Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Προχωρά η ανέγερση μνημείου του ΚΚΕ στο λόφο του Μεζούρλου

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, παρουσιάστηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την  ανέγερση Μνημείου εκτελεσμένων περιόδου 1946-1950 στο Λόφο του Μεζούρλου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην εισηγητική της ομιλία, η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΤΕ Λάρισας, επισήμανε πως το μνημείο αυτό , που θα είναι έτοιμο μέσα στο 2020, αποτελεί ένα μεγάλο  γεγονός τόσο για την περιοχή της Θεσσαλίας όσο και  πανελλαδικής εμβέλειας.

Αρχικά στάθηκε στο γεγονός ότι η σημερινή μέρα (12 Οκτώβρη) είναι σημαντική καθώς το πρωί, η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων,  για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, που κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ήταν ότι δεν αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό και ταυτόχρονα , συμπληρώνονται  76 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας, όταν, μετά από 1.264 μέρες σκλαβιάς στο φασισμό, οι μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία, μια  στιγμή που ήταν  το επιστέγασμα του τιτάνιου αγώνα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ με κορμό το ΚΚΕ.

Στη συνέχεια η Μαρία Γαβαλά στάθηκε στην  διαχρονική προσπάθεια του  ΚΚΕ, να συμβάλλει    στην καταγραφή της Ιστορίας της χώρας , στην ιστορία των αγώνων του επαναστατικού λαϊκού κινήματος, στην καταγραφή της ιστορικής αλήθειας, με μια σειρά από μνημεία σε διάφορες περιοχές της χώρας,  όπως πρόσφατα με τα Μνημεία σε Γυάρο, Μακρόνησο, αλλά και παλιότερα, σε Πρέσπες, Φλώρινα και αλλου, αναφέροντας ότι ένα τέτοιο μνημείο θα στηθεί  και στο Μεζούρλο.

Αναλυτικά στην ομιλία της ανέφερε:

“Το ζήτημα αυτό έχει πολλαπλή αξία, κατά τη γνώμη μας, για τις  παλιότερες γενιές να θυμούνται, για τις  νεώτερες να αναζητήσουν τη γνώση, όλοι να εξάγουμε συμπεράσματα από την ιστορία της ταξικής πάλης.
Συμπεράσματα χρήσιμα για το σήμερα – θα μας επιτρέψετε να πούμε – οδηγό για την στάση μας, τις επιλογές μας σήμερα, που τα πράγματα καθόλου εύκολα επίσης δεν είναι, τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών πάντα.
Επιδιώκουμε ταυτόχρονα,  με την ανέγερση του Μνημείου την απότιση φόρου τιμής σε όλες εκείνες και εκείνους τους αγωνιστές, τους ριζοσπάστες στην σκέψη και δράση ανθρώπους για τους αγώνες που έδωσαν ώστε η κοινωνία μας να ζήσει καλύτερα, απελευθερωμένη από κάθε ζυγό και δυνάστη.

Το γεγονός της ανέγερσης του Μνημείου σηματοδοτείται από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας να παραχωρήσει έκταση 1 στρέμματος στο Λόφο,  για την ανέγερση ενός Μνημείου αντάξιου της θυσίας εκατοντάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Ήδη σήμερα οι εργασίες στο Λόφο έχουν ξεκινήσει, έχουν μπει τα πρώτα συνεργεία δουλειάς, ενώ δεκάδες βιοπαλαιστές έχουν δηλώσει τη θέληση τους να προσφέρουν την μαστοριά τους, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, σιδεράδες, επιδέξιοι μάστορες της πόλης μας”.

Στη συνέχεια επισήμανε  ορισμένες ακόμη πλευρές πιο συγκεκριμένα για την ιστορία εδώ της περιοχής κι επόμενα του Μνημείου, λέγοντας :

“Για να αξιολογήσουμε σωστά και νηφάλια την ιστορία του Λόφου, ας πάμε πιο πίσω, στις αιτίες εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας από τους γερμανοφασίστες κατακτητές, στο Β Παγκόσμιο πόλεμο.

Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη δημιουργία του ΕΑΜ,  άνοιξε το δρόμο για να πάρει ο λαός μας την κατάσταση στα χέρια του, οργανωμένος στο ΕΑΜ, στις δομές του, στο στρατιωτικό του σκέλος τον ΕΛΑΣ.

Έτσι γράφηκε η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ξεκίνησε ένα βίαιο πογκρόμ διώξεων των ΕΑΜιτών και συμπαθούντων αγωνιστών, δηλαδή της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού  εκ μέρους της  αστικής εξουσίας, των τότε μηχανισμών της, φανερών και κρυφών.

Είναι γνωστό σε όλους μας το πόσο «πόνεσε» η Θεσσαλία, τα χωριά μας, από την μπότα των ταγματασφαλιτών, ΕΑΣΑΔιτών,  Χιτών, διαφόρων ομάδων που κάτω από το όνομα του αρχηγού τους δρούσανε στην περιοχή μας.
Οι διωγμοί κατά των κομμουνιστών και άλλων ΕΑΜιτών και ΕΛΑΣΙτών, ανάγκασαν χιλιάδες να βγούνε στα βουνά και άλλους να πάρουν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς.

Ταυτόχρονα η οργανική ενσωμάτωση και μαζική αθώωση ταγματασφαλιτών και όλων των υπόλοιπων δωσιλογικών οργανώσεων στους ένοπλους και διοικητικούς μηχανισμούς του κράτους, η παρουσία χιλιάδων του βρετανικού στρατού στην Ελλάδα και μετά το 1945, αποτελούσαν όρους για την καπιταλιστική ανασύνταξη στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο.

Για το λόγο αυτό, στήθηκαν δεκάδες τακτικά και έκτακτα στρατοδικεία σε πολλά μέρη της χώρας μας, όπου με «συνοπτικές διαδικασίες» περνούσαν μαζικά από το εδώλιο του «κατηγορουμένου» στον τοίχο της εκτέλεσης σπουδαίοι αγωνιστές, νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες, στρατιώτες, αλλά και γυναίκες, μικρά κορίτσια, ακόμη και έγκυες.

Για να απαντήσει ο λαός μας απέναντι σε αυτό το όργιο διώξεων ήδη από την Άνοιξη του 1946 αρχίζουν να συγκροτούνται οι πρώτες ομάδες καταδιωκόμενων αγωνιστών στη δυτική Θεσσαλία, στα Χάσια, στην συνέχεια στον Όλυμπο, στο Πήλιο, και να εξαπλώνονται σε όλη τη Θεσσαλία, σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος τους η ανάπτυξη της  μαζικής λαϊκής Αυτοάμυνας. Μετεξέλιξη αυτών των ομάδων ήταν ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας που έγραψε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Ακριβώς επειδή ο ΔΣΕ διεξήγαγε έναν αγώνα δίκαιο και αναγκαίο, γιατί μπροστά στο λαό, έμπαινε το δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση.

Προς τιμήν του το λαϊκό κίνημα με την καθοδήγηση του ΚΚΕ επέλεξε το δεύτερο δρόμο.

Στο Λόφο του Μεζούρλου, λοιπόν, εκτελέστηκαν τα έτη 1946-1950 τέτοιοι άνθρωποι, εκατοντάδες πρώην ΕΛΑΣΙτες – μετέπειτα μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, συμπαθούντες δημοκράτες και αγωνιστές”
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έρευνα που έκανε η Κομματική Οργάνωση,αξιοποιώντας πλήθος πηγών και έχει οδηγήσει στην καταμέτρηση 459 ονομάτων μέχρι σήμερα,  επισημαίνοντας:

“ Οι απόγονοι αυτών των ανθρώπων, είναι εδώ, ανάμεσά μας, ορισμένοι και σήμερα στην συνέντευξη αυτή, οπωσδήποτε στο νομό Λάρισας, σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας όπως και σε Γρεβενά, Κιλκίς, Κατερίνη, Φλώρινα, Διδυμότειχο  και σε άλλες πόλεις. Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους, επιβεβαιώνουν με συγκίνηση τη θέληση τους να συμβάλλουν στη διάδοση της ιστορικής αλήθειας, καθώς και  στην προσπάθειά ανέγερσης του Μνημείου. Ωστόσο, η ανέγερση του Μνημείου δεν είναι μια υπόθεση για «λίγους», τις οικογένειες απογόνων αγωνιστών, εκτελεσμένων.

Αφορά ευρύτερες εργατικές  – λαϊκές δυνάμεις,    τη νεολαία αυτών των οικογενειών, ειδικά σήμερα που οι συνθήκες της καθημερινότητάς μας χειροτερεύουν, και ταυτόχρονα  τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε δυνατά στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Τέλος, ιδιαιτέρως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές, συντρόφους και φίλους του Κόμματος που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα καταπιάστηκαν με αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημά, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων”

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αρχιτέκτονας, Ελένη Χατζή, όπου μεταξύ των άλλων στάθηκε στην παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου, στην συλλογική προσπάθεια ομάδας μηχανικών και άλλων ανθρώπων για να σχεδιαστεί και να αρχίσει να υλοποιείται το έργο αυτό. Τόνισε πως η προσπάθεια για την ανέγερση του μνημείου, πήρε υπόψιν τη μορφολογία του εδάφους, τον περιβάλλοντα χώρο, την κλίση  κτλ…  Αφού περιέγραψε αναλυτικά το έργο, μακέτες του οποίου παρουσιάζονταν σε powerpoint, στάθηκε στις 2 φιγούρες που θα δεσπόζουν εκεί.  Η πρώτη παρουσιάζει έναν όρθιο αντάρτη-αγωνιστή και η δεύτερη έναν εκτελεσμένο.  Με αυτόν τρον τρόπο , τιμάμε και όσους εκτελέστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους, αλλά και όσους έμειναν όρθιοι, συνέχισαν την ταξική πάλη.


Το κλείσιμο έκανε ο Γιάννης Χώτος, στέλεχος του ΚΚΕ, όπου σημείωσε πως η προσπάθεια ανέγερσης του μνημείου στο Μεζούρλο, πήρε υπόψιν την πανελλαδική πείρα του Κόμματος και ταυτόχρονα έγινε προσπάθεια να γίνει ένα μνημείο αντάξιο της ιστορίας των εκατοντάδων εκτελεσμένων.  Επισήμανε ακόμη την προσπάθεια να βρεθούν και να επιβεβαιωθούν τα ονόματα των εκτελεσμένων, με επίσημα στοιχεία, αποφάσεις στρατοδικείων. Τόνισε πως όλη αυτή την περίοδο, ομάδα στελεχών του ΚΚΕ επισκέφτεται απογόνους εκτελεσμένων, οι οποίοι με μεγάλη συγκίνηση υποδέχονται την ανέγερση αυτού του μνημείου. Τέλος , αφού τόνισε πως ο χώρος που θα γίνει το μνημείο , είναι ποτισμένος με αίμα, στάθηκε στην ανάγκη να στηριχτεί και οικονομικά αυτή η προσπάθεια από πλατιά λαϊκά στρώματα. Σημείωσε , δε, πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας για την ανέγερση του μνημείου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για το καμίνι που “ντουμανιάζει” Πλαταμώνα και Παντελεήμονα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την άμεση διακοπή λειτουργίας του καμινιού που “πνίγει” κυριολεκτικά με καπνούς καθημερινά Πλαταμώνα και Παντελεήμονα απαίτησαν κάτοικοι, επαγγελματίες και παραθεριστές των δύο περιοχών με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης στον κόμβο προς Παλαιό Παντελεήμονα στο ύψος του ξενοδοχείου Maxim, στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά που κρατούσαν πλακάτ τόνισαν πως δεν είναι δυνατόν να έχει επιτραπεί η λειτουργία μιας επιχείρησης με τέτοια δραστηριότητα και με τέτοιο αντίκτυπο σε τουριστική περιοχή και στο περιβάλλον στο συγκεκριμένο σημείο, ζημιώνοντας τον τουρισμό στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Το παρών έδωσαν μεταξύ αλλων ο Δήμαρχος Δίον – Ολύμπου κ. Γερολιόλιος, η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκούφα, ο Λαρισαίος επικεφαλής της «Λαρισαίων Κοινόν» κ. Βαϊούλης, πολύς κόσμος, δημοτικοί σύμβουλοι και οικογένειες της περιοχής.

Αποφασίστηκε άμεσα ο Δήμος Δίον – Ολύμπου να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να διακοπεί το συντομότερο η λειτουργία της επιχείρησης που εδώ και εβδομάδες προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση:

newsroom onlarissa.gr / φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Λάρισα: Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε προπορευόμενο όχημα στην Ηρώων Πολυτεχνείου κι λίγο έλειψε να “προσγειωθεί” σε καφετέρια

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τροχαίο ατύχημα με σύγκρουση αυτοκινήτων σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Λάρισα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του onlarissa.gr, όλα συνέβησαν γύρω στις 6 το απόγευμα στην Ηρώων Πολυτεχνείου, λίγο πριν τη διασταύρωση με την οδό Κολοκοτρώνη στο ύψος του καφέ Sicily, όταν ένα αυτοκίνητο “καρφώθηκε” κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε προπορευόμενο όχημα. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν το όχημα να “καβαλήσει” το πεζοδρόμιο, να προσκρούσει σε φανάρι και παραλίγο να “εισβάλει” στην καφετέρια.

Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν έτυχε να περνάει κάποιος περαστικός από το σημείο και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Οι οδηγοί των δύο αυτοκίνητων είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς να υποστεί κάποιος τραυματισμό.

Στον τόπο του ατυχήματος έσπευσε η Τροχαία Λάρισας για να επιληφθεί του συμβάντος και να ρυθμίσει προσωρινά την κυκλοφορία, έως ότου απομακρυνθούν τα δύο οχήματα.

Δείτε φωτογραφίες του onlarissa.gr από το σημείο:

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE3 λεπτά ago

Με τις τρεις κόρες της στην παραλία

ΕΛΛΑΔΑ10 λεπτά ago

Βόλος: Συγκλονίζει η 26χρονη που απειλήθηκε με κατσαβίδι από τον σύντροφό της

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ16 λεπτά ago

Ανέβηκε στα 85 εκατ. η Τσέλσι για Φοφανά

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 λεπτά ago

Στο “πόδι” ξεσήκωσε γειτονιά στις Αλυκές ένας 61χρονος – Πυροβολούσε στον αέρα έξω από το σπίτι της πρώην συντρόφου του

LIFESTYLE23 λεπτά ago

Βραδινή έξοδος για την τραγουδίστρια με μαύρο φόρεμα και ασημένια κοσμήματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29 λεπτά ago

Τουρκία: Έπιασε δουλειά το Αμπντούλ Xαμίτ Χαν – Θα «τρυπήσει» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Καταδίωξη αυτοκινήτου που οδηγούσε 16χρονος – Τραυμάτισε αστυνομικό στην προσπάθειά του να ξεφύγει

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ36 λεπτά ago

Μουρίνιο: «Το ποδόσφαιρο μπορεί να δείξει ανθρώπινα συναισθήματα»

OIKONOMIA38 λεπτά ago

Fuel Pass 2: Σήμερα οι πληρωμές στους δικαιούχους

LIFESTYLE43 λεπτά ago

Αποκάλυψε το πιο περίεργο πράγμα που του πέταξαν στη σκηνή

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

LIFESTYLE3 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλιψη για την 56χρονη Αναστασία Μήσια από Βελεστίνο

Δημοφιλή