των εργοδοτών είναι η πλήρης εξατομίκευση των όρων αμοιβής και εργασίας στα τουριστικά επαγγέλματα, με αύξηση των διαφορετικών και άνισων εργασιακών όρων απασχόλησης.

Πολλές επιχειρήσεις του κλάδου πλέον λειτουργούν εξατομικευμένα σε περιβάλλον ασυδοσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού και φιλοδοξούν να μεταχειρίζονται το εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό τους ως ανειδίκευτους εργάτες.

Το δίλημμα για τους εργαζόμενους είναι «αβέβαιη και υποβαθμισμένη δουλειά ή ανεργία»! Επικρατούν, η ψευδώς δηλωμένη απασχόληση και μαθητεία, η χαμηλή ειδίκευση και αντίστοιχα χαμηλοί ή απλήρωτοι μισθοί, τα εξαντλητικά ωράρια, τα εργατικά ατυχήματα και ο ηλικιακός ρατσισμός μετά την ηλικία των 40 – 45 ετών, με τον στρατό των ανέργων να διαμορφώνει εν δυνάμει συνθήκες πολιορκητικού κριού για την εργασία στον κλάδο.

Εργαλείο απορρύθμισης είναι η νομοθετημένη υπερενίσχυση της ευελιξίας στην εργασία και του διευθυντικού δικαιώματος, σε συνδυασμό με την επιθετική δημιουργία νέων επιχειρήσεων, με τις νεοανοιγόμενες να αποτελούν αποικίες ευελιξίας και βάναυσων εργασιακών σχέσεων.

Το κάδρο συμπληρώνουν εσχάτως ορισμένες από τις «ναυαρχίδες» της ελληνικής ξενοδοχείας, με αιφνίδια λουκέτα λόγω υπερδανεισμού ή μεταβίβασης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και τους νέους επενδυτές που τις εξαγοράζουν, να θεωρούν τη χώρα ειδική οικονομική ζώνη για να πετούν στο δρόμο και την ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους συνθλίβοντας την επιβίωση των οικογενειών τους».

Το συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της παροχής ασύλου στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, χαρακτηρίζοντάς τους «ικέτες» στη χώρα μας.

Επίσης εγκρίθηκε ψήφισμα για το σύνολο των εργασιακών θεμάτων, ειδικά στον κλάδο, που επισυνάπτεται:

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω