Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Ομπρέλα» δεν σηκώνει άλλη καταιγίδα Κασσελάκη και πάει σε… αριστερά κλίματα

Published

on

shutterstock 1443188819

Ανέφελη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης χθες το μεσημέρι έκανε την – τελευταία ανέφελη! – συνάντηση του με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Και τούτο διότι τα όσα έπονται μπορεί και να του προκαλέσουν … «ημικρανίες», όπως είναι και άμαθος!

Πυρετός

Και φυσικά 24 ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζει σε πυρετό διαβουλεύσεων. Συνεδρίαζαν όλες οι τάσεις και οι ομάδες του κόμματος πλην … Λακεδαιμονίων. Δηλαδή εκτός από την στενή προεδρική ομάδα, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα!

Αρνηση

Πάντως χθες το βράδυ κυκλοφόρησε η πληροφορία πως ο πρόεδρος του κόμματος ζήτησε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο κ. Αλέξη Τσίπρα. Αλλά εισέπραξε άρνηση. Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα φαινόταν ότι – εμμέσως – εμπλέκεται στην εσωκομματική αντιπαράθεση. Και έχει ακούσει τόσα….

Πανελλαδική

Σήμερα – εντελώς τυχαία – έχει, εκτός απροόπτου πανελλαδική συνεδρίαση η τάση των «53+». Η οποία χθες έδωσε τον τόνο με το κείμενο των 1.300 υπογραφών, στο οποίο ασκείται σφοδρή κριτική στην ηγεσία του κόμματος.

Οπερέτα

Σημειώνεται μεταξύ των άλλων ότι «η διαδικασία εκλογής προέδρου είχε μια οπερετική κατάληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί «αδιαμεσολάβητα» την ηγεσία χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».

Advertisement

Ποιοι υπογράφουν

Εκτός όμως από τις αναμενόμενες διαπιστώσεις, μου έλεγαν ότι το κείμενο υπογράφουν 47 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, το ένα εξ αυτών ανήκει στην ομάδα του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής κ. Δημήτρη Παπαδημούλη. Να σας ενημερώσω ότι η ομάδα του κ. Παπαδημούλη διαθέτει 6 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή….

Ενας

Επίσης δεν το υπογράφουν οι βουλεύτριες του κόμματος κυρίες Μερόπη Τζιούφη και Πέτη Πέρκα. Για να γνωρίζετε η τάση των «53+» εξέλεξε 4 βουλευτές, τις δύο προαναφερόμενες – που δεν έχουν υπογράψει το κείμενο – τον κ. Γιώργο Ψυχογιό, βουλευτή Κορινθίας, που όμως έχει αναλάβει αναπληρωτής τομεάρχης για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Τσακαλώτος είναι ο μόνος εκ των τεσσάρων που έχει υπογράψει το κείμενο. Και στη νέα κίνηση – εφόσον αποχωρήσουν – θα είναι και ο μοναδικός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος!

Μόνο οι «53+»

Αλλες πηγές μου έλεγαν πως είναι μεγαλύτερη ίσως η δύναμη τους στην Κεντρική Επιτροπή – πέραν των 47 μελών – που πιθανόν για προσωπικούς λόγους ο καθένας δεν το υπέγραψε. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι δεν φαίνεται να αποχωρεί η «Ομπρέλα» αλλά μόνο οι «53+»! Χθες πάντως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της τάσης είχαν συνεδρίαση για να προετοιμάσουν την πανελλαδική συνάντηση και το … «μεγάλο βήμα»!

Ο κ. Δ. Τζανακόπουλος παραμένει

Συνεδρίαση όμως είχε και η τάση των «6+6», της οποίας ηγούνται η κυρία Εφη Αχτσιόγλου και ο κ. Αλέξης Χαρίτσης. Κατ΄ αρχήν η πληροφορία που σας μετέφερα χθες φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται. Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος μάλλον τελικά δεν αποχωρεί μαζί με τους «53+». Ως εκ τούτου η ομάδα είναι σε πλήρη απαρτία! Κι όχι μόνο αυτό αλλά και ενισχύεται από το τμήμα των «53+» που παραμένει στο κόμμα.

Advertisement

Και οι «6+6»

Στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν παρόντες 130 στελέχη, εκ των οποίων τα 40 – 45 είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Οπως μου λέγανε υπήρξε έντονος προβληματισμός για την εξέλιξη του κόμματος και απέδιδαν στην ηγεσία τις ευθύνες για το πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, καθώς και τον κίνδυνο πολιτικής απαξίωσης της αριστεράς. Αναμένεται πάντως η συγκεκριμένη τάση να παρουσιάσει δικό της κείμενο στη συνεδρίαση του Πρέζιντεντ, στο οποίο θα εκφράζεται η διαφωνία της για την ακολουθούμενη τακτική και στρατηγική του κόμματος. Και παράλληλα θα κατατεθεί δική της πρόταση, προκειμένου με νέα σύνθεση να γίνει η υπέρβαση της κρίσης.

Ο κ. Αλ. Χαρίτσης

Οπως αντιλαμβάνεστε η τάση των «6+6» θα παραμείνει οργανικό τμήμα του κόμματος και θα έχει και ρόλο. Και μία πρόβλεψη: θα ανατείλει το πολιτικό άστρο του κ. Χαρίτση. Θα θυμάστε, ενδεχομένως, ότι πριν από τις πρώτες ενδοκομματικές εκλογές είχαν συναντηθεί ο κ. Χαρίτσης με την κυρία Αχτσιόγλου και δέχθηκε ο πρώτος να στηρίξει την δεύτερη. Μετά την ήττα της οι ρόλοι αντιστρέφονται. Ετσι νομίζω, με τα λίγα που γνωρίζω….

Ο κ. Ν. Παππάς

Στη διαδικτυακή συνεδρίαση της ομάδας που ηγείται ο κ. Νίκος Παππάς – σπάραγμα της παλιάς «Κίνησης Μελών» – συμμετείχαν 65 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ενημερώθηκαν, λοιπόν, ότι μάλλον δεν θα υπάρξει ημερήσια διάταξη για τη συνεδρίαση, γιατί δεν μπορούν να γνωρίζουν τι θα κάνουν οι «53+». Δηλαδή ποια θα είναι η ακριβής τακτική τους. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα διαμορφωθεί και η ατζέντα.

Νέα συνεδρίασηΕπίσης ενημερώθηκαν ότι τα του συνεδρίου θα συζητηθούν σε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Και βεβαίως τους επισημάνθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκληθούν εντάσεις, αλλά ούτε και να απαντήσουν σε – ενδεχόμενες – προκλήσεις.

Το μπλοκ της πλειοψηφίας

Για να ξέρετε τώρα, το μπλοκ της Κεντρικής Επιτροπής που στηρίζει τον πρόεδρο αναλύεται ως εξής: 50 μέλη της αποτελούν τον σκληρό πυρήνα, σ΄αυτούς προστίθενται άλλα 25 μέλη που είναι η συμπαγής ομάδα του κ. Παππα και άλλοι 10 από την πρώην ΡΕΝΕ. Επίσης υπάρχουν και περίπου 20 μέλη που είναι παλιοί προεδρικοί, «κληρονομημένοι» από την προεδρία του κ. Τσίπρα. Τουτέστιν 105 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Κατά περίπτωση σ΄ αυτούς προστίθενται άλλα 50 – 55 μέλη. Κι έτσι συγκροτούν την πλειοψηφία των 155 – 160 μελών στο ανώτατο όργανο του κόμματος.

Advertisement

Η «βαυαρική αντιβασιλεία»

Ωστόσο όπως προέβλεψα χθες η επιστολή του πρώην αντιπροέδρου του κόμματος κ. Γιάννη Δραγασάκη δεν είχε καμία τύχη και φυσικά επισκιάστηκε από το κείμενο των 1.300 μελών και στελεχών. Πάντως ένας μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που διαθέτει χιούμορ μου την σχολίασε ως εξής: «Δηλαδή ο Δραγασάκης θέλει να βάλουμε βαυαρική αντιβασιλεία στον μικρό Οθωνα μέχρι να ενηλικιωθεί;». Οφείλω να ομολογήσω ότι το σχόλιο ήταν επιτυχές!

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο