Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αυγενάκης: «Αποφασισμένοι στη μάχη ενάντια στους χειραγωγημένους αγώνες»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με το σύνθημα «Ενώνουμε Δυνάμεις, Προστατεύουμε τον Αθλητισμό» παρουσιάστηκε σήμερα η συγκρότηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α), σε εφαρμογή της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τους χειραγωγημένους αγώνες, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Είμαστε αποφασισμένοι και στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στη χειραγώγηση των αγώνων. Υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση και δημιουργείται το πλαίσιο, η δομή σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, που αποτελεσματικά και με θεσμικό τρόπο μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό. Η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων είναι ένα ομαδικό άθλημα. Και για πρώτη φορά με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. ενώνουν δυνάμεις όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι Αρχές του κράτους για να προστατέψουμε τον αθλητισμό», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης αθλητικής μεταρρύθμισης, απέναντι σ’ ένα παγκόσμιο φαινόμενο διαφθοράς που –δυστυχώς- η Ελλάδα διακρίνεται.
Μάλιστα, o υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε ότι σε ό,τι αφορά στην Σύμβαση Μακόλιν και στην υλοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας, η χώρα μας –από τις μόλις επτά της Ευρώπης που την εφαρμόζουν- πρόλαβε ακόμα και τις συστάσεις των FIFA/UEFA στην Ολιστική Μελέτη.
Την παρουσίαση και τις λεπτομέρειες της Ε.Π.ΑΘΛ.Α, ανέλαβε ο πρόεδρός της και γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.
Για τη χρησιμότητά της και, επιπλέον, στο πόσο πιο αποτελεσματικά θα καταπολεμηθεί η χειραγώγηση αγώνων, τοποθετήθηκαν και τα μέλη της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας: Άγγελος Μπίνης (Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας), Ευάγγελος Καραγρηγορίου (Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων), Βασίλης Παπακώστας (Αστυνομικός Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), ενώ λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν παραβρέθηκε ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου.
Για την ωφελιμότητα της Ε.Π.ΑΘΛ.Α εκφράστηκαν οι Σπύρος Καπράλος (πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), Λεωνίδας Μπουτσικάρης (πρόεδρος της Super League 1), Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος της Super League 2 – Football League), Βαγγέλης Γαλατσόπουλος (πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ), Παντελής Ταρνατόρος (πρόεδρος του ΕΣΑΠ) και οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Αθλητών ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ, Γιώργος Μπαντής, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Παναγιώτης Πελεκούδας, Γιάννης Φουντούλης και Αθηνά Βασιλειάδου, αντίστοιχα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), για το αν θα είναι υπεύθυνη για τις κυρώσεις και τις ποινές σε περίπτωση εύρεσης χειραγωγημένου αγώνα η ομοσπονδία του κάθε αθλήματος ή η επιτροπή, ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς απάντησε: «Η επιτροπή δεν είναι δικαστήριο, αλλά ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο έχει σαν ρόλο αφενός την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των αθλητών, αφετέρου τη λήψη και αξιολόγηση των καταγγελιών. Από εκεί και πέρα αυτά αν αξιολογηθούν θα πηγαίνουν για το μεν ποινικό κομμάτι στην αστυνομία και τον αθλητικό εισαγγελέα, ενώ για το πειθαρχικό μέσω της ΕΟΕ στις ομοσπονδίες. Οπότε δεν θα δικάζει η επιτροπή. Η επιτροπή είναι το συντονιστικό όργανο». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, πρόσθεσε: «Από την ΕΟΕ θα πάει στις ομοσπονδίες γιατί κάθε ομοσπονδία έχει τα δικά της όργανα».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε τα εξής:
«Δεν μπορώ να κρύψω την ικανοποίησή μου σήμερα, διότι ακριβώς πριν από ένα χρόνο ψηφίζαμε στη Βουλή ένα τολμηρό νομοσχέδιο, τον νόμο 4639, τον πρώτο της αναγκαίας αθλητικής μεταρρύθμισης στον τόπο μας. Όπως καλά γνωρίζετε ακολούθησε και ο 4726 προ διμήνου, ενδιάμεσα περάσαμε κι άλλες σοβαρές διατάξεις και ήδη εργαζόμαστε πάνω στο 3ο σχέδιο νόμου που συνεχίζει την προσπάθειά μας για νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου.
Το περσινό νομοσχέδιο, ωστόσο, ήταν εκείνο που έβαζε τα θεμέλια της τάξης σε χρονίζοντα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού και βασικό κομμάτι του ήταν η Κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν.
Καταφέραμε, λοιπόν, σε ένα μόλις χρόνο από τότε, να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα, μια πολύ απαιτητική δουλειά, για να πάρει «σάρκα και οστά» και η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, που απορρέει από την Σύμβαση Μακόλιν του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους χειραγωγημένους αγώνες.
Ένα τόσο σπουδαίο και σημαντικό εργαλείο, που είχε υπογράψει η χώρα μας από το 2014 και που έπρεπε να έχει κυρωθεί από τη Βουλή την αμέσως επόμενη στιγμή, δυστυχώς παρέμενε σε κάποιο συρτάρι ανεκμετάλλευτο και παροπλισμένο για πέντε χρόνια.
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε τη Σύμβαση Μακόλιν και είναι μία από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν την Σύμβαση (μόλις τρεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνολικά επτά σ’ όλη την Ευρώπη).
Το πρόβλημα των χειραγωγημένων αγώνων είναι υπαρκτό. Είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον αθλητισμό και τις αξίες που πρεσβεύει.
Δεν μπορούμε να το αγνοούμε ή να το βάζουμε κάτω από το χαλί. Η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει δραστικά και άμεσα.
Άλλωστε, η χειραγώγηση των αγώνων αποτελεί πρόκληση για το κράτος δικαίου, διότι συνδέεται με την απάτη, το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.
Αποτελεί παράλληλα απειλή για το μέλλον του αθλητισμού ως κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας, που τίθεται υπό αμφισβήτηση κάθε φορά που εγείρονται αμφιβολίες για την ακεραιότητα και τις αρχές του.
Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών έδειξε ότι στη μάχη απέναντι στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων το αθλητικό κίνημα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο του.
Λόγω του μεγέθους και των επεκτάσεων του προβλήματος, είναι αναγκαία η συνεργασία των αθλητικών οργανισμών με κυβερνητικούς οργανισμούς που ειδικεύονται σε αντίστοιχα θέματα.
Αυτό ακριβώς έρχεται να υλοποιήσει η Σύμβαση Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων. Να δημιουργήσει εκείνο το πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων να γίνει πιο αποτελεσματική.
Η Σύμβαση Macolin τέθηκε σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2019 και όπως ανέφερα και προηγουμένως είμαστε μία από τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τις επτά συνολικά χώρες της ηπείρου μας που έχουμε κυρώσει προς το παρόν τη Σύμβαση Macolin, μαζί με την Πορτογαλία, Νορβηγία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ιταλία, Ελβετία.
Ο αθλητικός κόσμος χρειάζεται ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης της χειραγώγησης των αγώνων. Μια δομή σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Υλοποιούμε την απαραίτητη θεσμική προστασία με τη συνεργασία όλων των φορέων και των αρχών του κράτους για την καταπολέμηση ενός παγκόσμιου φαινομένου που το αθλητικό κίνημα δεν μπορεί να λύσει μόνο του.
Όπως γνωρίζετε, τις προηγούμενες ημέρες παραλάβαμε από την FIFA και UEFA την ολιστική μελέτη για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Η Κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν και η ενεργοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας ήταν μία από τις ρυθμίσεις στις οποίες προλάβαμε την Ολιστική Μελέτη!
Αυτό καταδεικνύει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση των προσυνεννοημένων αγώνων.
Ας δούμε όμως στην πράξη τι αλλάζει. Τι καινούριο φέρνει η Κυβέρνηση στον τομέα της αντιμετώπισης του match fixing.
Τι γινόταν έως τώρα;
Μέχρι σήμερα σε ότι αφορά τη χειραγώγηση αγώνων δεν υπήρχε κανένας απολύτως μηχανισμός ελέγχου για κανένα απολύτως άθλημα.
Ο μόνος μηχανισμός που υπήρχε αφορούσε στο ποδόσφαιρο, ο οποίος ήταν ένας αναποτελεσματικός και παντελώς αδύναμος μηχανισμός αξιοποίησης στοιχείων. Και το υπογραμμίζω. Αφορούσε μόνο το ποδόσφαιρο. Κανένα άλλο άθλημα.
Τι προέβλεπε αυτός ο μηχανισμός;
Τη συλλογή αναφορών συγκεκριμένης εταιρίας αναλύσεων που συνεργάζεται με την UEFA (της Sportradar). Αυτές οι αναφορές αποστέλλονταν στην ΕΠΟ και από εκεί διαβιβάζονταν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Στην συνέχεια, επειδή δεν υπήρχε ανάλογος μηχανισμός για τη συλλογή περισσοτέρων στοιχείων και τη διασταύρωσή τους, κατέληγαν -που αλλού;- στο αρχείο.
Στο σύνολό τους τα τελευταία χρόνια, κατέληγαν όλες οι αναφορές στο αρχείο. Δηλαδή υπήρχε… ένας μηχανισμός αρχειοθέτησης!
Σημειώνω εδώ, πως από μόνες τους οι αναφορές αυτές δεν αρκούν για να στοιχειοθετήσουν μια κατηγορία. Χρειάζεται ανάλυση, αξιολόγηση, διερεύνηση για να αξιοποιηθούν.
Ο άλλος δρόμος, φυσικά, της ποινικής διερεύνησης, υπήρχε με αναφορές στην Εισαγγελία και όλες τις υπόλοιπες χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, ο οποίος ωστόσο για να εφαρμοστεί απαιτεί πλήρεις και πέραν πάσης αμφιβολίας αποδείξεις.
Η χειραγώγηση βέβαια των αθλητικών αγώνων δεν έχει να κάνει μόνο με το στοίχημα.
* Χειραγώγηση μπορεί να έχουμε και σε ένα παιδικό, εφηβικό ή σχολικό πρωτάθλημα, όταν διακυβεύονται μόρια για το Πανεπιστήμιο.
* Χειραγώγηση μπορεί να έχουμε όταν αλλοιώνονται ή δηλώνονται ψευδώς στοιχεία για να αγωνιστεί ένας αθλητής ή αθλήτρια σε μια κατηγορία.
* Χειραγώγηση είναι να χάσει μια ομάδα επίτηδες, για να επιλέξει αντίπαλο για τη συνέχεια μιας διοργάνωσης.
* Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει φτιάξει ολόκληρη τυπολογία της χειραγώγησης των αγώνων, όπου το στοίχημα είναι ένα μέρος. Σημαντικό μεν, αλλά μέρος.
* Μάλιστα γνωρίζουμε ότι το 80% των περιπτώσεων χειραγώγησης έχει οικονομικά – στοιχηματικά κίνητρα. Το 20% έχει μη στοιχηματικά – οικονομικά κίνητρα, αλλά άλλου είδους προνόμια, όπως π.χ. μια ευνοϊκή κλήρωση, μόρια για το πανεπιστήμιο κ.ο.κ.
Όλα αυτά αντιμετωπίζονται τώρα, με τον συντονισμό όλων των φορέων.
Τώρα πλέον με την ΕΠΑΘΛΑ αλλάζει το πλαίσιο. Όλες οι αναφορές και οι καταγγελίες θα πηγαίνουν απευθείας στην ΕΠΑΘΛΑ προκειμένου να αξιολογούνται και διερευνώνται ΑΜΕΣΑ.
Τι αλλάζει λοιπόν σε σχέση με το παρελθόν;
* Δημιουργείται μια δομή που λειτουργεί και συνεργάζεται σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.
* Οργανώνεται η αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων με τη δημιουργία της ΕΠΑΘΛΑ μιας επιτροπής που θα εδρεύει στη ΓΓΑ και θα συμμετέχουν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, η Ελληνική Αστυνομία και ο Αθλητικός Εισαγγελέας.
* Αυτός θα είναι ο στενός πυρήνας που θα αναπτύξει συνεργασία και δημιουργήσει ομάδες εργασίας με την Ολυμπιακή Επιτροπή, τις ενώσεις παικτών, τις ομοσπονδίες, τα πανεπιστήμια, τις στοιχηματικές εταιρίες και άλλους φορείς για να αναπτύξει τις διάφορες λειτουργίες του.
* Επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων. Ο καθένας ανάλογα με την ειδικότητά του. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στη διαχείριση των καταγγελιών, η ΓΓΑ βοηθάει στην εξειδίκευση στο αθλητικό κομμάτι, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων στο στοιχηματικό κομμάτι, η Αστυνομία στο κομμάτι της διερεύνησης και ο Αθλητικός Εισαγγελέας στο κομμάτι της δίωξης (έχουμε εκπροσώπους και από το ηλεκτρονικό έγκλημα και από την οικονομική αστυνομία).
* Επιτυγχάνεται καλύτερη συνεργασία με το εξωτερικό (Δίκτυο Εθνικών Πλατφορμών, ανταλλαγή πληροφοριών)
* Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πρωταγωνιστών σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή, τις ενώσεις παικτών.
* Εφαρμόζεται πιο συστηματικά το πλαίσιο της ΔΟΕ (κώδικας της ΔΟΕ ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων) για το πειθαρχικό κομμάτι της χειραγώγησης σε συνεργασία με την ΕΟΕ και τις ομοσπονδίες.
Από την ενεργοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας ωφελούνται όχι μόνο οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες και κατ’ επέκταση η Πολιτεία. Είναι όλοι εκείνοι που θέλουν ένα καθαρό παιχνίδι: οι ίδιοι αθλητές, οι φίλαθλοι και στο τέλος οι ίδιες οι αξίες του αθλητισμού.
Πλέον το αθλητικό κίνημα έρχεται κοντά με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Με το νέο έτος, η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας ξεκινά την επιχειρησιακή λειτουργία της.
Σήμερα ανακοινώνουμε τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της «Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας».
Ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ κ. Γιώργος Μαυρωτάς, θα σας αναλύσει το περιεχόμενο του Κανονισμού.
Στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α. που εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, συμμετέχουν:
* Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ως Πρόεδρος
* Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.)
* Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)
* Ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
* Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.)
Κυρίες και Κύριοι, κλείνοντας, επαναλαμβάνω πως είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στη χειραγώγηση των αγώνων.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά πλέον υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση να δημιουργηθεί εκείνο το πλαίσιο που αποτελεσματικά μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό. Με θεσμικό τρόπο και όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων είναι ένα ομαδικό άθλημα.
Πρέπει όλοι να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατέψουμε τον αθλητισμό.
Να έχουμε έναν αθλητισμό στηριγμένο σε αξίες και όχι διαβρωμένο από ύποπτες οικονομικές συναλλαγές.
Μετά το doping, το match fixing είναι το νέο δηλητήριο στο σώμα του αθλητισμού και θα πρέπει και γι’ αυτό να βρούμε ένα αποτελεσματικό αντίδοτο.
Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Εδώ μπορείτε να βρέιτε την παρουσιάση της Εθνικής Πλατφόρμας ΕΠΑΘΛΑ: https://gga.gov.gr/images/EPATHLA_presentation_NOV_2020_gre_final.pdf

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 Μαρτίνς: «Θα δούμε μία έτοιμη ομάδα» (audio)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

 ΑΠΟΣΤΟΛΗ* ΑΥΣΤΡΙΑ

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για την φετινή προετοιμασία του Ολυμπιακού στην Αυστρία, μίλησε στο  ertsports.gr και την ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο Πορτογάλος τεχνικός.

Ο Πέντρο Μαρτίνς μίλησε στον Μπάμπη Παπάζογλου για όσα είδε από τον Ολυμπιακό στην Αυστρία. Για τα στοιχεία που θέλει να έχουν φέτος οι πρωταθλητές, τις μεταγραφές, που περιμένει, τον Σίμε Βρσάλικο, τη νέα θέση του Αγκιμπού Καμαρά, για τους Φίλιπ Ζινκερνάγκελ, Αμπουμπακάρ Καμαρά, τις εκπλήξεις της προετοιμασίας και την απόφαση που πήρε για τον Κώστα Φορτούνη.

Αρχικά, ο Πορτογάλος προπονητής είπε: «Οι προετοιμασίες είναι πάντα σημαντικές. Εγώ όμως κρατάω πάντοτε πολλά θετικά πράγματα από αυτή την προετοιμασία, γιατί ουσιαστικά κρατάω την ίδια ιδέα που είχα στο τέλος της περασμένης σεζόν. Ήθελα να δω κάποια πράγματα που έπρεπε να τσεκάρω. Οπότε κρατάω θετικά συμπεράσματα από την προετοιμασία. Σίγουρα οι παίκτες ήρθαν με άλλο πνεύμα, πολύ πιο θετικό από την περσινή χρονιά, γιατί η φυσική τους κατάσταση ήταν καλύτερη σε σχέση με πέρσι. Ερχόμασταν από μία δύσκολη χρονιά. Η τωρινή προετοιμασία ήταν πολύ σημαντική για να βγάλω αυτά τα συμπεράσματα και κοιτάμε μπροστά».

Τα πράγματα που ήθελε να τσεκάρει και να βελτιώσει σε σχέση με πέρσι: «Κυρίως ήθελα να γίνει η ομάδα πιο ανταγωνιστική, γιατί είναι αυτό που μας έλειπε πέρσι. Τους τελευταίους έξι μήνες δεν ήμασταν τόσο ανταγωνιστικοί όπως θα θέλαμε. Αυτό περνάει από το να είμαστε πιο επιθετικοί. Ήταν κάτι που ήθελα να δουλέψουμε, γίνονται κινήσεις ώστε να είμαστε πιο επιθετική ομάδα. Αυτό θα μας κάνει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Είχαμε θετικά πράγματα από την περασμένη χρονιά σεζόν και θέλω να τα κρατήσω, αλλά θέλω να γίνει πιο ανταγωνιστική ομάδα και να είμαστε πιο επιθετική και γι’ αυτό δουλεύουμε».

Για το πως περιμένει να εξελιχθεί η σεζόν: «Όπως είπα και πριν οι προετοιμασίες είναι πολύ σημαντικές. Απλώς πολλές φορές γίνεται το εξής: Η αγορά δείχνει το δρόμο το πώς μπορεί να προετοιμαστεί μία ομάδα. Το ιδανικό θα ήταν από την αρχή να έχουμε το σύνολο των ποδοσφαιριστών που θα ήθελα να έχω για όλη τη χρονιά. Δεν το λέω με παράπονο, αλλά απλώς ότι έτσι είναι η αγορά, εξηγώ το πώς είναι η αγορά και το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή. Πρέπει να δουλεύουμε με τους ποδοσφαιριστές που έχουμε στην παρούσα φάση στο ρόστερ και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε παίκτες που δεν είναι αυτήν τη στιγμή. Οπότε προχωράμε τη δουλειά μας όπως είμαστε τώρα και είναι οι συνθήκες του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Δηλαδή η αγορά μάς δείχνει το δρόμο. Οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όσοι είμαστε τώρα, γιατί και τα επίσημα έρχονται σύντομα».

Για τις θέσεις των Φιλίπ Ζινκερνάγκελ και Αμπουμπακάρ Καμαρά: «Ο Ζινκερνάγκελ έχει έρθει εδώ για «10άρι», αλλά μπορεί να παίξει και ως αριστερός εξτρέμ. Ο Αμπουμπακάρ είναι ένας ποδοσφαιριστής που τον υπολογίζω για δεύτερο επιθετικό, αλλά μπορεί να παίξει και μόνος του στην κορυφή. Μπορεί να παίξει και στα πλάγια, αλλά κυρίως πιστεύω θα τον χρησιμοποιώ στον άξονα».

Λίγες μέρες χρειάστηκαν για τον Αμπουμπακάρ Καμαρά να ενσωματωθεί και να ανεβάζει “στροφές” με την ομάδα του Πέντρο Μαρτίνς

Για τη χρησιμοποίηση του Αγκιμπού Καμαρά ως «οχτάρι»: «Θεωρώ ότι ως «8άρι» είναι η ιδανική θέση για τον Αγκιμπού. Είναι εκεί που μπορεί να αποδίδει περισσότερο. Έχουμε δει και τον Ζινκερνάγκελ στο «10άρι», γιατί θέλουμε παίκτες να παίξουν στη συγκεκριμένη θέση. Ο Αγκιμπού μπορεί να παίξει και ως «10άρι», όπως έχει παίξει στο παρελθόν. Όμως, πιστεύω ότι στο μέλλον θα εξελιχθεί ως «8άρι» κι εκεί θα τον υπολογίζω περισσότερο».

Για το αν θα γίνουν άμεσα οι επόμενες μεταγραφές: «Δεν μπορούμε να ελέγχουμε την αγορά όπως είπα και προηγουμένως. Οι μεταγραφές είναι κάτι που δεν περνούν από τα χέρια μου. Αυτό με τις ημερομηνίες δεν είναι κάτι που μπορώ να υπολογίσω. Εσωτερικά γνωρίζουμε τι κινήσεις θέλουμε να κάνουμε, ποιες θέσεις δηλαδή μπορούμε να καλύψουμε. Επίσης ξέρουμε στο περίπου σε ποιους παίκτες θα πω εγώ πρώτα ότι δεν υπολογίζω. Οπότε, θα το μάθουν πρώτα οι ποδοσφαιριστές και μετά οι υπόλοιποι. Μάλλον θα πάμε με αυτό το ρόστερ που έχουμε τώρα για τα παιχνίδια με την Μακάμπι, γιατί δεν έχουμε έως τότε πολύ χρόνο. Θα συνεχίσουμε όπως είμαστε, αλλά εσωτερικά ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε την αγορά, όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή».Για το αν έχει καταλήξει για τις θέσεις που θέλει ενίσχυση: «Ένα αριστερό μπακ, έναν εξτρέμ και ένα «10άρι».

Για τη βελτίωση στο δημιουργικό κομμάτι: «Είναι ένα από τα πράγματα που θέλουμε να δουλεύουμε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε. Σ’ αυτό το κομμάτι θα βοηθήσει πολύ ο Ζινκερνάγκελ όταν θα είναι έτοιμος. Είναι ένας παίκτης που τον υπολογίζω ως «10άρι» και μπορεί να βοηθήσει στο χτίσιμο του παιχνιδιού. Μπορεί να δώσει χώρους μπροστά, να μας δώσει επιλογές μπροστά, αλλά όπως είπα και προηγουμένως ψάχνουμε ένα «10άρι»- εξτρέμ για να βελτιώσει το ρόστερ και να έχουμε περισσότερες επιλογές, να δημιουργήσουμε χώρους μπροστά και να είναι πιο εύκολα τα πράγματα στο γκολ».

Για την απόφαση να μην είναι στην προετοιμασία ο Κώστας Φορτούνης: «Είναι αποφάσεις του προπονητή. Αποφασίσαμε ότι δεν τον υπολογίζουμε για φέτος. Αν θέλει να παίζει περισσότερα παιχνίδια, μάλλον δεν πρέπει να είναι στην ομάδα μας. Είναι δική μου απόφαση, του εξηγήσαμε ότι μάλλον θα πρέπει να βρει άλλη ομάδα και θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν παίκτη για να αντικατασταθεί».

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού σε συνομιλία με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο την έκτη ημέρα προετοιμασίας των “ερυθρόλευκων” στην Αυστρία.

Για τις πολλές επιλογές στα χαφ με Καρβάλιο, Αγκιμπού Καμαρά, Κούντε, Μαντί Καμαρά και άλλους παίκτες και αν θέλει να αλλάξει κάτι στον τρόπο παιχνιδιού: «Οι παίκτες που αναφέρατε δεν τους υπολογίζω για τον ίδιο χώρο, είναι διαφορετικοί. Μάλιστα με αυτά τα ονόματα που αναφέρατε, θεωρώ ότι λείπει ακόμη ένας παίκτης για να μπει ως «10άρι» και να μπει στη θέση που θέλω εγώ. Για άλλους παίκτες μπορούμε να πούμε ότι έχουν τη δυνατότητα να παίξουν πιο πίσω ή να πάνε στα πλάγια, θέλω έναν παίκτη για τη θέση του «10αριού». Όσο για την ερώτηση που μου θέσατε σχετικά με το αν σκοπεύω να αλλάξω κάτι στον τρόπο παιχνιδιού, όλα περνούν από το αν θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Αν η ομάδα είναι πιο ανταγωνιστική από άλλες χρονιές, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που δημιουργούνται επειδή είμαι χρόνια στην ομάδα και οι άλλες ομάδες θεωρούν ότι ξέρουν τον τρόπο παιχνιδιού μας. Εμείς θέλουμε να βελτιώνουμε την ιδέα του παιχνιδιού μας, δεν θα αλλάξουμε πολλά, γιατί πιστεύουμε στην ιδέα που έχουμε ως ομάδα τόσα χρόνια. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και η απόδοσή μας να είναι καλύτερη σε αυτή την ιδέα που έχουμε για το παιχνίδι μας. Αν μη τι άλλο όταν περνούν τρεις – τέσσερις μήνες ήδη θα ξέρουμε και εμείς τους αντιπάλους μας και θα καταλαβαίνουμε πως παίζουν. Εχει μεγάλη σημασία για εμένα το πώς διαβάζουμε κάθε παιχνίδι, πώς μπορούμε να διαβάσουμε τον αντίπαλο και πώς θα είμαστε εμείς πιο ανταγωνιστικοί. Γι’ αυτό το λόγο οι ποδοσφαιριστές που έρχονται ή που είναι ήδη στην ομάδα, πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να συμμετέχουν σε αυτή την ιδέα του παιχνιδιού μας».

Για τον αριθμό παικτών που θα μείνουν στο ρόστερ: «Θα ήθελα 23 συν 4 τερματοφύλακες. Το ιδανικό για εμένα θα ήταν να είναι 22, αλλά πιστεύω ότι θα είναι 23 συν τους τερματοφύλακες».

Για τον Σίμε Βρσάλικο: «Ξεκινάει αμέσως προπονήσεις. Πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ενόψει του πρώτου αγώνα με την Μακάμπι. Θα πρέπει να δουλέψει με την ομάδα και να δούμε πώς μπορεί να προσαρμοστεί στην ιδέα της προπόνησης. Πιστεύω ότι χωρίς αμφιβολία θα είναι έτοιμος για τον επαναληπτικό με την Μακάμπι. Θέλω, όμως, να τον δω πρώτα από κοντά».

Για τους τρεις παίκτες που τον εξέπληξαν ευχάριστα στην προετοιμασία: «O Αμπουμπακάρ Καμαρά είναι ένας παίκτης που σε μόλις δύο μέρες προσαρμόστηκε σ’ αυτά που θέλαμε. Είναι ευχάριστη έκπληξη για εμένα. Όπως ήταν ευχάριστη έκπληξη και ο Κανέ που τελείωσε τη χρονιά με πράγματα που μας άρεσαν. Ξεκίνησε όμως πολύ έντονα και στην προετοιμασία και μας άρεσε αυτή η ευχάριστη έκπληξη του Κανέ. Όπως επίσης και ο Κώστας Μανωλάς που είχε κάποια προβλήματα και φαίνεται ότι τα έχει ξεπεράσει. Μας έδωσε πολύ καλή εντύπωση στην προετοιμασία».

Για τη δύσκολη χρονιά που ακολουθεί και τις περισσότερες απαιτήσεις που έχει ο κόσμος της ομάδας: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι έχουμε μία δύσκολη χρονιά. Είναι η πέμπτη μου σεζόν στον Ολυμπιακό, καταλαβαίνω τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι απαιτητικός, αλλά από την άλλη είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μία καλή δουλειά, γιατί όπως είπα προηγουμένως θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας. Επίσης, τελείωσε ένας κύκλος μετά από τέσσερα χρόνια και τρία σερί χρόνια με τίτλους. Θεωρήθηκε ότι θα έπρεπε να αλλάξουν πολλά πράγματα και εμείς πήραμε ρίσκο και σοβαρές αποφάσεις. Αλλάξαμε πράγματα που ήταν δύσκολο να τα αλλάξουμε. Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι για τον νέο κύκλο. Θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και το είδαμε στα φιλικά που παίξαμε ήδη. Είδαμε μία ομάδα που πίεζε πολύ ψηλά με περισσότερη ένταση. Είχαμε κατοχή της μπάλας σε πολλά φιλικά σε σχέση με πολλά παιχνίδια από την προηγούμενη χρονιά. Είδαμε μία ομάδα που πέρα από την κατοχή, είχε και την πίεση που θέλαμε. Με αυτά τα δύο στοιχεία θα γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί και θα γίνουμε πιο καλοί. Είμαι ένας προπονητής που δεν είχα ποτέ σπουδαία αποτελέσματα στα φιλικά προετοιμασίας με τις ομάδες μου. Δίνω πολύ μεγάλη βάση στη φυσική κατάσταση στην προετοιμασία. Προσπαθώ να ξεπερνούν τα όρια οι ποδοσφαιριστές μου. Τους βάζω στο όριο και μετά όταν φτάσουμε στην ιδανική φυσική κατάσταση, τότε θα δούμε ότι θα αποδίδουν. Ήδη από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας στον Ρέντη, βλέπουμε ότι οι ποδοσφαιριστές τα δίνουν όλα και η απόδοσή τους είναι φοβερή και θα δούμε μία έτοιμη ομάδα. Γι’ αυτό δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στα αποτελέσματα στα φιλικά. Ουσιαστικά παίξαμε έξι φιλικά ματς και θέλω οι παίκτες να ξεπερνούν τα όριά τους στη φυσική κατάσταση».

Για το σύστημα που θα ακολουθήσει: «Είναι ένα μέρος της δουλειάς αυτό. Πρέπει να δουλέψουμε και τα τρία συστήματα που χρησιμοποιούμε περισσότερο. Ξέρετε ότι παίζουμε συνήθως 4-2-3-1, αλλά είναι φορές στην εξέλιξη του αγώνα ή στην εξέλιξη της σεζόν, που αν μας λείπει ένα καθαρό «10άρι» μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν άλλον παίκτη. Ή να αλλάξουμε και το σύστημα σε 4-3-3 ή και το 4-4-2 έχουμε δει. Θέλω εκτός από τους παίκτες που υποστηρίζουν το εκάστοτε σύστημα, θέλω να βλέπω και τον αντίπαλο και ανάλογα να αποφασίζω πώς θα κινηθούμε».

Για το αν ο Ολυμπιακός κοιτάζει και τερματοφύλακα: «Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό. Ο Βατσλίκ είναι ένας τερματοφύλακας με πολύ μεγάλη ποιότητα. Δεν γράφετε μόνο για τερματοφύλακα. Γράφετε για αμυντικό, για μέσο, για επιθετικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ψάχνουμε έναν αριστερό μπακ κι ένα «δεκάρι», εξτρέμ».

Ακούστε όσα δήλωσε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ:

 

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν θα παρευρεθεί στην πρώτη προπόνηση της Γιουνάιτεντ ο Κριστιάνο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

 

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λόγω οικογενειακών θεμάτων όπως επικαλέστηκε, ο Πορτογάλος άσος δεν θα είναι στην πρώτη προπόνηση των “κόκκινων διαβόλων” για την φετινή χρονιά.  

Απών από την σημερινή πρώτη προπόνηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη νέα σεζόν θα είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Όπως αναφέρει το έγκυρο Athletic, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους και ο σύλλογος έκανε δεκτό το αίτημά του. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι διεθνείς θα είναι κανονικά παρόντες.

Η απουσία του Ρονάλντο έρχεται λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιθυμίας του να αποχωρήσει από το Ολντ Τράφορντ αυτό το καλοκαίρι αν υπάρχει κάποια ικανοποιητική πρόταση.

Στην πρώτη σεζόν της δεύτερης θητείας του στη Γιουνάιτεντ ο Ρονάλντο είχε 24 γκολ και 3 ασίστ σε 38 εμφανίσεις.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ59 δευτερόλεπτα ago

Ρούλα Πισπιρίγκου: Σφοδρή επίθεση σε Λέων και παιδοψυχολόγο – Εξέδωσε δελτίο Τύπου

LIFESTYLE14 λεπτά ago

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 λεπτά ago

Μάστιγα οι κλοπές σε καλώδια και μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Θέμης Αδαμαντίδης: Στα δικαστήρια μαζί με τον Αλέξη Κούγιας ο τραγουδιστής

OIKONOMIA29 λεπτά ago

Καρυδιά: Ξεκίνησε η πτήση της καρπόκαψας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ40 λεπτά ago

Σάββας Αναστασιάδης: Επίθεση με μπογιές στο σπίτι του – Ποιος ανέλαβε και γιατί την ευθύνη

ΕΛΛΑΔΑ41 λεπτά ago

Κοροναϊός: Συζήτηση για ξενοδοχεία καραντίνας στην Ελλάδα – Ομάδα διαχείρισης κρίσεων από 5 υπουργεία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Οικονόμου: Βαθύ πολιτικό ζήτημα η υπόθεση Novartis – Ο Τσίπρας προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Ηγουμενίτσα: Λεωφορείο έγινε παρανάλωμα του πυρός – Σώοι οι επιβάτες

ΘΕΣΣΑΛΙΑ1 ώρα ago

Λάρισα: Τροχαίο στην Ηρώων Πολυτεχνείου έστειλε στο νοσοκομείο μία 18χρονη

Δημοφιλή