ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σαν σήμερα το 1900 ο Άρθουρ Εβανς ξεκινά τη μυθική ανασκαφή στην Κνωσό

Ο διαπρεπής Άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στην μελέτη των Αιγαιακών Πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού. Μείζον έργο του η ανακάλυψη του Ανακτόρου της Κνωσού στην Κρήτη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Άρθουρ Έβανς γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1851 στο Νας Μιλς της Ανατολικής Αγγλίας και ήταν γιος του αρχαιοδίφη Τζον Έβανς (1823-1908). Σπούδασε αρχαιολογία στην Οξφόρδη και νωρίς στράφηκε προς την νομισματική αρχαιολογία. Το 1884 έγινε έφορος τού Ασμολειανού Μουσείου τής Οξφόρδης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το ενδιαφέρον του για τα νομίσματα και τις σφραγίδες τον οδήγησε στην Κρήτη για πρώτη φορά το 1894. Επανήλθε αργότερα και από το 1899 έως το 1934, ξεκινώντας με δικά του χρήματα, έφερε στο φως τα ερείπια της Κνωσού, που κάλυπταν μια περιοχή 17 τετρ. χλμ. Ο Έβανς με την ανακάλυψή του αυτή έκανε γνωστό τον πολιτισμό της Κρήτης της εποχής του χαλκού, που ονόμασε Μινωϊκό, συσχετίζοντας την πολύπλοκη κάτοψη του ανακτόρου της Κνωσού με τον λαβύρινθο, που αναφέρει η αρχαία παράδοση σε σχέση με τον μυθικό βασιλιά τής Κρήτης Μίνωα.
Ερευνώντας κατόπιν στρώματα παλιότερα από το ανάκτορο και εφαρμόζοντας προσεκτικές συγκρίσεις των ευρημάτων του με αιγυπτιακά ευρήματα ανασκαφών, διαμόρφωσε ένα χρονολογικό σύστημα που αποτέλεσε την πρώτη συστηματική βάση για τη χρονολόγηση των προϊστορικών περιόδων στην Ευρώπη.
Οι ερμηνείες του, όπως είναι φυσικό στη δουλειά των πρωτοπόρων, περιέχουν πολλά αδύνατα σημεία και υπερβολές, όμως γενικά το έργο του σφράγισε την ανάπτυξη της γνώσης των προϊστορικών πολιτισμών στην Ελλάδα. Ακόμη και στην περίπτωση της αποκρυπτογράφησης τών πινακίδων της μινωικής γραφής (Γραμμικής Α και Β) που βρήκε και που δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη μεταγενέστερη κατανόησή τους από τον Μάικλ Βέντρις.
Από το 1909 ήταν έκτακτος καθηγητής της προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο τής Οξφόρδης και το 1911, για τις υπηρεσίες του στην αρχαιολογία ονομάστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Ε’ Ιππότης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και έφερε τον τίτλο του «σερ».
Βασικά του συγγράμματα του Έβανς είναι: «Το ανάκτορο του Μίνωος» («The Palace of Minos l-IV», 1921-1936) και τα «Μινωικά κείμενα» («Scripta Minoa I-II, 1909- 1952).
Ο Άρθουρ Έβανς πέθανε στις 11 Ιουλίου 1941, στην Οξφόρδη, σε ηλικία 90 ετών.
Πηγή: SanSimera.gr

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Θλίψη με το μήνυμα του γιου του 49χρονου Βολιώτη που «έσβησε» έξω από το βετζινάδικο του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη για 56χρονη γυναίκα από Γατζέα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Βόλος- Πέθανε ο Γιάννης Ξυνογαλάς