Connect with us

OIKONOMIA

Μικρότερη ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2020 προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μικρότερη ύφεση για την ελληνική οικονομία τo 2020 σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που είχαν ανακοινώσει τις προβλέψεις τους πριν από έναν και δύο μήνες, αντίστοιχα. Λόγω του «ασυνήθιστου βαθμού αβεβαιότητας», ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί δύο σενάρια για όλες τις χώρες και τις οικονομίες, τα οποία θεωρεί εξ ίσου πιθανά.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο πρώτο σενάριο, κατά το οποίο δεν θα υπάρξει νέα έξαρση του κορονοϊού, το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί 8% φέτος έναντι 9,1% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 4,5% το 2021 έναντι 6,5% στην Ευρωζώνη.

Στο δεύτερο σενάριο, κατά το οποίο θα υπάρξει μία νέα έξαρση της COVID-19 σε όλες τις χώρες περί τα τέλη του 2020, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει ύφεση 9,8% φέτος έναντι 11,5% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 2,3% το 2021 έναντι 3,5% στην Ευρωζώνη.

Για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 6% φέτος και ανάπτυξη 5,2% το 2021 στο πρώτο σενάριο, ενώ στο δεύτερο σενάριο προβλέπει ύφεση 7,6% και ανάπτυξη 2,8%, αντίστοιχα. Ακόμη, όμως, και στο πρώτο σενάριο πολλές αναπτυγμένες οικονομίες θα έχουν χάσει την αύξηση που είχαν στο κατά κεφαλήν εισόδημά τους για μία πενταετία, τονίζει.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η Ελλάδα ήταν πολύ αποτελεσματική στον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού, αποφεύγοντας την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας της. Τονίζει, ακόμη, ότι η στήριξη στα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση έως τώρα ως αντίδραση στην COVID -19 θα φτάνει και μέσα στο 2021, αλλά σημειώνει ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα στην περίπτωση του δεύτερου σεναρίου (νέας έξαρσης του κορονοϊού στα τέλη του 2020) για την επανέναρξη της ανάκαμψης.

«Η κρίση του κορονοϊού είναι ένα εξωτερικό σοκ που αναστέλλει την ανάκαμψη της Ελλάδας από τις προηγούμενες κρίσεις της και καθυστερεί κάποιες από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ επιταχύνει άλλες», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι αυτό ενισχύει τη σημασία του να συνεχισθεί η επιδίωξη ενός πολυετούς προγράμματος μετασχηματισμού.

Η έκθεση σημειώνει την ανακοίνωση από την κυβέρνηση ενός «ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος για την επανέναρξη του τουρισμού, που μπορεί να προκαλέσει μία αύξηση των κρατήσεων αργότερα στη διάρκεια της σεζόν». Ωστόσο, προσθέτει ότι στην περίπτωση του δεύτερου σεναρίου, η μείωση των εισοδημάτων και της εμπιστοσύνης παγκοσμίως αναμένεται να περιορίσουν τις αφίξεις τουριστών και το 2021 και συνιστά να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης άλλων τομέων της οικονομίας.

«Η στήριξη για τον τουριστικό τομέα μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση της σεζόν του 2020. Ωστόσο, η κρίση αυτή έχει εξασθενήσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του τομέα και μέτρα πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους να αναβαθμίσουν τις δραστηριότητες και τις δεξιότητές τους και να στραφούν σε τομείς που υπόσχονται καλύτερες ευκαιρίες». Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα βελτίωνε το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, ιδιαίτερα στην περίπτωση μίας νέας έξαρσης του ιού που θα συνοδεύεται από περιοριστικά μέτρα.

Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και η απόφασή της να συμπεριλάβει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων έχουν βοηθήσει στη διαχείριση του κόστους χρηματοδότησης του δημοσίου και των τραπεζών, σημειώνει η έκθεση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δέσμευση της κυβέρνησης στο σχέδιο «Ηρακλής» για την επιτάχυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

«Ο κίνδυνος αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας εφαρμογής του σχεδίου για την αποκατάσταση της υγείας των τραπεζών και τη χρηματοδότηση επενδύσεων». Ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ του ενιαίου πτωχευτικού καθεστώτος, σημειώνοντας ότι «η ενοποίηση του πτωχευτικού καθεστώτος και η ταχύτητα του συστήματος δικαιοσύνης θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία να προσαρμοστεί στην κρίση».

Συνιστά επίσης την ενίσχυση της εκπαίδευσης των ενηλίκων και των ενεργών πολιτικών απασχόλησης που θα εφοδίαζαν τους εργαζόμενους με νέες ευκαιρίες.

«Η μείωση των βαρών από τη δημόσια διοίκηση και τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με την ψηφιακή ατζέντα της θα βοηθούσε στην εμφάνιση νέων εταιρειών. Με τη στήριξη του νέου ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, οι επενδύσεις στις υποδομές και η στροφή σε μία οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα στήριζαν την ανάπτυξη», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα και εισοδήματα θα περιορίσουν τις πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, οδηγώντας σε πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα από ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει ότι το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει φέτος το 7,7% του ΑΕΠ (8,8% με το δεύτερο σενάριο) και το 4,9% το 2021 (6.6% με το δεύτερο σενάριο) από πλεόνασμα 1,5% πέρυσι.

Σε συνδυασμό με τη μείωση του ΑΕΠ, ο λόγος του δημόσιου χρέους (με βάση τον ορισμό του Μάαστριχτ) προβλέπεται να αυξηθεί φέτος στο 196,9% του ΑΕΠ (στο 209,3% με το δεύτερο σενάριο) από 176,5% το 2019 για να υποχωρήσει το 2021 στο 190,7% (204,7% στο δεύτερο σενάριο).

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 19,4% (19,6% στο δεύτερο σενάριο) φέτος και στο 19,8% (20,4% στο δεύτερο σενάριο) το 2021.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Politico: Προσοχή στο… κενό: Τι δείχνουν τα spreads των χωρών του νότου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αν η ευρωζώνη ήταν σχολείο, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία θα ήταν οι τεμπέληδες της τάξης. Οι τέσσερις χώρες, που φέρουν το άσχημο ακρωνύμιο PIGS (σ.σ. γουρούνια), μιλούν δυνατά, απολαμβάνουν την αργή ζωή κάτω από τον ήλιο, είναι υπερχρεωμένες και χρειάζονται μεταρρυθμίσεις— ή τουλάχιστον έτσι λέει το κλισέ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό γράφει σε ανάλυσή της στο Politico η Carla Subirana Artús, οικονομολόγος που έχει εργαστεί ως αναλύτρια στην Τράπεζα της Αγγλίας και στο Economist Intelligence. Ωστόσο, συνεχίζει, κοιτάξτε πιο προσεκτικά, και θα δείτε ότι μερικοί από αυτούς τους προηγουμένως απείθαρχους μαθητές, έχουν γίνει από τότε απίθανοι αστέρες μαθητές.

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ: Διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ στα ομόλογα του νότου

«Οι καλοί μαθητές»

Αν και η Ιταλία και η Ελλάδα υστερούν ακόμα, η αναπτυξιακή τροχιά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχει γίνει πιο εύρωστη μετά την κρίση του δημόσιου χρέους του 2012 – μια αλλαγή που έγινε εμφανής με το τέλος μιας εποχής εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Και πολλά από τα εύσημα για αυτή τη διάσπαση μεταξύ της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Ιταλίας και της Ελλάδας πηγαίνουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εισαγάγει η Ισπανία και η Πορτογαλία την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, η ευρωζώνη δεν είναι ανθεκτική στην κρίση.

Τι δείχνουν τα spreads

Ένα πρόσφατο παράδειγμα της απόκλισης μεταξύ των οικονομιών του νότου της Ευρώπης και της αντίστοιχης προσέγγισής τους στη μεταρρύθμιση παρατηρήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υποσχέθηκε να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Ιούνιο.

Ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ελλάδας εκτινάχθηκαν στα ύψη, το κόστος δανεισμού για την Πορτογαλία και την Ισπανία παρέμεινε πιο κοντά σε αυτό της Ολλανδίας – που θεωρούνται πρότυπο μαθητή από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταρρυθμίσεις

Την τελευταία δεκαετία, οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις της Ιταλίας ήταν περιορισμένες και η χώρα έχει μόνο εν μέρει αντιμετωπίσει τα επισφαλή χρέη των τραπεζών της, ενώ η Ισπανία αντιμετώπισε αυτά τα ζητήματα πολύ πιο αποφασιστικά.

Ως αποτέλεσμα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ισπανίας σε όρους αγοραστικής δύναμης, ενισχυμένο από την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής —ή την αποτελεσματικότητα με την οποία μια οικονομία χρησιμοποιεί τις παραγωγικές της εισροές— ξεπέρασε αυτό της Ιταλίας το 2017.

Διαφοροποίηση

Έκτοτε, η χώρα έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αυτοκινήτων στην Ευρώπη και οι εξαγωγές της έχουν διαφοροποιηθεί πέρα ​​από τον τουρισμό σε χημικά, φαρμακευτικά προϊόντα, μηχανήματα και επαγγελματικές υπηρεσίες.

Οι επενδυτές βλέπουν τώρα τη χώρα με διαφορετικό πρίσμα, οδηγώντας σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ενώ τα περιθώρια των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης της χώρας – τα οποία είναι παράγωγα που μοιάζουν με ασφάλειες που πληρώνονται σε περίπτωση χρεοκοπίας – ήταν πανομοιότυπα με αυτά της Ιταλίας μέχρι το 2014, έκτοτε είναι πιο κοντά με εκείνα της Γαλλίας.

Υποσχόμενη δεκαετία

Η Πορτογαλία, εν τω μεταξύ, είχε επίσης μια πολλά υποσχόμενη δεκαετία. Από το 2014, η οικονομία της έχει αναπτυχθεί, κατά μέσο όρο, τρεις φορές ταχύτερα από την ελληνική, όπου η παραγωγή παραμένει σχεδόν ένα τέταρτο κάτω από το επίπεδό της το 2007.

Και αυξάνοντας την ανάπτυξη, εφαρμόζοντας επαχθείς μεταρρυθμίσεις και τηρώντας τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που ζητούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015, έγινε ο αγαπημένος μαθητής των Βρυξελλών.

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό αριστερό κόμμα που διοικούσε τη χώρα από το 2015 έως το 2019, ήταν ο ταξικός επαναστάτης. Η κυβέρνηση υποχώρησε στις μεταρρυθμίσεις καθώς το εθνικό χρέος παρέμεινε το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών συσσωρεύτηκαν και τα φορολογικά έσοδα περιορίστηκαν, απαιτώντας υψηλά επιτόκια που απέτρεπαν τις προσλήψεις.

Παρά την πρόοδο ωστόσο, κάθε επευφημία για την επιτυχία της Ιβηρικής Χερσονήσου θα πρέπει να μετριαστεί.

Πειθαρχία

Για παράδειγμα, η δημοσιονομική πειθαρχία της Πορτογαλίας έχει κόστος. Οι δημόσιες επενδύσεις ήταν οι χαμηλότερες στην ΕΕ το 2020 και το 2021 και το δημόσιο χρέος της χώρας —το υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα και την Ιταλία— θέτει την ευρύτερη οικονομία σε κίνδυνο να πληγεί από υψηλότερο κόστος δανεισμού. Επιπλέον, οι μισθοί είναι χαμηλοί για τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, στέλνοντας πολλούς Πορτογάλους στο εξωτερικό για να εργαστούν.

Μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα

Πέρα από τα σύνορα, η κυβέρνηση της Ισπανίας, που αποτελείται από τους Σοσιαλιστές και την ακροαριστερή ομάδα Unidas Podemos (United We Can), δεν έχει προσφέρει καμία δημιουργική λύση για να διορθώσει το μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας και το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων από το 2019. Και με μια άσχημη εκλογική αναμέτρηση στις οποίες κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να κερδίσει την πλειοψηφία, οι μετριοπαθείς κοιτάζουν τώρα επιφυλακτικά το Vox – ένα σχετικά νέο ακροδεξιό κόμμα, που προσελκύει ανησυχητικά ισχυρή υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις.

Το success story της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα είναι απασχολημένη με το να κάνει τα καθήκοντά της για να ενταχθεί στο κλαμπ των επιτυχημένων success stories «ανατροπής» στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του κεντροδεξιού πρωθυπουργού της Ελλάδας από το 2019, κατάφερε να «γυαλίσει» την εικόνα της στους τουρίστες και τους επενδυτές, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις ρεκόρ πέρυσι.

Η ιταλική ανάπτυξη, ωστόσο, πιθανότατα θα συνεχίσει να απογοητεύει, καθώς η σπάνια σταθερότητα που έφερε στην πολιτική της ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει πλέον φτάσει στο τέλος της.

Πολιτική σταθερότητα

Η πολιτική σταθερότητα έχει σημασία — και όχι μόνο για τις ιταλικές οικογένειες. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι εάν ο περιβόητος «βρόχος καταστροφής», που συνδέει τη φερεγγυότητα των τραπεζών με αυτή των χωρών υποδοχής τους, πλήξει την Ιταλία και απειλήσει να προκαλέσει κρίση χρέους, η νομισματική ένωση θα αρχίσει να φαίνεται ασταθής.

Και ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στη χώρα καταγωγής τους από την κρίση δημόσιου χρέους του 2012, οι ιταλικές τράπεζες παραμένουν εξίσου εκτεθειμένες στο χρέος της κυβέρνησής τους όπως ήταν πριν από μια δεκαετία, με τη σχέση μεταξύ τραπεζών και κρατών να είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Πολιτική αναταραχή

Έτσι, καθώς η πολιτική αναταραχή της Ιταλίας εντείνεται και οι επενδυτές αρχίζουν να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για να διατηρήσουν το ιταλικό χρέος, οι τράπεζες της χώρας αναπόφευκτα θα υποφέρουν. Ήδη εμφανίζονται σημάδια ότι οι ιταλικές τράπεζες οδεύουν προς προβλήματα: Οι αποδόσεις του μεγαλύτερου δανειστή έχουν μειωθεί κατά 24 τοις εκατό από τον Φεβρουάριο.

Και τώρα, που κατακλύζεται από τις υποτονικές επενδύσεις, τις πενιχρές μεταρρυθμίσεις και την πολιτική αστάθεια για άλλη μια φορά, η Ιταλία πρόκειται να παραμείνει ο προβληματικός μαθητής της ευρωζώνης για το άμεσο μέλλον.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Πακέτο 3+1 ενισχύσεων ανοίγει το 2023

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τέσσερα νέα πακέτα που θα δώσουν οικονομική ανάσα σε μισθωτούς και συνταξιούχους προωθεί η κυβέρνηση για το  2023. Βελτίωση των εισοδημάτων θα έχουν από 1/1/2023 περίπου 1,2 εκατομμύριο συνταξιούχοι λόγω της αύξησης των συντάξεων στην περιοχή του 6% (ύστερα από 12 έτη «παγώματος»), η οποία θα συνοδευθεί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παράλληλα θα υπάρξει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (προς  τα 751 ευρώ από 713 ευρώ), ενώ θα  επιδιωχθεί και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%.

Τα τέσσερα νέα πακέτα

Ειδικότερα:

1. Αύξηση συντάξεων από 1/1/2023: Η αύξηση εκτιμάται στο 6% στις μεικτές αποδοχές. Η νομοθετική πρόβλεψη για αναπροσαρμογές από το 2023 έγινε σε περιβάλλον αποπληθωρισμού και αυτή η πρόβλεψη είναι ήδη ξεπερασμένη λόγω της γενικευμένης ακρίβειας. Ωστόσο το τέχνασμα Κατρούγκαλου με την «προσωπική διαφορά» περιορίζει σημαντικά τους τελικούς ωφελημένους αυτής της παρέμβασης. Οσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση «στην τσέπη», καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν πως περίπου 1,2 έως 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους. Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Αλλοι 250.000 θα δουν πολύ μικρές αυξήσεις, καθώς έχουν μικρή προσωπική διαφορά, η οποία θα «ροκανιστεί» ολόκληρη και θα λάβουν λίγα παραπάνω χρήματα στη μηνιαία καταβολή. Οι συνταξιούχοι που έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξης, καθώς η αύξηση που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Πρόκειται για περίπου 650.000 συνταξιούχους.

2. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Τίτλοι τέλους μπαίνουν στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης τόσο για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα όσο και για όλους τους συνταξιούχους (Δημοσίου και Ταμείων ιδιωτικού τομέα) με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. Η εισφορά επιβάλλεται αυτή τη στιγμή μόνο στα εισοδήματα από συντάξεις που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ, καθώς επίσης στα εισοδήματα από μισθούς του δημόσιου τομέα που ξεπερνούν ετησίως τις 12.000 ευρώ. Στην ουσία, όσοι φορολογούμενοι λαμβάνουν μηνιαίως συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (12.000 ευρώ/12 μήνες) θα ωφεληθούν με μειώσεις στις μηνιαίες φορολογικές κρατήσεις τους, λόγω της μη επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η-1-2023.

3. Αύξηση κατώτατου μισθού: Νέα αύξηση έρχεται το 2023 στον κατώτατο μισθό (πιθανότατα κατά το δεύτερο εξάμηνο) που δικαιούνται 650.000 εργαζόμενοι μετά τη διπλή ενίσχυση που δόθηκε τη φετινή χρονιά. Στόχος είναι το νέο έτος ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ από 713 ευρώ σήμερα προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά των χαμηλόμισθων που πιέζονται από τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος. Επισημαίνεται ότι για άλλη μία φορά επισπεύδεται η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού και όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης: «Θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς, ώστε να καταλήξουμε στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό την άνοιξη του 2023». Ετσι το 2023 η διαβούλευση θα ξεκινήσει νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, ώστε να ολοκληρωθεί σε χρόνο-εξπρές με σφιχτές διαδικασίες και ο νέος μισθός να ισχύσει από την άνοιξη ή τον Ιούνιο.

4. Ασφαλιστικές εισφορές: Στο τραπέζι είναι μία ακόμα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει τις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Το νέο «ψαλίδι» αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το 2023, προκειμένου μέσα σε μία τετραετία το μη μισθολογικό κόστος να έχει μειωθεί σωρευτικά κατά πέντε μονάδες. Ειδικότερα, η πρώτη μείωση των εισφορών έγινε το 2020 και ήταν της τάξης των 0,9 ποσοστιαίων μονάδων, και ακολούθησε, στη συνέχεια, μια περικοπή τριών ποσοστιαίων μονάδων. Τον Ιούνιο ήρθε μία ακόμα μείωση, της τάξης των 0,5 ποσοστιαίων μονάδων, στην επικουρική ασφάλιση, και έτσι οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν στο 3% για τους εργοδότες και στο 3% για τους εργαζομένους (από το 3,5% τον Μάιο).

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σοβαρό τροχαίο στο τρούλο στην Σκιαθο με τραυματισμό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος- Μπήκε σε κατάστημα εστίασης για πότο.. και αφού ήπιε.. έβρισε και χτύπησε δύο γυναίκες υπαλλήλους γιατί δεν ήθελε να πληρώσει

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Αργυρός και Ρουβάς στο Πανθεσσαλικό στάδιο

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Μερομήνια: Πώς θα είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας – Ποιοι θα είναι οι «σκληρότεροι» μήνες

Δημοφιλή