Connect with us

OIKONOMIA

Δ. Σκάλκος στην ΕΡΤ: €4 δισ. από το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε δράσεις που συνδέονται με τις οικονομικές και τις κοινωνικές συνέπειες του κορονοϊού θα κατευθυνθούν αδιάθετοι πόροι του ΕΣΠΑ ύψους 3,5 – 4 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ευελιξίας που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες πολιτικές για κλάδους που έχουν πληγεί, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και οι μεταφορές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Σκάλκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ έχει υποστεί ανατροπές προς τη σωστή κατεύθυνση, λόγω κορονοϊού.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «προφανώς τα έργα που ήταν σε μεγάλο βαθμό δρομολογημένα, ακριβώς επειδή οδεύουμε προς το τέλος (της προγραμματικής περιόδου 2014-2020) πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν».

«Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι αδιάθετων πιστώσεων, το οποίο αφορά κυρίως το 2020» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και πρόσθεσε: «Έχουμε τη δυνατότητα με νέους κανόνες ευελιξίας αυτούς τους πόρους να τους κατευθύνουμε σε δράσεις που συνδέονται με τις οικονομικές και τις κοινωνικές συνέπειες του κορονοϊού, ώστε να συνδράμουμε και εμείς τον διόλου ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό που έχει κινητοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών και η χώρα μας για την αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών.

Έργα ύψους 3,5 – 4 δισ. ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ θα μπορέσουν να βάλουν πλάτη, να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος από το μεγάλο μαξιλάρι της ελληνικής οικονομίας που κινητοποιεί πόρους περί τα 20 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού».

Ο Δημήτρης Σκάλκος επισήμανε τον «απολύτως θετικό ρόλο» που διετέλεσε η Ελλάδα στη διεκδίκηση του νέου πλαισίου ευελιξίας που έδωσε τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι η χώρα μας «πρωταγωνίστησε ανάμεσα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία και η Ισπανία».

Χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού

Ένα μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων που αθροίζουν στα 3,5 – 4 δισ. ευρώ αφορά στην αντιμετώπιση της Covid-19, είπε ο κ. Σκάλκος, «όπως η χρηματοδότηση του δικτύου νοσηλευτών για κινητές μονάδες ανίχνευσης του κορονοϊού που ενδεχομένως ήδη να έχουν δει κάποιοι στους δρόμους της Αθήνας».

Χρηματοδοτείται, επίσης, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων «μία πολύ μεγάλη επιδημιολογική έρευνα για την ανίχνευση του ιού και των αντισωμάτων», σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και ελληνικά Πανεπιστήμια.

Όσον αφορά στις άμεσες ενισχύσεις, «χρηματοδοτήθηκαν οι περίφημες ενισχύσεις των 800 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους».

Ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ τόνισε ότι υπάρχουν «διάφορα εργαλεία που έχουν να κάνουν με την εγγυοδοσία επιχειρήσεων, με την επιδότηση τόκων και με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Τα περισσότερα από αυτά ήδη τρέχουν και κάποια νέα θα βγουν το επόμενο διάστημα». Η χρηματοδότησή τους θα γίνεται μέσω των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών αλλά και ενός δικτύου συνεργαζόμενων τραπεζών. Οι επιχειρηματίες που θέλουν να προστρέξουν για κάποια δανειοδότηση, θα πρέπει να απευθυνθούν στις τράπεζες για περαιτέρω πληροφορίες.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δράσεις που σχετίζονται με την επαναλειτουργία των καταστημάτων και την προμήθεια των προϊόντων τους δεν μπορούν να είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι «λίαν συντόμως θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες πολιτικές» για τους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση με τον κορονοϊό, όπως ο τουρισμός, που αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και σημαντικό και για την ανάκαμψή της, η εστίαση και οι μεταφορές, που συνδέονται με τον τουρισμό.

Εκτίμησε ότι «το πρώτο που θα ανακοινωθεί θα είναι μια δέσμη μέτρων κλαδικής ενίσχυσης για τον τουρισμό και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν και τα άλλα».

Ο κ. Σκάλκος έδωσε έμφαση και στη συνάρτηση του οικονομικού σχεδιασμού με την εξέλιξη της κρίσης του κορονοϊού. «Ό,τι σχεδιάζουμε σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου είναι σε άμεση συνάρτηση με αυτά που μας λένε οι επιδημιολόγοι, με τη συνάρτηση της υγειονομικής κρίσης. Ανάλογα με το πόσο σύντομη θα είναι αυτή ή αν θα παραταθεί, θα φανεί και το μέγεθος της βοήθειας που θα πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους κλάδους», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Χρειάζονται πρόσθετοι πόροι για τα φάρμακα επισημαίνει ο ΣΦΕΕ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σοβαρές επιπτώσεις στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών αναμένεται να προκαλέσει νέα ρύθμιση για τη φαρμακευτική δαπάνη που ψηφίστηκε στο νόμο «Γιατρός για όλους» εκτιμά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), καθώς δεν λαμβάνονται μέτρα ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, αντίθετα γίνεται ανακατανομή των υποχρεωτικών επιστροφών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει την ανάγκη διάθεσης πρόσθετων πόρων για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους, καθώς η προβλεπόμενη δαπάνη είναι καθηλωμένη εδώ και 9 χρόνια στα ίδια επίπεδα, ενώ δεν λαμβάνονται μέτρα ελέγχου της ζήτησης φαρμάκων.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μιχάλης Χειμώνας, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση θα έχει την κύρια ευθύνη, αφού οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν δεν δίνουν λύση σε κανένα από τα διαχρονικά και μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν.

Επισημαίνει πως η φαρμακευτική δαπάνη είναι στάσιμη από το 2014 και μετά, δηλαδή επί 9 χρόνια τώρα- με εξαίρεση το κονδύλι των εμβολίων. Την ίδια στιγμή παρατηρεί ότι δεν υπάρχει έλεγχος στη ζήτηση γεγονός που προκαλεί ασφυκτική κατάσταση στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που αποτελούν τον μοναδικό εταίρο στον οποίο καταλογίζεται η υπέρβαση της δαπάνης, η οποία μάλιστα συνεχώς αυξάνεται.

Ο ΣΦΕΕ δηλώνει πως κατανοεί τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας λόγω της ενεργειακής κρίσης, σημειώνει όμως πως η κατάσταση απαιτεί αγαστή συνεργασία και όχι λήψη βιαστικών και μη αιτιολογημένων αποφάσεων που η εφαρμογή τους θα επιφέρει δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς.

Επισημαίνει πως με αφορμή την πανδημία οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. διαθέτουν επιπλέον πόρους για τη φαρμακευτική δαπάνη. Όμως ακόμη κι αν η απόφαση της κυβέρνησης δεν προβλέπει τη διάθεση πρόσθετων πόρων, τότε θα έπρεπε να είναι προσανατολισμένη στα μέτρα ελέγχου της δαπάνης και να μην αφήνεται και πάλι στην περαιτέρω επιβάρυνση των εταιρειών.

Σχολιάζοντας τη νέα διάταξη, ο ΣΦΕΕ παρατηρεί πως:

α) Υπάρχει πλήρης έλλειψη αιτιολόγησης των μέτρων που ψηφίστηκαν και ως προς το μέγεθός τους, και ως προς την χρησιμότητα τους, ενώ υπάρχει και ασάφεια στην περιγραφή τους.

β) Για άλλη μια φορά πραγματοποιείται ανακατανομή των επιστροφών από ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων σε άλλες, και φυσικά μεταξύ εταιριών.

γ) Δεν λαμβάνονται μέτρα που θα βοηθήσουν στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και που θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί αυτού του νομοσχεδίου (π.χ. κατάργηση εξίσωσης Λιανικής και Ασφαλιστικής Τιμής για τα γενόσημα, συνταγογράφηση για ανασφάλιστους πολίτες, εφαρμογή περιοριστικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, κλπ.).

δ) Η προσπάθεια να «χρυσωθεί» το χάπι της κατάργησης του clawback ανάπτυξης (80/20 σε ΕΟΠΥΥ – 90/10 στα Νοσοκομεία) αποτυγχάνει πλήρως αφού μετατρέπεται σε rebate με «επιλεκτικό» καταλογισμό, χωρίς διασφάλιση για μείωση ή έστω συγκράτηση του συνόλου των επιστροφών.

Την ίδια στιγμή ακυρώνεται στην πράξη η λογική και οι προβλέψεις του πλάνου ανασυγκρότησης (RRF), αφού η πολυαναμενόμενη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του clawback σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, υλοποιείται με την μετατροπή του σε rebate και όχι με μέτρα ελέγχου και συγκράτησης της δαπάνης, όπως υπαγορεύει η λογική της βιωσιμότητας του συστήματος.

Πολίτικες μετατροπής του clawback σε rebate έχουν εφαρμοστεί ξανά στο παρελθόν. Το 2017 μια τέτοιου είδους πολιτική εισήγαγε το περίφημο «πολυώνυμο» των rebates αλλά εκ του αποτελέσματος είναι εμφανές ότι απέτυχε παταγωδώς. Δυστυχώς, η πάροδος του χρόνου δεν συνέβαλε στην εισαγωγή νέων βελτιωμένων πρακτικών.

ε) Δημιουργείται νομοθετική βάση για επιμέρους κλειστούς προϋπολογισμούς που τελικά θα οδηγήσουν και αυτοί σε απλή μεταφορά βαρών μεταξύ κατηγοριών φαρμάκων και εταιριών ενώ δεν υφίσταται τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα τους και δημιουργείται μείζων προβληματισμός για τον ορθολογικό καθορισμό του μεγέθους τους.

Με την επιστολή του ο ΣΦΕΕ ζητά:

  • Την άμεση εφαρμογή μέτρων περιορισμού δαπάνης
  • Την επαρκή χρηματοδότηση του προϋπολογισμού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών
  • Την απόσυρση των ρυθμίσεων του νόμου
  • Την ουσιαστική εφαρμογή των όρων του πλάνου ανασυγκρότησης για μείωση του συνόλου των επιστροφών ώστε να υπάρξει πραγματική βελτίωση της κατάστασης για τις επιχειρήσεις του κλάδου και όχι απλά «λογιστική τακτοποίηση» των αριθμών.
  • Τη διασφάλιση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας στην επιβολή των μέτρων που θεσπίζονται.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Σρι Λάνκα: Η πρώτη χώρα που ξεμένει από βενζίνη

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τις συνέπειες από την κρίση ζει η Σρι Λάνκα, η οποία είναι η πρώτη χώρα που δηλώνει ότι έχει πλέον βενζίνη μόνο για μία ημέρα, ενώ αντιμετωπίζει και ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με το Reuters, ο νέος πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα δήλωσε ότι η χώρα που έχει πληγεί από την κρίση βιώνει την τελευταία με βενζίνη, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της χώρας είπε στους πολίτες να μην συμμετάσχουν στις μεγάλες ουρές για καύσιμα.

Ο Ranil Wickremesinghe, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη, είπε επίσης σε διάγγελμά του ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως 75 εκατομμύρια δολάρια σε συνάλλαγμα για να πληρώσει για βασικές εισαγωγές αγαθών.

Πιο δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

«Προς το παρόν, έχουμε αποθέματα βενζίνης μόνο για μια μέρα. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι της ζωής μας» είπε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για να κάνουμε κάποιες θυσίες και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτής της περιόδου».

Δύο αποστολές βενζίνης και δύο ντίζελ που χρησιμοποιούν ινδική πιστωτική γραμμή θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ανακούφιση τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, αλλά η χώρα αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη 14 βασικών φαρμάκων.

Η κρίση οδήγησε σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Gotabaya Rajapaksa και της οικογένειάς του, με αποκορύφωμα την παραίτηση του μεγαλύτερου αδελφού του Mahinda από την πρωθυπουργία την περασμένη εβδομάδα μετά από μάχες μεταξύ κυβερνητικών υποστηρικτών και διαδηλωτών που σκότωσαν 9 άτομα και τραυμάτισαν 300.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Το σουηδικό κοινοβούλιο στηρίζει την αίτηση του κυβερνώντος κόμματος για το ΝΑΤΟ

VIDEO12 λεπτά ago

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου στο “Συμβαίνει Τώρα” 16/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 λεπτά ago

Δείτε live την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την υποδοχή του Τζο Μπάιντεν

ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

Κάτω Πατήσια: Έτσι αποχαιρέτησαν τον 14χρονο που αυτοκτόνησε οι συμμαθητές του

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

Nordic Monitor: Η Άγκυρα «κρυφακούει» τις δυτικές πρεσβείες

VIDEO35 λεπτά ago

Ο πρόεδρος Αστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας Νίκος Ευαγγελινός στο “Συμβαίνει Τώρα” 16/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ36 λεπτά ago

Το Συμβούλιο της Ευρώπης… ένωσε Παπανδρέου και Βενιζέλο – Το τραπέζι σε ταβέρνα των Χανίων

ΕΛΛΑΔΑ37 λεπτά ago

Στο έλεος των διακινητών και των ναρκωτικών το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

OIKONOMIA45 λεπτά ago

Χρειάζονται πρόσθετοι πόροι για τα φάρμακα επισημαίνει ο ΣΦΕΕ

ΚΟΣΜΟΣ45 λεπτά ago

Θρίλερ με τον εντοπισμό νεκρού 14χρονου σε δάσος – «Ανεξήγητα τα αίτια θανάτου του»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Φτωχότερη η Αρχαιογνωσία στην Ελλάδα – «έφυγε» ο καθηγητής Γιάννης Α. Πίκουλας

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

Δημοφιλή