ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΥ: Τα lockdown κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στρασβούργο – Ανταπόκριση για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο ειδικός απεσταλμένος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον Covid-19, Ντέιβιντ Ναμπάρο, κάλεσε σήμερα τους ηγέτες των κρατών σε όλο τον κόσμο να μην χρησιμοποιήσουν τα lockdown ως πρωταρχικό μέσο ελέγχου του κοροναϊού.
Τα Lockdown, όπως σημείωσε, έχουν μόνο μία συνέπεια που δεν πρέπει ποτέ να υποτιμηθεί, και αυτό είναι ότι κάνουν τους φτωχούς πολύ πιο φτωχούς.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της ΠΟΥ, ο διπλασιασμός της παγκόσμιας φτώχειας και τουλάχιστον ο διπλασιασμός του υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών είναι μια πραγματικότητα.
Τα lockdown και οι συναφείς οικονομικές ζημίες είναι «μια τρομερή παγκόσμια καταστροφή» και άλεσε τις κυβερνήσεις να βρουν καλύτερους τρόπους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Το Μπάφαλο και ο ακροδεξιός εξτρεμισμός των Ρεπουμπλικανών


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
του Κας Μούντε*

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το περασμένο Σάββατο, ένας λευκός έφηβος ταξίδεψε πάνω από 300 χιλιόμετρα για να βρεθεί σε μια γειτονιά μαύρων στο Μπάφαλο, της Νέας Υόρκης, όπου σκότωσε δέκα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις σε ένα παντοπωλείο. Οπως και άλλοι ακροδεξιοί τρομοκράτες τα προηγούμενα χρόνια, μετέδωσε ζωντανά την επίθεσή του και άφησε ένα «μανιφέστο». Και, όπως επίσης έχει συμβεί έπειτα από προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, ειδικοί και δημοσιογράφοι αναμεταδίδουν ευχαρίστως το μήνυμά του και κατηγορούν τα κοινωνικά μέσα και την κυβέρνηση για την τραγωδία.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Μπορούμε να συζητούμε αενάως για την καλύτερη ρύθμιση των κοινωνικών μέσων ή να καλούμε για περισσότερα κεφάλαια και εξουσίες για τις δημόσιες και ιδιωτικές «αντιτρομοκρατικές» οργανώσεις, όμως τίποτε από αυτά δεν θα μας κάνει ασφαλέστερους όσο το ευρύτερο συντηρητικό κίνημα θα υιοθετεί και θα διαδίδει ακροδεξιά προπαγάνδα.
Εδώ αξίζει να επαναλάβουμε πως το αποκαλούμενο «μανιφέστο» του τρομοκράτη περιλαμβάνει πολλά από τα στερεότυπα της Ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένης της περιβόητης Θεωρίας της Μεγάλης Αντικατάστασης.
Συνδεόμενη συχνά με τον αντισημιτισμό, αυτή η θεωρία θεωρεί ότι «η Αριστερά» στηρίζει τα «ανοιχτά σύνορα», με στόχο να αντικαταστήσει τους «κανονικούς ανθρώπους» με «μετανάστες», οι οποίοι αποτελούν ένα κατώτερο είδος και, κατά συνέπεια, είναι ευκολότερο να ελεγχθούν. Εκδοχές αυτής της θεωρίας παραπέμπουν τουλάχιστον στους ορίτζιναλ Λαϊκιστές των μέσων του 19ου αιώνα, όμως στη σημερινή της μορφή είναι παρούσα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 στις τάξεις της μεταπολεμικής Ακροδεξιάς της Ευρώπης. Σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι και οι συγκεκριμένες ιδέες έχουν καταστεί τμήμα του κυρίαρχου πολιτικού γίγνεσθαι.
Σε λίγες όμως χώρες αυτή η διαδικασία έχει αποδειχθεί τόσο επιτυχημένη όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι βασικοί εκπρόσωποι αυτού του ρεύματος, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τάκερ Κάρλσον, προπαγανδίζουν την παραπάνω θεωρία με μεγάλη επιτυχία. Μόλις μερικές ημέρες πριν από την τρομοκρατική επίθεση, άλλωστε, δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν αυτή τη θεωρία συνωμοσίας.
Στην πράξη, η ισχύς τους είναι σήμερα τόσο μεγάλη στην Ουάσιγκτον που είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιήσει κανείς έναν όρο ο οποίος να είναι αποδεκτός και από τις δύο πλευρές του πολιτικού σκηνικού. Οι Ρεπουμπλικανοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε όρους όπως «Ακρα Δεξιά» και «ρατσισμός», επειδή φοβούνται ότι ενδέχεται να περιλαμβάνουν ομάδες και ιδέες τις οποίες συμπαθούν. Κι αυτό δεν είναι αναίτιο. Το κόμμα έχει καταστεί ακροδεξιό, προωθώντας ρατσιστικά επιχειρήματα, αμέσως και εμμέσως. Πολλοί δε οργανισμοί στο πλαίσιο του ευρύτερου «συντηρητικού» κινήματος έχουν ακολουθήσει αυτή την τάση, από το Fox News μέχρι το Turning Point USA.
Το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν οφείλουν να κάνουν περισσότερα γύρω από αυτό το θέμα. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως η καταπολέμηση της Ακροδεξιάς έχει καταστεί ένα εξόχως παραταξιακό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε προσπάθεια να αποκτήσει διακομματικά χαρακτηριστικά θα σήμαινε την άμβλυνση των μέτρων και τον περιορισμό τους στις πιο εξτρεμιστικές εκφράσεις του φαινομένου.
Εάν ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν στα σοβαρά να αντιμετωπίσουν τη λευκή υπεροχή, συμπεριλαμβανομένου του θεσμικού ρατσισμού, είναι αναγκασμένοι να το κάνουν χωρίς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Κι αυτό διότι στη σημερινή του μορφή, όχι απλώς δεν αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος, αλλά αντιπροσωπεύει μεγάλο τμήμα του ίδιου του προβλήματος.
* Ο Κας Μούντε είναι ολλανδός πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ. Είναι ειδικός στον πολιτικό εξτρεμισμό και στον λαϊκισμό στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά με πιο πρόσφατο το «Η ακροδεξιά σήμερα» (εκδ. Επίκεντρο, 2020)

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Λονδίνο: Διαδήλωση κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ – «Αυτή η πολιτική δίωξη»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Περίπου 200 ως 300 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Τρίτη στο Λονδίνο απαιτώντας από την κυβέρνηση της Βρετανίας να αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, διαπίστωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μπορεί να ασκηθεί έφεση
Ο ιδρυτής του WikiLeaks αντιμετωπίζει δίωξη στις ΗΠΑ για την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.
Επειτα από μακρά δικαστική μάχη, η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα πράσινο φως την 20ή Απριλίου για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές. Επαφίεται πλέον στην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να αποφασίσει εάν θα υπογράψει την εντολή έκδοσης, στην οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση.
Τα επιχειρήματα της υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ σχετικά με τους λόγους που δεν πρέπει να εκδοθεί κατατέθηκαν χθες Τρίτη, ανέφερε μέσω Twitter η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ.
«Αυτή η πολιτική υπόθεση, η πολιτική δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ, βρίσκεται επίσημα επί του παρόντος στα χέρια της Πρίτι Πατέλ», είπε ο αρχισυντάκτης του WikiLeaks, ο Κρίστιν Χράφνσον.
Νιώθει «παρηγοριά»
Οπως τόνισε, ο Αυστραλός, ο οποίος «στερείται την ελευθερία του εδώ και μια δεκαετία», νιώθει «παρηγοριά διότι βλέπει την κοινή γνώμη και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο να κινητοποιούνται για την υπόθεσή του», «ολοένα περισσότερους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει αυτή η υπόθεση».
Πάνω από είκοσι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας τον υποστηρίζουν.
Για τον Αμάρου Ναρβάες-Ρέγες, 25χρονο ηθοποιό που πήγε στη διαδήλωση, η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ θα «ενστάλαζε τον φόβο στην καρδιά πολλών δημοσιογράφων και θα εμπόδιζε πολλές σημαντικές πληροφορίες να αποκαλυφθούν στην κοινή γνώμη».
Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει για επτά χρόνια, και φυλακίστηκε.
Για «κατασκοπεία»
Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους πολέμους τους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Βήμα πρόκρισης η Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έκθεση με κρητικά προϊόντα στο Βόλο 12 με 17 Μαίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος