Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόσκληση Μενδώνη σε 18 Αμερικανούς γερουσιαστές που ζητούν τον επαναπατρισμό των Γλυπτών

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Δεκαοκτώ μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων προσκάλεσε στην Αθήνα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς με επιστολή τους προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ζήτησαν τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, το 2021. Όπως έγινε γνωστό από τον βρετανικό Τύπο, στην επιστολή τους, οι 18 Αμερικανοί γερουσιαστές παρότρυναν τη βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με σοβαρότητα με την ελληνική για την επιστροφή των Γλυπτών στον γενέθλιο τόπο τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ολόκληρη η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη -όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ είναι η εξής:

«Χτες έστειλα επιστολή προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές, ευχαριστώντας τους θερμά για την πρωτοβουλία τους προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η οποία αναγνωρίζει με εμφατικό τρόπο την δίκαιη διεκδίκηση μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους. Πρόκειται για κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας, δεδομένης της αναφοράς στην ιστορικά ειδική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αναφορά ότι προσβλέπουν στην ενίσχυση αυτής της σχέσης μέσω της ολοκλήρωσης θεμάτων, όπως η επιστροφή των Γλυπτών, είναι ισχυρή πολιτική υπόμνηση. Η παρότρυνση των γερουσιαστών προς τη βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δηλαδή με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τη Ελληνική Επανάσταση, αναβιώνοντας το πνεύμα του αμερικανικού φιλελληνισμού κατά τη διάρκεια του Αγώνα του 1821. Οι δεκαοκτώ γερουσιαστές με την πρωτοβουλία τους αυτή επιβεβαιώνουν τον θαυμασμό και τον σεβασμό τους στις αξίες που κληροδότησε στον δυτικό κόσμο η κλασική αρχαιότητα και προτρέπουν τη Μεγάλη Βρετανία να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με την Ελληνική Δημοκρατία και τους Έλληνες. Η συστράτευση των Αμερικανών γερουσιαστών στο θέμα του μόνιμου επαναπατρισμού των Γλυπτών, μας κάνει να πιστεύουμε ότι το νέο πνεύμα φιλελληνισμού το οποίο διαπιστώνουμε στην Ευρώπη αποκτά στέρεες ρίζες και πέραν του Ατλαντικού. Στην επιστολή μου προσκαλώ τους γερουσιαστές, οι οποίοι είναι επικεφαλής σημαντικών επιτροπών του Κογκρέσου, να επισκεφθούν τη Ελλάδα, να επισκεφθούν τα Μνημεία και το Μουσείο της Ακρόπολης, και να θαυμάσουν «το απαύγασμα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και τα υπερβατικά γλυπτά του Φειδία», μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης – Τσιάρας: Η απάντηση στην «λανθασμένη» ερώτηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τίτλο «η απάντηση σε μια λανθασμένη ερώτηση», βάζουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με την «ανυπαρξία», όπως ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη, ηλεκτρονικού αρχείου διατάξεων για τις παρακολουθήσεις στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πιο συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην ερώτηση του αναφέρει ότι «ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει το γεγονός πως η αρμόδια Αρχή είχε πάρει απόφαση τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου των διατάξεων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει, εξαιτίας μιας ΚΥΑ που εκκρεμεί και την οποία, όπως πληροφορούμαστε, θα έπρεπε να είχε συνυπογράψει ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης».

Και καλεί τον υπουργό να απαντήσει «γιατί δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία και τήρηση του ηλεκτρονικού αρχείου, που θα διασφάλιζε τη διαφάνεια, θα διευκόλυνε τη διερεύνηση των υποθέσεων και θα προστάτευε δημόσια πρόσωπα και πολίτες από την κρατική αυθαιρεσία;»

Δεν αφορά την ΕΥΠ

Απαντώντας από κοινού τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνουν ότι : «Η ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεν αφορά στην ΕΥΠ, όπως απολύτως λανθασμένα αναφέρεται, αλλά σε εισαγγελικές διατάξεις που εκδίδονται από εισαγγελικούς λειτουργούς των κατά τόπους αρμοδίων δικαστηρίων της χώρας, πλην του εισαγγελικού λειτουργού της ΕΥΠ».

Όπως επισημαίνουν δε «αυτό καθίσταται σαφές από τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας, και συγκεκριμένα από το άρθρο 5 του ν. 2225/1994 (Α’ 121), όπως έχει τροποποιηθεί από την παρούσα Κυβέρνηση με τα άρθρα 37 παρ. 1 του ν. 4786/2021 (Α’ 43/23.3.2021) και 66 παρ. 1 του ν. 4871/2021 (Α’ 246/10.12.2021).

Συγκεκριμένα:

1. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994, μέχρι τον Μάρτιο του 2021, προβλεπόταν ότι η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου παραδιδόταν, μεταξύ των άλλων, στην ΑΔΑΕ μέσα σε κλειστό φάκελο.

Η διαδικασία αυτή άλλαξε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα, με το άρθρο 37 του ν. 4786/2021, (Α΄43/23.3.2021), προβλέφθηκε για πρώτη φορά ότι η διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα θα παραδίδεται πλέον με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα.

2. Επίσης, με την ανωτέρω διάταξη προβλέφθηκε ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος ως προς την παράδοση της διάταξης από τα κατά τόπους αρμόδια Συμβούλια Εφετών ή Πλημμελειοδικών και από τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς των δικαστηρίων όλης της χώρας με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα και προς την ΑΔΑΕ. Αυτή η διαδικασία είναι διακριτή εκείνης που αφορά στην ΕΥΠ.

Το σύστημα αυτό αλλά και η ανωτέρω ΚΥΑ είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης των τεχνικών λεπτομερειών με τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς και θα έχει ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εδώ να σημειωθεί πως κάθε πληροφοριακό σύστημα έχει ως προαπαιτούμενα την ανάλυση απαιτήσεων, τον σχετικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη κώδικα, την πιλοτική εφαρμογή και τέλος την παραγωγική λειτουργία. Λόγω της σοβαρότητας της διακινούμενης πληροφορίας στο εν λόγω σύστημα αλλά και του μεγάλου αριθμού των εισαγγελικών λειτουργών και εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων που θα έχουν πρόσβαση σε αυτό, όλα τα παραπάνω βήματα γίνονται με αυξημένη προσοχή και επιμέλεια.

3. Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις διατάξεις του εισαγγελικού λειτουργού της ΕΥΠ, πρέπει να σημειώσουμε πως πρόκειται για διαφορετικό σύστημα, το οποίο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις έκδοσης διάταξης του εισαγγελικού λειτουργού της ΕΥΠ, έχει προβλεφθεί με το ν. 4871/2021 (Α’ 246/10.12.2021) η δημιουργία ξεχωριστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας παράδοσης της διάταξης, κατόπιν απόφασης του Διοικητή της ΕΥΠ και με την οποία καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία της. Η εν λόγω πλατφόρμα έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΥΠ με την ΑΔΑΕ».

Έωλα ερωτήματα

«Συμπερασματικά», σημειώνεται στην απάντηση «για θέματα ιδιαίτερης σημασίας ως προς τη διαφάνεια και τη δημοκρατική νομιμότητα είναι σημαντικό να προηγείται από την πλευρά της αντιπολίτευσης η υπεύθυνη και προσεκτική εξέταση ενός θέματος πριν την κατασκευή “εύλογων ερωτημάτων”. Διότι αλλιώς τα ερωτήματα καθίστανται απλώς έωλα».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, οι παρακολουθήσεις και το ΠΑΣΟΚ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πριν ακόμη από την εκλογική ήττα του 2019, είχε συγκροτηθεί ένα ευρύ αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που και με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου ήταν καθοριστικό για την ευρεία νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενας συγκερασμός δυσφορίας και ενοποίησης πολλαπλών μετώπων δυσαρέσκειας που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και μάλιστα ένα μέτωπο με ισχυρούς αρμούς, που εδώ και τρία χρόνια δεν δίνει χώρο στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να εκταμιεύσει την κυβερνητική φθορά και να μετατραπεί σε ανταγωνιστικό πόλο. Αυτά, όπως λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση του πολιτικού σχεδιασμού, έχουν μεταβληθεί εσχάτως λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει διαρραγεί και τώρα «οι δυνάμεις γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρούν να φτιάξουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας ώστε να πιέσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην πάει σε μια λογική προοδευτικής διακυβέρνησης. Είναι όμως πια ένα μέτωπο υποχώρησης».

Συγκόλληση ‘ή συμμαχία

Είναι κοινός τόπος πάντως ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν το ΠΑΣΟΚ κλειδί στην εξέλιξη του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος. Δεν πέρασε απαρατήρητη εξάλλου η πρόσφατη (αντικυβερνητική) παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα των παρακολουθήσεων, που επίσης διαβάστηκε ως ρηγμάτωση στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν βιάζονται σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλούν ακόμη κεντρικά για εκλογική συγκόλληση ή συμμαχία. Μιλούν όμως για την ανάγκη ενός κοινού μετώπου για θέματα που απαιτούνται όπως η Δημοκρατία.

Εδώ, σύμφωνα με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου, χωρούν κι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, μια στρατηγική επίσης διεμβολισμού του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος (απ’ τα αριστερά και απ’ τα δεξιά). Περιμένοντας βέβαια και τις πρώτες δημοσκοπικές μετρήσεις στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, που ως έναν βαθμό θα αποτυπώνουν την ανθεκτικότητα του μη φίλιου μετώπου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και το πόσο η αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιεί την τρέχουσα κυβερνητική φθορά ώστε να γίνει ο εναλλακτικός πόλος.

Ετσι θα ενταθεί η δομική αντιπολίτευση που θα ανοίγεται σε όλα τα μέτωπα. Χθες είδαμε μια οξύτατη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του Εβρου και τους διασωθέντες πρόσφυγες. «Ψέματα για τους «καταραμένους του Εβρου», που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα.

Η όλη πάντως αντιπαράθεση που επιδιώκει η Κουμουνδούρου είναι εφ’ όλης για το μοντέλο της χώρας και όχι απλώς και μόνον για τις παρακολουθήσεις. Εδώ θα επαναλαμβάνεται το αίτημα των εκλογών και η προσωπική αποδόμηση του Πρωθυπουργού και του επιτελικού κράτους.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
COVER STORY1 ημέρα ago

Σοκ Αυτοκτόνησε επιχειρηματίας στην Σκιαθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοβαρό τροχαίο στο τρούλο στην Σκιαθο με τραυματισμό

COVER STORY6 ώρες ago

Άφησε την τελευταία του πνοή σε παραλία της Σκιάθου Βρετανός τουρίστας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Έφυγε από τη ζωή ο Βολιώτης οφθαλμίατρος και λογοτέχνης Ευάγγελος Ευαγγελίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σοκ στα Λεχώνια – Άνδρας απαγχονίστηκε στην αυλή του σπιτιού του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Αρβανιτογιάννης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

25χρονος από τη Λάρισα έβγαλε εφαρμογή στο κινητό που διώχνει τα κουνούπια με όνομα «Ksou Ksou»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πλημμύρησε ο Βόλος απο το μπουρίνι εικόνες καταστροφής

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Νεαρή γυναίκα στον Βόλο έφτυσε και απείλησε υπάλληλο τυροπιτάδικου ότι θα μπει μέσα από τον πάγκο και θα τη χτυπήσει

Δημοφιλή