Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές οι χώρες είναι οι καλύτερες στην προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων [έκθεση]

Published

on

geneva scaled

Η Ελβετία διατήρησε την πρώτη θέση σε μια κατάταξη χωρών με βάση την ικανότητά τους να προσελκύουν και να διατηρούν ταλέντα, σηματοδοτώντας μια δεκαετία κυριαρχίας στον ανταγωνισμό για την απόκτηση της αφρόκρεμας του παγκόσμιου ανθρώπινου κεφαλαίου.

Η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ συμπληρώνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα όπου κυριαρχούν τα ευρωπαϊκά κράτη, με επτά στις δέκα χώρες να είναι από την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου για το 2023 που δημοσιεύτηκε από το επιχειρηματικό σχολείο Insead, που εδρεύει στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας.

Πρωταθλήτρια η Ελβετία

Η Ελβετία κατέλαβε την πρώτη θέση στις κατηγορίες ικανοποίησης και διατήρησης ταλέντων λόγω των υψηλών επιπέδων κοινωνικής προστασίας και του φυσικού της περιβάλλοντος. Η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα θα αποτελέσουν «κρίσιμο πλεονέκτημα για όσους στοχεύουν να γίνουν hub ταλέντων» κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση.

Το «εργατικό δυναμικό υψηλής μόρφωσης και η καινοτόμος οικονομία» της Σιγκαπούρης την οδήγησαν συνολικά στις καλύτερες δεξιότητες γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώτη θέση σε αυξανόμενα ταλέντα χάρη στα «πανεπιστήμια και τις σχολές επιχειρήσεων παγκόσμιας κλάσης».

Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται η Ελβετία και η Κίνα

Μεταξύ άλλων χωρών, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε τη 10η θέση όσον αφορά τη δύναμη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είχε κυρίαρχες επιδόσεις στις γενικές δεξιότητες γνώσεων και στην ανάπτυξη ταλέντων παρά τους χαμηλούς βαθμούς στις επαγγελματικές και τεχνικές δεξιότητες.

Advertisement

Στην κορυφή των BRICS η Κίνα

Η Κίνα κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των αποκαλούμενων χωρών της ομάδας BRICS που αποτελείται από την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική. Η θέση της ως «παγκόσμιος ηγέτης στην αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των ανθρώπων με τις ανάγκες της οικονομίας» εδραιώθηκε από την «αχίλλειο πτέρνα» της στην προσέλκυση ταλέντων, η οποία συνέβαλε στην 40η βαθμολογία της συνολικά.

Η Ινδία, το πολυπληθέστερο κράτος στον κόσμο, κατατάχθηκε στην 103η θέση, υποχωρώντας τα τελευταία τρία χρόνια από το 2020 και βρίσκεται στο τελευταία θέση της BRICS. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, της έκθεσης, η πτώση του επιχειρηματικού κλίματος εμπόδισε την ικανότητά της Ινδίας να προσελκύει ταλέντα στο εσωτερικό και από το εξωτερικό.

Θα ενταθεί το κυνήγι ταλέντων

Ο ανταγωνισμός για τα ταλέντα μεταξύ των κρατών μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονος τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται την αυξανόμενη αβεβαιότητα στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τη γεωπολιτική. Η έκθεση έδωσε έμφαση στην ικανότητα των χωρών, των πόλεων και των οργανισμών να καινοτομούν και να προβάλλουν ήπια δύναμη.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω ανισότητα ταλέντων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, καθώς «ο συσχετισμός πλούτου/ταλέντου παραμένει ισχυρός», σύμφωνα με το Insead.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η Covid-19 ενίσχυσε την ανισότητα των φύλων, καθώς η ισοτιμία στις θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης μειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια από την κορύφωση του 2019.

Advertisement

Όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, αναδεικνύεται ως παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει αυτήν την τάση, καθώς «το ανειδίκευτο ή χαμηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό θα υποστεί μεγάλη πρόσθετη πίεση, ενώ οι νέες κατηγορίες εργαζομένων, ορισμένες με υψηλότερες δεξιότητες, θα πιεστούν από τον ισχυρότερο ανταγωνισμό των αλγόριθμων και του εξελιγμένου εξοπλισμού».

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Dei
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή