Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Δύσκολη εξίσωση οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Ποιοι αντιδρούν (video)

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ΕΕ συζητείται το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να φέρεται αποφασισμένος, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, να θέσει προ των ευθυνών τους όσους αντιδρούν υπενθυμίζοντας το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Τουρκίας. Διπλωματικός αγώνας για αλλαγές στο προσχέδιο που επιχειρεί να αποφύγει την επιβολή σκληρών κυρώσεων. Ποιές χώρες αντιδρούν στις κυρώσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το ενδεχόμενο να είναι μακρά η νύχτα στις Βρυξέλλες είναι ανοιχτό με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί αλλαγές στο κείμενο συμπερασμάτων που θα συνταχθεί, ζητώντας να αποτυπωθεί η υποχρέωση της Άγκυρας να δείξει συνέχεια και συνέπεια ως προς την άμβλυνση της προκλητικότητας και της παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εξίσωση χαρακτηρίζεται δύσκολη δεδομένου ότι χώρες της ΕΕ αντιδρούν στο ενδεχόμενο σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας με την οποία διατηρούν στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico, o Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε σε αυστηρό τόνο στους υπόλοιπους ηγέτες πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο τη στιγμή που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η ΕΕ να εξακολουθεί να βαλτώνει σε «εάν και αλλά»».

Πέραν της Γερμανίας αντίθετες είναι η  Ισπανία, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία που δεν δείχνουν διατεθειμένες να τιμωρήσουν την Τουρκία παρά το γεγονός πως δεν τήρησε τις δεσμεύσεις περί άρσης της προκλητικότητας μετά τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο αυτό συζητείται να υπάρξει τιμωρία που δεν θα είναι σκληρή αλλά θα αφορά φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στις παραβατικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην προσπάθεια να υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο των συμπερασμάτων επικαλούμενη και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Σκληρό διπλωματικό «παζάρι»

Η νύχτα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να είναι και μακρά, καθώς αυτό που μένει να απαντηθεί είναι εάν θα προκύψει συμφωνία στο κείμενο των συμπερασμάτων.

«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, τοποθέτησε, στην ολότητά του, το διακύβευμα του «ραντεβού» των ηγετών. Και αυτό δεν είναι άλλο από την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τους ομολόγους του προ των ευθυνών τους, με προμετωπίδα το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου. Όταν και οι ηγέτες αποφάσισαν ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ως ημερομηνία λήψης των αποφάσεων ορίστηκε η συγκεκριμένη Σύνοδος.

Οι συμμαχίες, την ίδια στιγμή, σχηματίζονται. Και είναι χαρακτηριστικό ότι Ολλανδία και Αυστρία ζητούν πιο αυστηρές διατυπώσεις για την Άγκυρα στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα η εξίσωση φαίνεται πως είναι δύσκολη καθώς μπορεί η Ελλάδα να έχει στο πλευρό της σταθερούς συμμάχους όλη αυτή την περίοδο, όπως είναι η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, ακόμη και το Βέλγιο που τάσσεται υπέρ της δυνατότητας στοχευμένων κυρώσεων όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ντε Κρόο, όμως σύμφωνα με Ευρωπαίος αξιωματούχος η συμφωνία είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν διαφωνίες. Μεταξύ αυτών που διαφωνούν για σκληρές αποφάσεις είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, αλλά και η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας χαρακτηρίζεται απογοητευτική, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται και στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, ότι η Άγκυρα θα τιμωρηθεί μεν, θα πέσει στα μαλακά δε με κυρώσεις εναντίον προσώπων και εταιρειών όπως συμβαίνει ήδη στην περίπτωση της Κύπρου. Ακόμη όμως είναι νωρίς να προεξοφληθούν τα αποτελέσματα και το κείμενο συμπερασμάτων δεν αποκλείεται να αλλάξει αρκετές φορές μέχρι το τελικό.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Γιώργος Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρεια: Έκκληση του Δήμου για άμεση συνδρομή σε βασικά αγαθά διατροφής

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Βασικές ελλείψεις σε αγαθά διατροφής πρώτης ανάγκης έχουν διαπιστωθεί από τον Δήμο Αλεξάνδρειας και ζητείται η άμεση συνδρομή δημοτών και φορέων που έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν προκειμένου το Κοινωνικό Παντοπωλείο να μπορεί να συνεχίσει να ενισχύει περισσότερα από 400 άτομα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αλεξάνδρειας, αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια βασική δομή αλληλεγγύης και προσφοράς στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες του δήμου.

Μέσω της δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ωφελούνται σήμερα 150 νοικοκυριά με περίπου 400 μέλη , τα οποία λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και κατ’ επέκταση των πολιτών του δήμου Αλεξάνδρειας καλούνται όλοι οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι τοπικοί φορείς και οι σύλλογοι να συνδράμουν με την προσφορά των βασικών αγαθών.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο χρήζει άμεσης συνδρομής στα εξής βασικά είδη:

  • αλεύρι
  • ζυμαρικά (κυρίως κριθαράκι)
  • ζάχαρη

όπου και υπάρχει σημαντική έλλειψη και είναι απαραίτητα ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των ωφελούμενων τους επόμενους μήνες.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριθαρίδης: Ακόμα ένα περιστατικό απρόκλητης αστυνομικής βίας – Αναίτιος ξυλοδαρμός πολίτη στο ΑΤ Ομόνοιας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Φαίνεται πως συνεχίζεται η επέλαση του αυταρχισμού από την Μητσοτάκης ΑΕ με ένα ακόμα περιστατικό απρόκλητης αστυνομικής βίας», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κατευθυνόταν από τα Εξάρχεια στο σπίτι του

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο αναρχικός Αντώνης Ζήβας χτυπήθηκε, όπως καταγγέλλει, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ στις τουαλέτες του Α.Τ. Ομονοίας».

Διαβάστε επίσης Σπίρτζης: Μηνυτήρια αναφοράς στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα περιστατικά αστυνομικής βίας

«Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, γύρω στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα κατευθυνόταν από τα Εξάρχεια προς το σπίτι του και διερχόμενος από την πλατεία Βάθη, ακούμπησε κατά λάθος έναν αστυνομικό της Ομάδας ΔΕΛΤΑ ο οποίος στη συνέχεια του επιτέθηκε σπρώχνοντας τον και όταν αυτός αντέδρασε λεκτικά στην επίθεση του αστυνομικού, οδηγήθηκε στο ΑΤ Ομονοίας, όπου τον έβαλαν στην τουαλέτα και άρχισαν να τον χτυπούν από κοινού και οι τέσσερις άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ με μπουνιές στο κεφάλι», σημειώνει ο Μ. Κριθαρίδης και προσθέτει:

Να διωχθούν και αποπεμφθούν οι άνδρες της ΔΕΛΤΑ

«Οι άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ δεν αρκέστηκαν στον αναίτιο ξυλοδαρμό του και έστησαν κατηγορητήριο κιόλας για απείθεια και αντίσταση κατά της αρχής, οπότε και το μεσημέρι θα περάσει Αυτόφωρο στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων».

«Απαιτούμε να πάψει κάθε δίωξη σε βάρος του και να διωχθούν και να αποπεμφθούν οι άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ που τον ξυλοφόρτωσαν απρόκλητα εντός του ΑΤ Ομόνοιας. Να σταματήσει ο αυταρχισμός».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

LIFESTYLE6 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή