Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Μη βγείτε έξω τις μέρες των γιορτών

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ ότι το να βγει κανείς έξω τις ημέρες των Χριστουγέννων δεν αξίζει το ρίσκο. «Να μείνετε σπίτι την περίοδο των γιορτών» τονίζει χαρακτηριστικά  σε μήνυμά του ο διευθυντής του τμήματος του Οργανισμού στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Κλούγκε σε δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Έχουμε ακόμα μπροστά μας μερικούς μήνες θυσιών και μπορούμε  να συμπεριφερθούμε τώρα με έναν τρόπο που θα μας κάνει συλλογικά περήφανους.  Όταν θα κοιτάζουμε πίσω σε αυτές τις εποχές χωρίς προηγούμενο, ελπίζω όλοι να αισθανόμαστε ότι ενεργήσαμε  με πνεύμα ανθρωπισμού, για να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη».

«Προτρέπω τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι κατά την εορταστική περίοδο – δεν αξίζει το ρίσκο» υπογραμμίζει.

Tragically, more than half a million people have lost their lives to #COVID19 in our region. I urge people to stay home this holiday season- its not worth the risk.

Προσθέτει ότι και χωριστά από τους αγαπημένους σας δεν είστε μόνοι ενώ τονίζει τη σημασία του ομαδικού πνεύματος που είδαμε την περίοδο της κρίσης.

Στο μεταξύ για τα μέτρα πρόληψης της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, ενημερώνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνει ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, η μετάδοση του κορονοϊού SARS-CoV-2 στις ευρωπαϊκές χώρες παραμένει υψηλή.

Η ενδεχόμενη πρόωρη διακοπή των περιοριστικών μέτρων, που έχουν τεθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού, θα είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων και των νοσηλειών. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, αξιολογεί τον βαθμό κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού ως «υψηλό» στον γενικό πληθυσμό και ως «πολύ υψηλό» στα άτομα τρίτης ηλικίας και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων εορτών παραδοσιακά συνδέεται με δραστηριότητες, όπως οι κοινωνικές συναθροίσεις, οι αγορές και οι μετακινήσεις, από τις οποίες -σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες ελλιπείς συνθήκες αερισμού των κλειστών χώρων- θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος για την περαιτέρω διασπορά του ιού, εάν πραγματοποιούνται χωρίς την τήρηση των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας.

Μέτρα προστασίας

– Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων

– Χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου

– Υγιεινή των χεριών

– Αναπνευστική υγιεινή (σε βήχα ή πτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων) και ιδιαίτερα για όλη τη χειμερινή περίοδο επαρκής και συστηματικός αερισμός των κλειστών χώρων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί επίσης στον μέγιστο αριθμό των ατόμων που δύνανται να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με προσπάθεια περιορισμού διάρκειας των κοινωνικών συναθροίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συναθροίσεις, δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού αναστέλλονται. Ειδικώς για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται οι συναθροίσεις, με ανώτατο όριο εννέα συμμετεχόντων που προέρχονται από έως δύο οικογένειες.

Για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται, καθώς τα άτομα παραμένουν σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους ενδεχόμενα μη επαρκώς αεριζόμενους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ η κατανάλωση φαγητού και ποτού και οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε κοντινή απόσταση μεταξύ των ατόμων, και για λόγους ιδιαίτερης προστασίας των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς οι συγκεντρώσεις των γιορτινών ημερών μπορεί να τους φέρουν σε επαφή με άτομα που φέρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν, θα πρέπει να τηρούνται πιστά τα μέτρα προστασίας.

Επιπλέον συστήνονται ισχυρά τα ακόλουθα:

– Αποφυγή μη αναγκαίων μετακινήσεων

– Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα υποψίας λοίμωξης COVID-19

– Συναντήσεις σταθερών μικρών ομάδων ατόμων (social bubbles) τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών. Τα άτομα της ομάδας θα πρέπει να ακολουθούν τα ίδια μέτρα προστασίας και να αποφεύγουν τις συναντήσεις με άτομα εκτός αυτής της ομάδας.

Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων αυτοπεριοριστεί (από επαφές) κατά το δυνατόν προληπτικά, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.

Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.

Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.

Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί.

Άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα λοίμωξης COVID-19, καθώς και άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις, ανεξάρτητα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση.

Ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, η ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων σε όλους τους κλειστούς χώρους, καταστήματα, χώρους λατρείας, μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.ά.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

ΤΕΙ: Ποια θα είναι η μορφή των νέων Ιδρυμάτων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μια ακαδημαϊκή χρονιά, στην οποία τα πανεπιστήμια καλούνται να επανασυγκροτήσουν τα ΤΕΙ, ξεκινάει από το ερχόμενο φθινόπωρο. Υστερα από συνεχή «μπρος-πίσω», η σχετική διάταξη για τη νέα μορφή των ΤΕΙ εντάχθηκε στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, οπότε πλέον οι διοικήσεις τους θα αποφασίσουν πότε και με ποιους όρους θα τα συγκροτήσουν.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ωστόσο, το πρόσφατο ρεπορτάζ δείχνει ότι λίγα από τα πανεπιστήμια της χώρας προτίθενται να συγκροτήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τις περίφημες νέες Σχολές Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επιστημών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί υπάρχουν σχολές χωρίς… πρωτοετείς

Ενας πρώτος λόγος για αυτό είναι ότι εισάγεται με αυτόν τον τρόπο ο προπτυχιακός κύκλος των τριάμισι ετών στη χώρα μας, κάτι που τα ελληνικά ΑΕΙ είχαν αρνηθεί σθεναρά από την υπογραφή της Διακήρυξης της Μπολόνια και μετά, κρατώντας τον 4ετή πρώτο κύκλο σπουδών.

Ενας δεύτερος λόγος είναι ότι πολλά πρόσφατα «πανεπιστημιοποιημένα» ΤΕΙ δεν βλέπουν με καλό μάτι τη νέα νομοθετική πρόταση, αν και η εγχώρια αγορά εργασίας είναι προφανές ότι χρειάζεται τις ειδικότητες που συνιστούσαν στο παρελθόν την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευσή της. Γιατί είναι προφανές ότι τα επί σειρά ετών εγκαταλελειμμένα ΙΕΚ που λειτουργούν – και, μάλιστα, κερδίζουν έδαφος – στη μεταλυκειακή βαθμίδα της εκπαίδευσης δεν μπορούν να «αναστήσουν» από μόνα τους την απαραίτητη τεχνολογική εκπαίδευση.

Πάντως, όσα ανώτατα ιδρύματα επιλέξουν να συγκροτήσουν τις νέες Σχολές Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επιστημών θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Παιδείας γενναιόδωρα.

Η μορφή του νέου θεσμού

Πώς θα λειτουργήσει λοιπόν ο νέος θεσμός; Πρόκειται για προγράμματα σπουδών τριάμισι ετών και 210 ECTS Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας, με υποχρεωτική την πρακτική άσκηση, στην οποία καθορίζεται, όμως, το ελάχιστο ύψος αποζημίωσης και εισάγεται υποχρεωτική ασφάλιση.

Ετσι, ο νέος θεσμός θα εφαρμοστεί με την παρακάτω μορφή:

→  Τα τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μπορούν να οργανώνουν προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου προσανατολισμού εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας, τα οποία θα έχουν ως κύριο στόχο την εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων και την ανάπτυξη συστηματικών μεθοδολογιών με επαγγελματικό προσανατολισμό.

→   Τα προγράμματα αυτά του πρώτου κύκλου κατ’ εξαίρεση μπορούν να έχουν διάρκεια επτά ακαδημαϊκών εξαμήνων, ενώ οι εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον σε 210 πιστωτικές μονάδες (European Credit Transfer and Accumulation System – ECTS). Στα προγράμματα αυτά προβλέπεται, όπως προαναφέρθηκε, η διεξαγωγή υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης των φοιτητών, συνολικής διάρκειας έξι μηνών που αντιστοιχεί σε επιπλέον 30 πιστωτικές μονάδες για αυτούς.

→  Πού υπάγονται τα νέα προγράμματα σύμφωνα με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων; Στο επίπεδο 6 της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, δηλαδή όπως ακριβώς και στο παρελθόν ανήκε η ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση. Τα επαγγελματικά δικαιώματα ανά ειδικότητα που θα απολαμβάνουν οι απόφοιτοί τους, βέβαια, είναι ένα ακόμα σημείο που μένει να διευκρινιστεί.

→  Πώς συγκροτούνται: Με απόφαση της συνέλευσης του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος που ενδιαφέρεται για αυτό, θα προσκαλούνται επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες, με εμπειρία και εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο του κάθε προγράμματος σπουδών για τη συμμετοχή στην οργάνωση σχετικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τους διδάσκοντές του.

→  Τα τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας των ΑΕΙ θα μπορούν να οργανώνουν προγράμματα δεύτερου κύκλου σπουδών αλλά και προγράμματα τρίτου κύκλου σπουδών. Η παροχή διδακτορικών σπουδών, άλλωστε, ήταν πάντα ένα αίτημα για τα πρώην ΤΕΙ, στην προσπάθειά τους να έρθουν «πιο κοντά» στα πανεπιστήμια.

Απλοποίηση διαδικασιών

Κατά τα άλλα, όπως και όλα τα τμήματα των ΑΕΙ, τα Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών ιδρύονται και θα μπορούν να συγχωνεύονται ή να καταργούνται ανάλογα με τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας, τη ζήτηση της αγοράς κ.ο.κ.

Οπως είναι γνωστό, η ίδρυση, συγχώνευση, μετονομασίες ή καταργήσεις ακαδημαϊκών μονάδων μπορούν να γίνουν με προεδρικό διάταγμα των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών και με γνώμη της Συγκλήτου του κάθε ΑΕΙ και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Ωστόσο, με τον νέο νόμο η διαδικασία αυτή απλοποιείται και «λύνει τα χέρια» για τα συναρμόδια υπουργεία που μπορούν πλέον να πάρουν πιο εύκολα αντίστοιχες αποφάσεις, όταν συναντήσουν… απροθυμία από την πλευρά των ΑΕΙ. Ετσι, όπως καθορίζει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, για αντίστοιχες αποφάσεις «η διατύπωση της γνώμης πραγματοποιείται μετά από ερώτημα του υπουργού Παιδείας και εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών από την παραλαβή του ερωτήματος.

Για εξαιρετικούς λόγους, όπως η υποβολή διευκρινιστικών ερωτημάτων από τα αρμόδια γνωμοδοτικά όργανα, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας για μία μόνο φορά και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις τριάντα ημέρες.

Αν περάσουν αυτές οι προθεσμίες, τις αποφάσεις για κλείσιμο, μετονομασία ή άλλες αλλαγές σε τμήματα των ανώτατων ιδρυμάτων λαμβάνονται μονομερώς από τα συναρμόδια υπουργεία.

Τέλος, η μετονομασία ακαδημαϊκής μονάδας, επιπέδου σχολής ή τμήματος των ΑΕΙ, εφόσον δεν πραγματοποιείται μεταβολή του επιστημονικού πεδίου του, μπορεί να γίνεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, μετά από εισήγηση της Συγκλήτου του εκάστοτε Ιδρύματος και γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σαμοθράκη: Περιηγητικό σκάφος με επιβάτες έπεσε σε βράχια και βούλιαξε

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το περιηγητικό σκάφος «Θεοδώρα» που φέτος ξεκίνησε κρουαζιέρες γύρω από τη Σαμοθράκη, έπεσε σε βράχια και βούλιαξε, αλλά ευτυχώς οι επιβάτες κατάφεραν να αποβιβαστούν χωρίς υπάρξουν παρατράγουδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ανησυχία

Σύμφωνα με το e-evros.gr, η πρόσκρουση συνέβη στην περιοχή όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, λίγο πριν το κάμπινγκ όπου το περιηγητικό σκάφος προσέκρουσε σε βράχια (δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η αιτία) και βυθίστηκε λόγω εισροής υδάτων.

Δείτε ακόμα – Σαμοθράκη – «Λιμενικοί» απέσπασαν από δύο επιχειρηματίες 21.500 ευρώ, τι συνέβη

Προκλήθηκε ανησυχία στους επιβάτες, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να αποβιβαστούν και μεταφέρθηκαν στην πόλη με λεωφορεία.

Ερευνα για τα αίτια του ατυχήματος διεξάγεται από τη Λιμενική Αρχή της Σαμοθράκης.

Το προηγούμενο κάηκε…

Οπως αναφέρει το evros-news.gr, και το προηγούμενο περιηγητικό σκάφος «Θεοδώρα», με τον ίδιο ιδιοκτήτη, είχε καταστραφεί από πυρκαγιά πριν πέντε χρόνια ακριβώς και συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου του 2017 στο λιμάνι της Σαμοθράκης, αλλά τότε δεν είχε επιβάτες (βίντεο, κάτω).

Ο ιδιοκτήτης του προμηθεύτηκε φέτος νέο περιηγητικό και είναι αυτό που έπεσε στα βράχια και βούλιαξε.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έφυγε από την ζωή ο Bengaj Altin(Αλέκος ) μαρμαράς στην Σκιαθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Φορτηγό παρέσυρε πεζή στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σοκ συνελήφθη για παιδική πορνογραφία ο Υποδιοικητής πυροσβεστικής Αέρ.Σκιαθου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

Χωρίς κατηγορία7 ημέρες ago

Τουρμπίνα αεροπλάνου την πέταξε στην θάλασσα στην Σκιαθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τροχαίο στην οδό Μαιάνδρου- Ο Νεαρός με το δίκυκλο πέρασε πάνω από το αυτοκίνητο και «προσγειώθηκε» στο έδαφος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Στην Σκιαθο στην Κεχρια στην Ταβερνα Του Αργυρη ο Σακης Ρουβάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

Δημοφιλή