Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αυγενάκης: «Η επανεκκίνηση του αθλητισμού πρέπει να αποτελέσει στόχο και πολιτική και της ίδιας της Ευρώπης»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε η κροατική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κοοωνοϊού στον αθλητικό τομέα, συμμετείχε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην 3,5 ωρών παραγωγική συζήτηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς την έκταση των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία, αλλά και ως προς τις καλές πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί στην αντιμετώπισή της και οι οποίες χρειάζεται να συνεχιστούν στην επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας.

Διαπιστώθηκε από όλα τα κράτη-μέλη ότι η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος τόσο χρονικά όσο και στις δράσεις που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί εναντίον του κορονοϊού, οι οποίες αναλύθηκαν από τον κ. Αυγενάκη.

Επισημάνθηκε, επιπλέον, ότι η επιστροφή στην αθλητική κανονικότητα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά και κοινά βήματα, ώστε να είναι ομαλή κι όχι ασύντακτη. Μέσα από μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια που θα καταδεικνύει το κλίμα συνεργασίας, αντοχής και αλληλεγγύης στα αθλητικά ζητήματα ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού:

«Ευχαριστώ πολύ την Κροατική Προεδρία και τον υπουργό Αθλητισμού της Κρoατίας κ. Ντρούζακ για την πρωτοβουλία σας να συζητήσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον αθλητισμό.

Επιτρέψτε μου, να ξεκινήσω με μια αναφορά στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας. Στις 12 Μαρτίου ξεκίνησε η Ολυμπιακή φλόγα το ταξίδι της προς το Τόκιο από το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. H τελετή έγινε χωρίς θεατές, παρουσία και του Αντιπροέδρου της ΕΕ κ. Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου για την Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμό, Εκπαίδευση και Νεολαία κας Μαρίας (Mariya) Γκάμπριελ, οι οποίοι, μάλιστα, έτρεξαν και ως λαμπαδηδρόμοι!

Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αναβλήθηκαν για το 2021, όμως, τα ιδεώδη και οι αξίες που πρεσβεύουν η Ολυμπιακή Φλόγα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πιο επίκαιρα και σημαντικά από ποτέ: οι αξίες της αέναης προσπάθειας για βελτίωση, της αλληλεγγύης και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών.

Η κρίση της πανδημίας αναδεικνύει ένα σημαντικό Ολυμπιακό μήνυμα, το οποίο είναι και συστατικό μήνυμα της ΕΕ: είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν, από αυτά που μας χωρίζουν. Και, φυσικά, ο αθλητισμός μας ενώνει. Και μας ενώνει και σε αυτή την κοινή μάχη κατά του κορονοϊού!

Στην Ελλάδα, έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα τη διάσωση της ζωής και την προστασία της υγείας των πολιτών μας, πήραμε αυστηρά μέτρα. Τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν οδηγήσει σε αναστολή οιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας, επαγγελματικής ή ερασιτεχνικής, με σημαντικές επιπτώσεις για αθλητές, προπονητές, προσωπικό των Ομοσπονδιών και των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, τις αθλητικές ενώσεις, τις αθλητικές διοργανώσεις και τα πρωταθλήματα. Ειδικότερα, τα μέτρα που λάβαμε στον τομέα του αθλητισμού:

* Πριν προβούμε σε κλείσιμο των εγκαταστάσεων, προχωρήσαμε άμεσα στη διενέργεια απολυμάνσεων σε όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της χώρας και κάναμε συστάσεις προς τους Δήμους για να πραγματοποιήσουν απολυμάνσεις σε όλους τους αθλητικούς χώρους.

* Κλείσιμο όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και αναστολή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων από τις 13-03-2020.

* Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας δημοσίων και ιδιωτικών γυμναστηρίων, ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων και κολυμβητηρίων (κλειστών και ανοιχτών) από τις 13-03-2020.

Οι πολιτικές μας υλοποιούνται σε 2 βασικές κατευθύνσεις που λειτουργούν ταυτόχρονα:

1) Λάβαμε μέτρα για την στήριξη της αθλητικής οικογένειας. Έτσι, οι Ομοσπονδίες, τα αθλητικά σωματεία, οι αθλητές και το προσωπικό των ΕΑΚ και των Ομοσπονδιών συμπεριλαμβάνονται στα θετικά μέτρα (οικονομική ενίσχυση, δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας) που έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για την στήριξη όσων πλήττονται άμεσα από την πανδημία.

Παράλληλα, έχοντας ως προτεραιότητα την υγεία των αθλητών και δεδομένου ότι δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί η συνέχεια των προπονήσεων τους, με παράλληλη διασφάλιση της ασφάλειας τους, προχωρήσαμε στην απαγόρευση προπονήσεων έως το τέλος Απριλίου. Ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας θα αποφασίσουμε για τη συνέχιση ή μη του μέτρου αυτού.

2) Υλοποιούμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα το «Ζήσε Αθλητικά»:

Είναι ένα πρωτοποριακό τριετές πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, με αποστολή την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους ως προτύπου της καθημερινής ζωής. Συμμετέχουν Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και δημοφιλείς αθλητές κα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων καις ιδίως, των νεότερων γενιών (παιδιά και έφηβοι) στις αξίες του αθλητισμού.

Λόγω της κρίσης με τον κορωνοϊό μετεξελίχθηκε με διαδικτυακές καμπάνιες μέσω αλλεπάλληλων βιντεομηνυμάτων #ziseathlitika στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube) για:

* «Μένουμε Σπίτι», περνώντας το μήνυμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του περιορισμού της διάδοσης του ιού,

* «Γυμναζόμαστε στο Σπίτι», με σειρά από βίντεο με ιδέες και ασκήσεις άθλησης στο σπίτι,

* «Ισορροπημένη Διατροφή», με προτάσεις υγιεινής διατροφής,

* «Δίνουμε Αίμα», με δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, όπου δημοφιλείς αθλητές δίνουν αίμα και καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις σε μεγάλα αθλητικά κέντρα, με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών αιμοδοτών, και

* «Δημοπρασίες» αθλητικών ενθυμίων (www.charityidols.com/el/) για την ενίσχυση του Δημoσίου Συστήματος Υγείας, όπου Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και διάσημοι αθλητές προσφέρουν προσωπικά αθλητικά αντικείμενα. Οι πρώτες μέρες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές.

Η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πως θα αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση, ώστε να ενισχυθεί ο αθλητισμός, να αυξηθεί η διάχυση της άσκησης, του ευ αγωνίζεσθαι και του εθελοντισμού στην κοινωνία και στην ΕΕ συνολικά.

Αφενός, οφείλουμε να προστατεύσουμε την αθλητική οικογένεια: να μεταθέσουμε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις της τρέχουσας περιόδου σε μεταγενέστερο χρόνο. Προτείνουμε αυτό να γίνει συνολικά και υποχρεωτικά σε όλες τις χώρες-μέλη, είτε πρόκειται για εθνικά, είτε πρόκειται για περιφερειακά ή ευρωπαϊκά αθλητικά γεγονότα (UEFA κλπ).

Το Erasmus+ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, ιδίως προς την κατεύθυνση της στήριξης και ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Στην Ελλάδα, ήδη αξιοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία και start-upers, προκειμένου να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους για τη στήριξη του αθλητισμού. Η αθλητική οικογένεια στη χώρα μας είναι δεμένη και ενεργοποιημένη όσο ποτέ.

Στόχος μας να καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο κουλτούρα κοινωνικής προσφοράς κι εθελοντισμού.

Η κρίση της πανδημίας γέννησε ευκαιρίες τόσο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ. Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τις πραγματικές αξίες του αθλητισμού και του Ολυμπισμού: αλληλεγγύη, κοινωνική προσφορά, ευγενή άμιλλα. Κατά τη γνώμη μας συνολικά η Ευρώπη πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το πνεύμα.

Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε η μια χώρα την άλλη και να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις πραγματικές του αξίες».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πλατανιώτη: «Δικαιώθηκαν οι κόποι και οι θυσίες τόσων χρόνων» (video)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

 

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Ελληνίδα κολυμβήτρια, μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ και στον Αντώνη Καλκαβούρα λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη επιτυχία της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βουδαπέστης. 

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” για τη μεγάλη επιτυχία με τα δύο χάλκινα μετάλλια στις πισίνες της Βουδαπέστης για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου. Αναφέρθηκε στην ατυχία με τη μη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ μίλησε για τη σοκαριστική στιγμή, όταν η Ανίτα Αλβάρες έχασε τις αισθήσεις της μέσα στην πισίνα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ η Ελληνίδα πρωταθλήτρια:

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Σίνερ έβαλε “στοπ” στον Αλκαράθ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

 

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

O 20χρονος Ιταλός τενίστας επικράτησε με 3-1 σετ (6-1, 6-4, 6-7, 6-3) απέναντι στο παιδί θαύμα του ισπανικού τένις και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Γουίμπλεντον.

Ο Γιάνικ Σίνερ (Νο13) πήρε το μεγάλο ντέρμπι απέναντι στον Κάρλος Αλκαράθ (Νο7) και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Γουίμπλεντον, όπου περιμένει τον νικητή του ζευγαριού Νόβακ Τζόκοβιτς – Τιμ Βαν Ράιτχοβεν.

Τένις υψηλού επιπέδου παίχτηκε στο κεντρικό court του All England Club, με τους δυο καλύτερους νέους παίκτες (και οι δυο κάτω των 21 ετών), να μετατρέπουν τον αγώνα σε μια τενιστική παράσταση.

Μετά από 3 ώρες και 38 λεπτά συναρπαστικού αγώνα, ο 20χρονος Ιταλός, επικράτησε 6-1, 6-4, 6-7(8), 6-3 και προκρίθηκε στον παρθενικό Γουίμπλεντον προημιτελικό της καριέρας του, βγάζοντας νοκ άουτ το Νο5 του ταμπλό και παιδί θαύμα του ισπανικού τένις.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ουκρανική σημαία κυματίζει ξανά στο Φιδονήσι

LIFESTYLE7 λεπτά ago

Τιμήθηκε μετά θάνατον, με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον Τζο Μπάιντεν

VIDEO12 λεπτά ago

Λάρισα: Μειώθηκαν οι μετακινήσεις λόγω βενζίνης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 λεπτά ago

Δήμος Πετρούπολης: Βουτιά στην πισίνα για καλό σκοπό

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Τουρκία: Διαμαρτύρεται γιατί στο λογότυπο των Ελληνικών Rafale απεικονίζεται μια γαλοπούλα που τρέχει

ΜΠΑΣΚΕΤ20 λεπτά ago

Απομακρύνει τον Λάσο η Ρεάλ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20 λεπτά ago

Υπέρ Κλάτενμπεργκ και επαγγελματικής διαιτησίας οι ομάδες

LIFESTYLE28 λεπτά ago

Απαθανατίστηκε εντελώς γυμνή, φορώντας μια χαλαρωτική μάσκα προσώπου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ34 λεπτά ago

Άννα Ροκόφυλλου: Θα είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών

ΕΛΛΑΔΑ35 λεπτά ago

Φωτιά στην Αμφισσα: Προληπτική εκκένωση της Μονής Προφήτη Ηλία – Διακοπές ρεύματος

Δημοφιλή