Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αυτόνομη πρόσβαση σε παραλίες και θάλασσες του Δήμου Αγιάς αποκτούν τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα για την πρόσβαση τους στις παραλίες και τις θάλασσες του Δήμου Αγιάς δίνει το πιλοτικό πρόγραμμα που θέτει σε εφαρμογή ο Δήμος Αγιάς. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας παρακολούθησαν την πρώτη εφαρμογή του πρωτοποριακού ελληνικού συστήματος που τέθηκε σήμερα σε λειτουργία στην παραλία της Κάτω Σωτηρίτσας στη θέση «Κέντρο Υγείας».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόκειται για την πρώτη, από τις τρεις συνολικά, εγκατάσταση εξοπλισμού-υποδομών ΑΜΕΑ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ και άλλων ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αποδοθούν πλήρως σε λειτουργία δύο ακόμη παρόμοιες εγκαταστάσεις στις εξής παραλίες:

-Παραλία Αγιοκάμπου στη θέση «Ανάπλαση» (σε απόσταση 100μ περίπου από την κεντρική διασταύρωση με κατεύθυνση προς το λιμάνι) και

-Παραλία Στομίου στη θέση «Φάρος».

Το σύνολο των υποδομών θα παραμείνει στη διάθεση του κοινού για ένα μήνα περίπου, ενώ το ωράριο λειτουργίας των εγκαταστάσεων έχει ως εξής: 09:00 έως 13:00 και 15:00 έως 19:00 καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων.

Αντώνης Γκουντάρας, Δήμαρχος Αγιάς:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αγιάς προμηθευτήκαμε 3 διατάξεις για την αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα. Σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός βρέθηκε κοντά μας, προκειμένου να δούμε στην πράξη πώς λειτουργεί το σύστημα. Ευχαριστώ τους δύο συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήαμτα που μας βοήθησαν να δούμε στην πράξη τις τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος. Απ ότι φαίνεται λειτουργεί καλά. Θα γίνουν κάποιες μικροβελτιώσεις σε συνεργασία με την προμηθεύτρια εταιρία. Είναι διαρκής ο αγώνας της Περιφέρειας και του Δήμου, να δώσουμε προσβασιμότητα στους συνανθρώπους μας που έχουν κινητικά προβλήματα. Είναι μόνιμος στόχος που δεν θα τον πετύχουμε, αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες. Χρειάζεται όλοι

να καταλάβουμε ότι σε αυτούς τους ανθρώπους χρωστάμε πολλά και πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης, σε όλα τα σημεία που μπορούμε να έχουμε και εμείς πρόσβαση».

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

« Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς και το Δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα, είχαμε ξεκινήσει από το 2011 μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσουμε την πρόσβαση στις δύσκολες παραλίες του Δήμου για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες. Όλα αυτά τα χρόνια πειραματιστήκαμε και καταλήξαμε σε ένα σύστημα ελληνικής κατασκευής, που δίνει τη δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης σε ανθρώπους με αναπηρία. Σε όλους οφείλουμε να δίνουμε ίσες ευκαιρίες στη ζωή. Εγκαθιστούμε 3 διατάξεις αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα κατά μήκος του μεγάλου παραλιακού μετώπου του Δήμου Αγιάς και σήμερα κατά την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος είδαμε από κοντά τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, με τη βοήθεια δύο συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα που τους ευχαριστούμε. Προχωράμε αμέσως στις απαραίτητες βελτιώσεις για την βέλτιστη λειτουργία του συστήματος και συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας, μέσα από Προγράμματα της Περιφέρειας, για να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και μέσα στις πόλεις».

Πώς λειτουργεί το σύστημα πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα

Στις τρεις παραλίες έχει εγκατασταθεί μία μη μόνιμη Κινητή Διάταξη Αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, που βοηθά τα άτομα να μπουν με ασφάλεια μέσα στο νερό. Το κυριότερο εμπόδιο για αυτά τα άτομα είναι η μεταφορά τους από τον χώρο της ακρογιαλιάς μέσα στη θάλασσα. Η διάταξη είναι αυτοκινούμενη, ώστε να τοποθετείται σε κατάλληλο σημείο στην ακρογιαλιά που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ΑμεΑ στο νερό. Πάνω στη διάταξη κινείται τροχήλατο κάθισμα, που παρέχει αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα. Ο χρήστης φτάνει με το αμαξίδιό του, μέσω διαδρόμων πρόσβασης και επιβιβάζεται στο τροχήλατο κάθισμα της διάταξης. Με τη χρήση τηλεχειριστηρίου ενεργοποιεί τον μηχανισμό κίνησης, κινώντας έτσι το κάθισμα προς τη θάλασσα. Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής ο χρήστης βρίσκεται σε τέτοιο βάθος ώστε να μπορεί να επιπλεύσει, να φύγει από το κάθισμα και να κολυμπήσει. Η αντίστροφη διαδικασία ακολουθείται για την έξοδο στη στεριά.

Περαιτέρω, η εγκατάσταση περιλαμβάνει εξοπλισμούς εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην παραλία και ειδικότερα: Ένα (1) λυόμενο αποδυτήριο και ένα (1) WC εξυπηρέτησης ΑμέΑ (χημική τουαλέτα), τέσσερα (4) κινητά συστήματα σκίασης (ομπρέλες) και κατάλληλη ενημερωτική σήμανση. Για την κίνηση των αναπηρικών αμαξιδίων και των πεζών στους διαδρόμους πρόσβασης από και προς την θάλασσα για κολύμβηση και προς τις λοιπές υποδομές εξυπηρέτησης έχει διαστρωθεί διάδρομος κίνησης, κατασκευασμένος από ανθεκτικό και αντιολισθηρό υλικό πολυεστέρα. Στο τέλος του διαδρόμου πρόσβασης έχει τοποθετηθεί η κινητή διάταξη πτυσσόμενου διαδρόμου με το τροχήλατο κάθισμα, που παρέχει αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα.

Λόγω των χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, δεν κατέστη εφικτή η έναρξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στην αρχή του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του Δήμου. Η σύμβαση μεταξύ του Δήμου και των αναδόχων υπογράφτηκε τελικά στα μέσα του Αυγούστου και ο Δήμος

προχώρησε στην άμεση εκτέλεση της προμήθειας του προβλεπόμενου εξοπλισμού, ώστε να αποδοθούν οι εγκαταστάσεις σε χρήση από τη φετινή χρονιά, να υπάρξει η δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων, ώστε να δοκιμάσουν τις νέες υποδομές και να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας τους.

Οι υποδομές υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πράξης: «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών Δήμου Αγιάς», η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Δεδομένου ότι τα εμποδιζόμενα άτομα βιώνουν συνθήκες αποκλεισμού από τις περισσότερες ελληνικές παραλίες, ο Δήμος Αγιάς φιλοδοξεί με την υλοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της πρόσβασης και της κίνησής τους στις παραλίες, καθώς και στην ασφαλή και επιτυχή εξυπηρέτησή τους.

Γενική επιδίωξη του Δήμου Αγιάς, μέσω της υλοποίηση της Πράξης, είναι η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ΑμέΑ στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, προσφέροντας στους χρήστες το δικαίωμα να κάνουν χρήση των υποδομών του, χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο. Μέριμνα του Δήμου είναι η εξάλειψη, η αποκατάσταση και η αποτροπή ανισοτήτων μεταξύ ατόμων με ή χωρίς αναπηρίες και η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή αυτών των ατόμων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 λεπτά ago

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πληρώσατε ακριβά το επιτελικό χάος του κ. Μητσοτάκη» – Περιοδεία στη Βόρεια Εύβοια

ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Ληστές μπήκαν σε βιοτεχνία και πήραν μαζί τους όμηρο τον ιδιοκτήτη

ΜΠΑΣΚΕΤ9 λεπτά ago

Παρελθόν από την ΑΕΚ ο Γκρίφιν

OIKONOMIA12 λεπτά ago

Καρπουζιά: Mυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές στις πρώιμες καλλιέργειες

A.E.Λ.16 λεπτά ago

«Πάμε όλοι μαζί να επαναφέρουμε την θρυλική ΑΕΛ εκεί που της αξίζει να βρίσκεται»

LIFESTYLE17 λεπτά ago

Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αποκάλυψε πώς πήρε τον ρόλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 λεπτά ago

Οικονόμου για Novartis: Ο κ. Τσίπρας στηρίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο με την ίδια θέρμη που στηρίζει Παππά;

ΕΛΛΑΔΑ24 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Καρέ – καρέ η τρομακτική πορεία Ι.Χ. που κατέληξε σε βιτρίνα στην Πολίχνη

ΜΠΑΣΚΕΤ29 λεπτά ago

Στο Μπρούκλιν για άλλα δύο χρόνια ο Μιλς

OIKONOMIA32 λεπτά ago

ΕΕ: Πώς επηρεάζονται οι αγροτικές αγορές από τη ρωσική εισβολή

Δημοφιλή