Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ο σχεδιασμός για την άρση των μέτρων-“Αγκάθι” τα σχολεία-Η διεθνής πρακτική (video)

Published

on

Spread the love

Υπό αυστηρά μέτρα προστασίας, από τις 4 Μαΐου, θα αρχίσει  βήμα-βήμα η επιστροφή στη ζωή πριν από την καραντίνα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αρθεί η υποχρέωση αποστολής sms και έγγραφων βεβαιώσεων για τις μετακινήσεις, αλλά τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους. Σταδιακά θα ανοίγουν μικρά καταστήματα, πάντα με τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους  και τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων ασφαλείας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάθε λεπτομέρεια του «σχεδίου εξόδου» από την πανδημία εξετάζει η κυβέρνηση. Η παράταση μέχρι τις 4 Μαΐου των περιοριστικών μέτρων της δίνει το περιθώριο να προετοιμαστεί κατάλληλα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι από τις 4 Μαΐου να αρθεί η υποχρέωση αποστολής sms ή εγγράφων βεβαιώσεων για τις μετακινήσεις. Εξαίρεση θα αποτελούν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ζωή μετά την καραντίνα θα είναι διαφορετική από αυτή που αφήσαμε πίσω μας πριν από δύο μήνες. Η χρήση μάσκας και γαντιών στους κλειστούς χώρους, η σχολαστική προσωπική υγιεινή και η απόσταση των δύο μέτρων θα παραμείνουν στην καθημερινότητα μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν πρώτα τα μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Η είσοδος θα γίνεται τμηματικά στα καταστήματα για να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Στα τέλη Μαΐου σχεδιάζεται η επαναλειτουργία καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ. Η απόσταση που θα πρέπει να τηρείται ανάμεσα στα τραπέζια και τους πελάτες προκαλεί αγωνία στους ιδιοκτήτες που φοβούνται πτώση της πελατείας.

Άγνωστο παραμένει το πότε και με ποιον ακριβώς τρόπο θα επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια. Το μόνο σίγουρο ότι τα μέλη τους δεν θα μπορούν να γυμνάζονται σε όργανα γυμναστικής το ένα δίπλα στο άλλο. Οι συνθήκες λειτουργίας θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Τα σχολεία

Η άρση των περιορισμών δεν αφορά σε πρώτη φάση τα σχολεία, το άνοιγμα των οποίων μετατίθεται για αργότερα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα παιδιά, παρότι είναι ανθεκτικά στον κορονοϊό, μπορούν εύκολα να τον μεταδώσουν στο οικογενειακό περιβάλλον και την κοινότητα. Για το υπουργείο Παιδείας προέχει η επαναλειτουργία της 3ης Λυκείου, καθώς συνδέεται άμεσα με τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Μετά τις 10 Μαΐου σχεδιάζεται να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου για να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η επαναφορά των υπόλοιπων μαθητών του Λυκείου, Γυμνασίου, δημοτικού και νηπιαγωγείου δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προκύπτει ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, πολυκαταστημάτων, πολιτιστικών χώρων, μουσείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένει το άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Το υπουργείο παιδείας περιμένει την εισήγηση των ειδικών θέτοντας ως βασική προτεραιότητα τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων ενώ μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αγωνιούν για το πότε θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

Το εγχείρημα είναι πολύπλοκο και τα σενάρια πολλά. Θα χτυπήσει και πάλι το κουδούνι μόνο για τους μαθητές της Γ Λυκείου? Ή για όλες τις βαθμίδες σταδιακά? Ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η λύση της λειτουργίας με βάρδιες, με τα τμήματα να σπάνε σε πρωινά και απογευματινά προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Οι αρμόδιοι θα αποφασίσουν για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία ανέφερε η υπουργός παιδείας μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα, όπου δήλωσε: «Η βασική μας προτεραιότητα είναι οι μαθητές της Γ Λυκείου και οι πανελλαδικές εξετάσεις γιατί αυτά τα παιδιά έχουν μπροστά τους μια μεγάλη δοκιμασία….δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών δομών».

Στο Υπουργείο Παιδείας περιμένουν τις οδηγίες τις Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, έχοντας επεξεργαστεί όλα τα σενάρια για τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

To διεθνές περιβάλλον

Δύσκολο παζλ θεωρείται η λειτουργία των σχολείων σε όλο τον κόσμο και οι στρατηγικές διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Επιστροφή στα θρανία αλλά σίγουρα όχι στην κανονικότητα.

Στη Γερμανία έχει οριστεί η εβδομάδα από 20-27 Απριλίου ως έναρξη ενός σταδιακού ανοίγματος των σχολείων.

Οι μαθητές ξανασυναντιούνται μετά από καιρό στο σχολείο τους στη Βόννη αλλά τα πηγαδάκια πριν το κουδούνι ανήκουν στο παρελθόν. Στέκονται σε απόσταση στην ουρά έξω από την αίθουσα και μόνο όταν τους το ζητήσει η δασκάλα θα μπουν μέσα.

Αυτοκόλλητες ταινίες στο πάτωμα και άλλες δεμένες από τις καρέκλες ορίζουν ξεκάθαρα πού μπορεί να κινείται ο καθένας.

Οι δασκάλες εξηγούν βήμα – βήμα τους νέους κανόνες. Πριν ακόμη φτάσουν οι μαθητές είχαν φροντίσει να αναρτήσουν σε όλους τους χώρους προειδοποιήσεις για την ανάγκη τήρησης απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων και να ορίσουν πού θα στέκεται ο καθένας ακόμη και στο προαύλιο

Εντελώς διαφορετική θα είναι η κατάσταση στην Ισλανδία, όπου από τις 4 Μαΐου τα παιδιά κάτω των 16 ετών θα συμπεριφέρονται ακριβώς όπως πριν την πανδημία. Σχολείο, προπονήσεις και άλλες δραστηριότητες θα γίνονται κανονικά χωρίς να τηρούνται αποστάσεις παρά μόνο οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Το υπουργείο υγείας της Ισλανδίας διαβεβαιώνει ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων δείχνει μετάδοση του κορονοϊού μόνο από ενήλικες σε παιδιά και όχι το αντίθετο.

Στην Ιταλία η απόφαση έχει ληφθεί. Οι μαθητές δεν θα επιστρέψουν στα σχολεία μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Στην Ισπανία η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη και η γενική καραντίνα ισχύει μέχρι τις 9 Μαΐου.

Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει συζήτηση να ανοίξουν τα σχολεία την πρώτη Ιουνίου.

Στη Γαλλία το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Μαΐου.

Στο Βέλγιο αναμένεται το μερικό άνοιγμα στις 18 Μαΐου και στην Ολλανδία στις 11 Μαΐου ανοίγουν δημοτικά και παιδικοί σταθμοί.

Στην Ελβετία την ίδια ημέρα στις 11 Μαΐου θα αρχίσει το σταδιακό άνοιγμα από τις τάξεις απολυτηρίου.

Στις ΗΠΑ 39 πολιτείες έχουν εισηγηθεί μαθήματα εξ αποστάσεως.

Πηγή: EΡΤ

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή