Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξουμε για τα Χριστούγεννα και να ξανακλέισουμε, λένε οι Λαρισαίοι επιχειρηματίες της εστίασης – Ζήτημα όχι μόνο οικονομικό αλλά και ηθικό

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το τι θα γίνει ενόψει Χριστουγέννων άρση του lockdown και την εστίαση η οποία χαρακτηρίστηκε ως  δύσκολη εξίσωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν την πολιτική ηγεσία την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει η εστίαση δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους και ότι είναι υπό συζήτηση το ζήτημα των εστιατορίων. Την άνω τοποθέτηση επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μιλώντας για την προσεκτική έξοδο από το lockdown τονίζοντας ότι  «θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια».  

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ποια είναι όμως η τοποθέτηση Λαρισαίων επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης;

Το onlarissa.gr ήρθε σε επικοινωνία με ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ζήτησε την άποψή τους επί του θέματος, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα τι σκοπεύουν να κάνουν σε περίπτωση που η εστίαση λειτουργήσει κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου

Ο Αντιπρόεδρος  του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ) και ένας από τους ιδιοκτήτες του Sherlock Easy Bar Νίκος Αθανασούλης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «καλά θα ήταν να είναι οι συνθήκες διαφορετικές, τα κρούσματα πανελλαδικά να ήταν κάτω από 1000 ημερησίως, η Λάρισα να μην βρισκόταν σε αυτή τη δύσκολη θέση και να ανοίγαμε τα καταστήματα από το χώρο της εστίασης και να μην ξανακλείνανε. Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Αν ανοίξουμε για 10 μέρες κατά τη διάρκεια των γιορτών και μετά ξανακλείσουμε δεν έχει κανένα νόημα. Τα έξοδα για να ανοίξει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος τώρα είναι πάρα πολλά και σε αυτό πρέπει να συμπεριλάβουμε την άμεση ρευστότητα που θα χρειαστεί καθώς το βάρος κίνησης κεφαλαίου έχει περάσει σε μας· είναι λογικό γιατί οι προμηθευτές και τα logistics έχουν πιεστεί επίσης ιδιαιτέρως και δεν υπάρχει περιθώριο αγορών επί πιστώσει. Καταλαβαίνετε πόσο επιβαρυντικό είναι αυτό για τους ιδιοκτήτες του χώρου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι από τους τελευταίους 9 μήνες, τους 5 είμαστε κλειστά. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ετήσιου τζίρου μας προέρχεται από την περίοδο των Χριστουγέννων, το οποίο φέτος είτε ανοίξουμε είτε όχι, έχει χαθεί. Ή θα πρέπει να ανοίξουμε με ιδανικές συνθήκες σε περίοδο covid ή καθόλου. Από τον χώρο μας πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι θα επιλέξουν να μην ανοίξουν.

Στην περίπτωση που δεν ανοίξουμε θα πρέπει να βρεθεί λύση στήριξης από την κυβέρνηση για να μην κλείσουμε για πάντα. Θα πρέπει για ένα χρόνο να έχουμε ΦΠΑ στο 6% και να προωθηθεί η λύση του ΕΣΠΑ όπως παρουσιάστηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη, να σχεδιαστεί δηλαδή ένα ΕΣΠΑ το οποίο να προσαρμοστεί ειδικά στην εστίαση. Ας μην ξεχνάμε ότι καμία επιχείρηση από το χώρο της εστίασης δεν έχει μπει στο ΕΣΠΑ λόγω δομικών προβλημάτων του ΑΝΑΣΑ”.

“Δεν γίνεται να ανοίξουμε και να ξανακλείσουμε”, λέει ο Γιάννης Μισίλκας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Βόσπορος. “Δεν έχει νόημα και το κόστος είναι τεράστιο. Είναι τελείως διαφορετικό να ανοίξουμε και να παραμείνουμε ανοιχτοί με τα περιοριστικά μέτρα που θα χρειαστούν. Αν δεν ανοίξουμε, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης· υπάρχουν έξοδα που τρέχουν, υποχρεώσεις της προηγούμενης περιόδου, δώρα Χριστουγέννων…”.

Για το start up κόστος μιλά και ο Χρήστος Μιναρετζής, ιδιοκτήτης του Just.Winebar και του Φρουρίου, εξηγώντας ότι είναι τέτοιου μεγέθους που θα μηδενίσει την κερδοφορία ακόμη και δύο με τρεις εβδομάδες να παραμείνει ανοιχτή η εστίαση τα Χριστούγεννα· “τους προσδωκόμενους τζίρους του Δεκεμβρίου τους έχουμε ξεχάσει ήδη. Στο δεύτερο lockdown μας έκλεισαν χωρίς προειδοποίηση με αποτέλεσμα προμήθειες να μοιραστούν για να μην πεταχτούν.

Αυτή την περίοδο έχουμε κάνει όλοι θυσίες προς ένα κοινό σκοπό, ας κάνουμε ακόμη μία θυσία για να μην ξαναβρεθούμε κυρίως υγειονομικά και οικονομικά στην κατάσταση προ του δεύτερου lockdown· για να μην γκρεμιστούν όσα πετύχαμε. Ειδικά στη Λάρισα, που η κατάσταση υπήρξε και συνεχίζει τόσο κρίσιμη είναι άτοπο να μιλάς για το αν θα ανοίξεις ή όχι. Είναι πέραν όλων των άλλων και ζήτημα ηθικό. Υπάρχει και σε μας ευθύνη· όντως κάποιοι του κλάδου δεν τήρησαν απόλυτα τα υγειονομικά μέτρα. Όπως και να το κάνουμε η εστίαση είχε κινδύνους μεταδοτικότητας, είναι λογικό”.

Ο Γιάννης Αδαμόπουλος του Ten Doors, θεωρεί ότι κατά πάσα πιθανότητα η εστίαση δεν θα ανοίξει και ότι ίσως είναι η πιο λογική λύση και με υγειονομικά κριτήρια αλλά και λειτουργικά. “Οι περιοριστικοί όροι του 30% πληρότητας, των αποστάσεων των τραπεζιών και του μειωμένου ωραρίου λειτουργίας σε συνδυασμό με το κόστος που χρειάζεται κάθε επιχείρηση για να ανοίξει καθιστούν ανέφικτο το σενάριο. Άλλωστε, ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος και δεν πρόκειται να συνωστιστεί σε εσωτερικούς χώρους· η όποια ανάγκη διασκέδασης θα συνδυαστεί με την αγορά και θα εκτονωθεί στους εξωτερικούς χώρους των καφέ.

Αυτό όμως που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιτρέψει τη λειτουργία της εστίασης, είναι το δικαίωμα στην επιλεκτική αναστολή· να αποφασίζει ο κάθε ιδιοκτήτης αν θέλει να ανοίξει ή όχι και στη δεύτερη περίπτωση να εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας όπως την περίοδο του lockdown. Οι φορείς μας πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ακόμη δεν υπάρχει τοποθέτηση επί του θέματος”.

Για την επιλεκτική αναστολή μίλησε και ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας και ιδιοκτήτης του Kubrick και των Playhouse Αλέξανδρος Σακελλάρης διευκρινίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί μια πανελλαδική ομάδα που εκπροσωπεί πάνω από 50 πρωτοβάθμιους συλλόγους από το χώρο της εστίασης και οι προτάσεις τους αρχίζουν να εισακούονται από την κυβέρνηση.

“Η εστίαση είναι μία αλλά με πολλούς υποκλάδους· αν κάποιοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι μπορούν να λειτουργήσουν με τα περιοριστικά μέτρα, ας ανοίξουν. Αλλά, ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα σε όποιον δεν θέλει να ανοίξει να μπορεί να το πράξει παραμένοντας σε αναστολή. Οι συνθήκες ευνοούν μόνο την αγορά και τα καφέ. Βέβαια, από ότι φαίνεται δεν θα ανοίξουμε καθόλου”.

Ο Αλέξης Σακελάρης τόνισε ότι η εστίαση και οι μεταφορές έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και πολλά μαγαζιά είναι σε οριακή κατάσταση και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δούλεψε τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα και με μειωμένους τζίρους· βέβαια υπήρξαν και οι εξαιρέσεις… αλλά η τοποθέτηση του ΣΙΚΕΑΛ παραμένει:

  • στη σύσταση για πολύ αυστηρή τήρηση των μέτρων
  • στο αίτημα προς την Κυβέρνηση για ενίσχυση των επιχειρήσεων που εκ των πράγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το δικαίωμα στην επιλεκτική αναστολή
  • στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη για το πως θα συμμορφωθεί ο ίδιος στα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν

“Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ δύσκολα για όλους μας, όχι μόνο για τον κλάδο· η ψυχολογία όλων είναι πολύ χαμηλή και χρειάζεται προσοχή και υποστήριξη. Η υγεία είναι πάνω από όλα, η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει και οι επαγγελματίες θα πρέπει να προσέχουν μέχρι να περάσουν οι επόμενοι 3-4 μήνες που θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολοι”, λέει κλείνοντας ο Αλέξης Σακελλάρης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο κουρνιαχτός τους κρατάει «έγκλειστους» στα σπίτια τους αυγουστιάτικα… (φωτο) –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τα έργα προχωρούν με αργούς ρυθμούς στο ύψος της οδού Κραννώνος στη Λάρισα, καταγγέλλει στο onlarissa.gr, κάτοικος τα περιοχής, με αποτέλεσμα εδώ και πολύ καιρό στην συγκεκριμένη περιοχή να πνίγονται στην «σκόνη» λόγω των εργασιών της ΔΕΥΑΛ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Ενώ έχουν καλύψει με αδρανές υλικό τις εκσκαφές δεν έχουν τοποθετήσει άσφαλτο», αναφέρει ο αναγνώστης της εφημερίδας στην καταγγελία του, την οποία συνοδεύει και με σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Δείτε τα όσα αναφέρει:

«Θα ήθελα παρακαλώ να αναδείξετε ένα μείζον θέμα που μας απασχολεί ως πολίτες και συγκεκριμένα στη γειτονιά μας στο ύψος της Κραννωνος.

Έχει εδώ και 1 μήνα περίπου που γίνονται έργα από τη ΔΕΥΑΛ επί των κάθετων οδών της Κραννωνος και πλέον μια βδομάδα πάνω στη Κραννώνος. Έχουμε γεμίσει χώματα μέσα στα σπίτια μας.

Τα έργα προχωρούν με αργούς ρυθμούς και ενώ έχουν καλύψει με αδρανές υλικό τις εκσκαφές δεν έχουν τοποθετήσει άσφαλτο.

Αύγουστος και δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα σπίτια μας να αερίσουμε, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σκόνης στη περιοχή».

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για το καμίνι που “ντουμανιάζει” Πλαταμώνα και Παντελεήμονα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την άμεση διακοπή λειτουργίας του καμινιού που “πνίγει” κυριολεκτικά με καπνούς καθημερινά Πλαταμώνα και Παντελεήμονα απαίτησαν κάτοικοι, επαγγελματίες και παραθεριστές των δύο περιοχών με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης στον κόμβο προς Παλαιό Παντελεήμονα στο ύψος του ξενοδοχείου Maxim, στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά που κρατούσαν πλακάτ τόνισαν πως δεν είναι δυνατόν να έχει επιτραπεί η λειτουργία μιας επιχείρησης με τέτοια δραστηριότητα και με τέτοιο αντίκτυπο σε τουριστική περιοχή και στο περιβάλλον στο συγκεκριμένο σημείο, ζημιώνοντας τον τουρισμό στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Το παρών έδωσαν μεταξύ αλλων ο Δήμαρχος Δίον – Ολύμπου κ. Γερολιόλιος, η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκούφα, ο Λαρισαίος επικεφαλής της «Λαρισαίων Κοινόν» κ. Βαϊούλης, πολύς κόσμος, δημοτικοί σύμβουλοι και οικογένειες της περιοχής.

Αποφασίστηκε άμεσα ο Δήμος Δίον – Ολύμπου να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να διακοπεί το συντομότερο η λειτουργία της επιχείρησης που εδώ και εβδομάδες προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση:

newsroom onlarissa.gr / φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE2 λεπτά ago

Δείχνει το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 λεπτά ago

Πρώην υπάλληλος του Twitter κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία υπέρ της Σαουδικής Αραβίας

ΕΛΛΑΔΑ9 λεπτά ago

Κρήτη: Σήμερα στην ανακρίτρια ο 33χρονος στα Ανώγεια που κατηγορείται για βιασμό

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ15 λεπτά ago

Η τελευταία προπόνηση του Ολυμπιακού στου Ρέντη πριν τη Σλόβαν (video)

ΚΟΣΜΟΣ18 λεπτά ago

Κίνα: Γαμπρός έδειξε βίντεο της άπιστης νύφης με τον άντρα της αδελφής της στη γαμήλια δεξίωση

LIFESTYLE22 λεπτά ago

Η Ιωάννα Τούνη με φουσκωμένη κοιλιά

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ23 λεπτά ago

Οι πιο συχνές διαδικτυακές απάτες και πώς να τις αποφύγουμε

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Σύβοτα: «Για 15 δευτερόλεπτα παιδευόταν με τα κύματα» – Συγκλονίζει ο σύντροφος της 62χρονης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ39 λεπτά ago

Ο κουρνιαχτός τους κρατάει «έγκλειστους» στα σπίτια τους αυγουστιάτικα… (φωτο) –

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ43 λεπτά ago

Περσείδες 2022: Πότε θα δούμε στην Ελλάδα τη βροχή από πεφταστέρια

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE3 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 ώρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

Δημοφιλή