Connect with us

OIKONOMIA

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την επανεκκίνηση στον τουρισμό-Ποιες χώρες ψηφίζουν Ελλάδα για τις διακοπές

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Για διακοπές στην Ελλάδα προετοιμάζονται Βαλκάνιοι, Ισραηλινοί και Κύπριοι σύμφωνα με τα Γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού. Την ίδια ώρα, ξενοδόχοι προετοιμάζουν τις επιχειρήσεις τους για την υποδοχή τουριστών και άλλοι έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, με αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης, θερμομετρήσεις, την τήρηση αποστάσεων και διαχωριστικά από πλεξιγκλάς.Ήδη γίνονται οι πρώτες κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας, που πάντα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, ωστόσο είναι ακόμη άγνωστο το αν και πότε θα ανοίξουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Αττική.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

την ίδια ώρα, σε αναμονή για το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση των αεροπορικών συνδέσεων προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα βρίσκονται Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Ισραηλινοί και Κύπριοι σύμφωνα με το κλίμα που μετέφεραν οι εκπρόσωποι του ΕΟΤ στις χώρες αυτές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παρόλο που η κίνηση αναμένεται να είναι μειωμένη, τα στοιχεία που παρουσίασαν οι διευθυντές των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού στο πλαίσιο webinar που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το Thessaloniki Convention Bureau, δείχνουν ότι η πρόθεση μεγάλης μερίδας των προαναφερθέντων χωρών επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται μια χώρα που διαχειρίστηκε με ασφάλεια την κρίση που προέκυψε με την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ήδη η χώρα μας είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να προχωρήσει και σε διμερείς συμφωνίες σύμφωνα με τον Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δημητριάδη, με χώρες που χειρίστηκαν εξίσου καλά το θέμα της υγειονομικής κρίσης που προέκυψε.

«Περιμένουμε να ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να είναι τόσο υγειονομικά αποτελεσματικά, όσο και εφαρμόσιμα», τόνισε ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα θα ανοίξει σταδιακά και όχι “τυφλά” αλλά θα κινηθεί με ασφάλεια, σε συνεργασία με χώρες που έχουν καλά αποτελέσματα. Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις για συμφωνίες με Ισραήλ, Κύπρο, Βαλκάνια και Αυστρία.

Αναφορικά με τα Βαλκάνια, από Σερβία, η τουριστική κίνηση προς Ελλάδα αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 70% σε σχέση με πέρσι, όπως είπε η Σοφία Λαζαρίδου προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης, Οργάνωσης και Προβολής του ΕΟΤ.

Σε ό,τι αφορά τις ακυρώσεις, αγγίζουν περίπου το 10% και έγιναν από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή ανθρώπους που μειώθηκε το εισόδημά τους ή πήραν υποχρεωτική άδεια λόγω της πανδημίας. Οι τουρίστες που έρχονται από Σερβία στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τα τελευταία χρόνια, με την πλειονότητα εξ αυτών να κατευθύνεται στην Χαλκιδική και την Πιερία.

Για τις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, κάθε μια από τις οποίες φέρνει περίπου 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019) μίλησε ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ουκρανίας Γιώργος Σταφυλάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι περίπου το 70% των Ρουμάνων βρίσκονται σε αναμονή και περιμένουν να διευκρινιστεί το θέμα του τεστ και των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενώ έχουν αρχίσει ήδη συζητήσεις και επαφές των δύο χωρών με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο κ.Σταφυλάκης επεσήμανε ότι και η Ουκρανία είναι μια χώρα που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική καθώς μόνο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 60% το 2019 συγκριτικά με το 2018.

Ειδικότερα, για τον οδικό τουρισμό, ο κ.Σταφυλάκης σημείωσε ότι τουλάχιστον το 70% των Ρουμάνων ταξιδεύουν οδικώς. Οι περισσότεροι που έρχονται στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες . Η Κεντρική Μακεδονία είναι «νούμερο ένα» προορισμός τόσο για τους Ρουμάνους όσο και για τους Βούλγαρους ενώ από τα χρήματα που δαπανούν στη χώρα μας συνολικά, περίπου το 50% κατευθύνεται αποκλειστικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Για το Ισραήλ, η Ελλάδα αποτελεί πρώτη επιλογή τουριστικού προορισμού, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ισραήλ Δημήτρης Βασιλειάδης δείχνοντας μεγάλη προτίμηση και στη Θεσσαλονίκη. Όπως επεσήμανε ο κ.Βασιλειάδης, οι Ισραηλινοί αδημονούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, όχι μόνο επειδή είναι μια χώρα που προτιμούν γενικά αλλά και επειδή υπάρχει πολύ καλή φήμη σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση.

Ο κ.Βασιλειάδης τόνισε επίσης, ότι εκτός από το καλοκαίρι, το Φθινόπωρο είναι μια επίσης καλή περίοδος για να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού σε σχέση με την αγορά του Ισραήλ, καθώς οι Ισραηλινοί έχουν για ένα διάστημα περίπου τριών εβδομάδων διακοπές και επιλέγουν αυνήθως να ταξιδεύουν.

Υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο συνέργειας με την Κύπρο και η δημιουργία τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραηλ, όπως υπογράμμισε από την πλευρά του ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Κύπρου Θεόδωρος Θαλασσινός.

Ο ίδιος τόνισε ότι ειδικά η Θεσσαλονίκη αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Κυπρίων, καθώς υπάρχουν πολλοί δεσμοί που τους συνδέουν ενώ πολλοί Κύπριοι αγαπούν την πόλη λόγω των σπουδών που έκαναν σ αυτήν. Πρόσθεσε επίσης ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος χάρις την καλή διαχείριση της κρίσης μπορούν να δημιουργήσουν συνεργασίες για τη δημιουργία κοινού τουριστικού προϊόντος.

Με βάση τα παραπάνω, ο τομεάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα δώσει βαρύτητα στη στοχευμένη τουριστική προβολή και τον οδικό τουρισμό.

Η ασφάλεια, τόσο των τουριστών, όσο και των εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού αλλά και των κατοίκων αποτελεί άλλωστε προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια θα εστιάσει στις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας και στον εσωτερικό τουρισμό.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ5 λεπτά ago

Γιάννης Φλωρινιώτης: «Κάθε μέρα γίνομαι χειρότερα»

LIFESTYLE14 λεπτά ago

Η Ταλούλα Γουίλις παραδέχθηκε πως πέρασε πολύ δύσκολα όταν η μητέρα της παντρεύτηκε τον Άστον Κούτσερ

ΕΛΛΑΔΑ19 λεπτά ago

Θρίλερ με τον θάνατο 38χρονου στη Βοιωτία – Βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του

ΜΠΑΣΚΕΤ23 λεπτά ago

Στον πάγκο του Κόροιβου ο Λιόγας!

LIFESTYLE29 λεπτά ago

Πώς να φορέσετε ένα slip dress με καουμπόικες μπότες σαν την Έμιλι Ραταϊκόφσκι

ΕΛΛΑΔΑ35 λεπτά ago

Δίκη Πισπιρίκου: «Δεν χορηγήθηκε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα κατά την ανάνηψη στο Ωνάσειο» κατέθεσε ο παιδίατρος

LIFESTYLE44 λεπτά ago

Η εμπειρία της Σαντορίνης γίνεται ένα με την υψηλή γαστρονομία

ΕΛΛΑΔΑ50 λεπτά ago

Πεθαίνοντας αβοήθητες και περιμένοντας το ασθενοφόρο – Στο φως η «γύμνια» του ΕΣΥ

LIFESTYLE58 λεπτά ago

«Καλλιεργώντας την ικανότητα να πενθούμε, καλλιεργούμε την ικανότητα να αγαπάμε τη ζωή»

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Dentist Pass: Πάνω από 86.000 αιτήσεις μέσα στις πρώτες 15 ημέρες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη με το μήνυμα του γιου του 49χρονου Βολιώτη που «έσβησε» έξω από το βετζινάδικο του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Βόλος- Πέθανε ο Γιάννης Ξυνογαλάς

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE3 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

TOP6 ημέρες ago

Αποκλειστικό : Στο Καρνάγιο ( Carnayo) της Σκιάθου ο παλαίμαχος του ποδοσφαίρου Δημήτρης Σαραβάκος -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή