OIKONOMIA
Στην πέμπτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας περισσότερες επιχειρήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα επαναλειτουργούν από το πρωί τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας χώροι κατασκήνωσης -με εξαίρεση τις παιδικές- επιχειρήσεις εκδηλώσεων και κέτερινγκ, θερινοί κινηματογράφοι κολυμβητήρια και βιβλιοθήκες, στο πλαίσιο της περαιτέρω «χαλάρωσης» των έκτακτων μέτρων για την πανδημία.
Το επόμενο «βήμα» για την ολοκληρωτική άρση των περιοριστικών μέτρων εκτιμάται ότι θα γίνει στις 15 Ιουνίου, όταν θα «ανοίξουν» τα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία, εποχικής λειτουργίας.
Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων συνεχίζει να ισχύει από σήμερα Δευτέρα, χωρίς αλλαγές, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Επίσης, οι λαϊκές αγορές συνεχίζουν λειτουργούν με τις ίδιες ρυθμίσεις».
Αναλυτικά από σήμερα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις με τις εξής δραστηριότητες:
Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας)
Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις.
Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)
Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους).
Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας).
Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων
Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
Υπηρεσίες μασάζ.
Πολιτιστικοί σύλλογοι και σωματεία χωρίς την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
Αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (Κυριακάτικες αγορές, Εμποροπανηγύρεις κλπ).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ποιες επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην λειτουργούν
Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ισχύει για ιδιωτικές επιχειρήσεις για προληπτικούς λόγους, για το χρονικό διάστημα από σήμερα 1η Ιουνίου 2020 έως και 7 Ιουνίου.
Επομένως δεν λειτουργούν τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής εποχικής λειτουργίας .
2. Χώροι κατασκήνωσης, που φιλοξενούν παιδιά.
3. Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου, εκτός εάν το εστιατόριο διαθέτει ανεξάρτητη για το κοινό είσοδο και λειτουργεί σε υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο, καθώς και εξαιρουμένων των υπηρεσιών delivery και take away .
4. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο , υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο γηπέδου , καθώς και υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο θεάτρου ή κινηματογράφου , εξαιρουμένων των κυλικείων των ευρισκόμενων εντός των θερινών κινηματογράφων.
5. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, όχι από κινητές καντίνες .
6. Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία) .
7. Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away).
8. Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση: α) τις υπηρεσίες παροχής ποτών (ΚΑΔ 56.30.10.00), β) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ μπαρ (ΚΑΔ 56.30.10.04), γ) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια (ΚΑΔ 56.30.10.06), δ) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια (ΚΑΔ 56.30.10.07), ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ιντερνέτ καφέ) [ΚΑΔ 56.30.10.0] και στ) τις υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο (ΚΑΔ:56.30.10.14) [ΚΑΔ 5630].
9. Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών , εξαιρουμένης της δραστηριότητας των θερινών κινηματογράφων.
10. Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων (ΚΑΔ 8230).
11. Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση: α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία και β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11) [ΚΑΔ 8810].
12. Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος (ΚΑΔ 9002), καθώς και εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες (συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις) [ΚΑΔ 9004], εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων που αφορούν πρόβες ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων και κινηματογραφικά γυρίσματα.
13. Δραστηριότητες μουσείων .
14. Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών.
15. Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κ.λπ.), εξαιρουμένων: α) των υπηρεσιών λαχείων, παιχνιδιών με αριθμούς και μπίγκο , β) των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on line) σύνδεση, γ) των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, δ) των υπηρεσιών στοιχημάτων σε απευθείας (on line) σύνδεση και ε) άλλων υπηρεσιών στοιχημάτων.
16. Εγκαταστάσεις γυμναστικής (ΚΑΔ 9313), με εξαίρεση τις υπηρεσίες καθηγητή φυσικής αγωγής ή γυμναστή (ΚΑΔ 93.13.10.03).
17. Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων (ΚΑΔ 9321).
18. Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, εξαιρουμένων: α) του τομέα των παραλιών (ΚΑΔ 93.29.11.00), β) των υπηρεσιών εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών) [ΚΑΔ 93.29.11.03], γ) των υπηρεσιών εκμετάλλευσης παιχνιδιών θάλασσας (θαλάσσιων ποδηλάτων, κανό και παρόμοιων ειδών αναψυχής) [ΚΑΔ 93.29.11.04], δ) των υπηρεσιών μίσθωσης ομπρελών ή/και καθισμάτων (πλαζ) [ΚΑΔ 93.29.11.05] και ε) των υπηρεσιών διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών) (ΚΑΔ 93.29.19.01) [ΚΑΔ 9329].
19. Υπηρεσίες που παρέχονται από παιδότοπους .
20. Εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
21. Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών.
22. Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, εξαιρουμένων: α) των υπηρεσιών διαιτολογίας (ΚΑΔ 96.04.10.01), β) υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση τη σωματική άσκηση) (ΚΑΔ 96.04.10.02), γ) των υπηρεσιών μασάζ συμπεριλαμβανομένου του θεραπευτικού μασάζ, (ΚΑΔ 96.04.10.05) και δ) των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, ΚΑΔ 96.04.10.06) [ΚΑΔ 9604].
23. Υπηρεσίες ιερόδουλων (ΚΑΔ 96.09.19.12).
ΠΗΓΗ : Πρώτο Πρόγραμμα, ΥΠΑΝ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Ελλάδα: Πτώση 66,1% στις εξαγωγές προς Ρωσία – Στο 91% προς Ουκρανία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μεγάλη μείωση κατέγραψαν οι εξαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα στη Ρωσία για τον Μάρτιο, ενώ αντίθετα κινήθηκαν οι εισαγωγές προϊόντων από τη Ρωσία στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία αφορούν τον πρώτο μήνα που οι κυρώσεις της Ελλάδας στη Ρωσία λόγω του πολέμου ξεκίνησαν να ισχύουν.
Ρωσία
Ειδικότερα, για τον Μάρτιο, η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 532,8 εκατ. ευρώ, αυξημένη 69,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021.
Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία διαμορφώθηκε σε 5,4 εκατ. ευρώ, μειωμένη 66,1% σε ετήσιο επίπεδο.
Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Ρωσίας για τον Μάρτιο ήταν ελλειμματικό κατά 527,4 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 1,694,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 131,4% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 που ήταν 732,0 εκατ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 ανήλθε σε 34,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 15,8% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 που ήταν 40,6 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ρωσίας την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 ήταν αρνητικό και ανήλθε σε 1.659,9 εκατ. ευρώ.
Ουκρανία
Παράλληλα, μεγάλη μείωση σημείωσαν οι εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα στην Ουκρανία.
Η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από την Ουκρανία ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ, μειωμένη 45% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021.
Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Ουκρανία ανήλθε σε 1 εκατ. ευρώ, μειωμένη 1% σε ετήσιο επίπεδο.
Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Ουκρανίας για τον Μάρτιο ήταν ελλειμματικό κατά 9 εκατ. ευρώ.
Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Ουκρανία την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 ανήλθε σε 24,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 που ήταν 23,0 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ουκρανίας την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 ήταν αρνητικό και ανήλθε σε 30,1 εκατ. ευρώ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
ΕΕ: Η κτηνοτροφία σε αριθμούς – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Περίπου 142 εκατ. χοίροι, 76 εκατ. βοοειδή, 60 εκατ. πρόβατα και 11 εκατ. κατσίκες εκτρέφονται στην ΕΕ, με την πλειονότητα του ευρωπαϊκού ζωικού κεφαλαίου να καταγράφεται σε λίγα μόνο κράτη μέλη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με στοιχεία της eurostat, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και αφορούν την κτηνοτροφία, στην ΕΕ μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 καταγράφεται ένας σημαντικός αριθμός ζωικού κεφαλαίου.
Διακυμάνσεις στον πληθυσμό των κύριων ειδών ζώων (βοοειδή, χοίροι, αίγες, πρόβατα) παρουσιάζονται από το 2010 έως το 2021, με σημαντικότερη την μείωση του πληθυσμού των αιγοπροβάτων. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, εκτρέφεται, το 25% του πληθυσμού των αιγών της ΕΕ.
Σε γενικές γραμμές, τα μεγαλύτερα κράτη μέλη εκτρέφουν τα περισσότερα ζώα:
- Η Ισπανία αντιπροσώπευε το 24% των χοίρων της ΕΕ, το 9% των βοοειδών της ΕΕ, το 25% των προβάτων της ΕΕ και το 23% των αιγών της ΕΕ.
- Η Γαλλία αντιπροσώπευε το 9% των χοίρων της ΕΕ, το 23% των βοοειδών της ΕΕ, το 12% των προβάτων της ΕΕ και το 12% των αιγών της ΕΕ.
- Η Γερμανία αντιπροσώπευε το 17% των χοίρων της ΕΕ και το 15% των βοοειδών της ΕΕ, το 3% των προβάτων της ΕΕ και το 1% των αιγών της ΕΕ
Υπήρχαν ορισμένα άλλα κράτη μέλη που ήταν σχετικά εξειδικευμένα:
- Η Δανία αντιπροσώπευε το 9% του πληθυσμού των χοίρων της ΕΕ και η Ολλανδία ένα επιπλέον 8%.
- Η Ιρλανδία αντιπροσώπευε το 9% του πληθυσμού βοοειδών της ΕΕ.
- Η Ρουμανία αντιπροσώπευε το 17% του πληθυσμού προβάτων της ΕΕ.
- Η Ελλάδα αντιπροσώπευε το 25% του πληθυσμού των αιγών της ΕΕ.
Η εξέλιξη του ζωικού πληθυσμού της ΕΕ με την πάροδο του χρόνου
Μεταξύ 2010 και 2021, υπήρξαν διακυμάνσεις στον πληθυσμό των τεσσάρων κύριων ειδών ζώων. Ο πληθυσμός των χοίρων της ΕΕ έφτασε σχεδόν τα 146 εκατομμύρια το 2020 προτού μειωθεί ξανά. Ωστόσο, το 2021, ο αριθμός των χοίρων ήταν ακόμη 2% υψηλότερος από το 2010.
Την ίδια περίοδο, ο πληθυσμός των βοοειδών έφτασε σχεδόν τα 80 εκατομμύρια το 2016 (αύξηση 2% από το 2010), πριν μειωθεί εκ νέου τα επόμενα τρία χρόνια. Το 2021, ήταν περίπου 3% χαμηλότερο από το 2010.
Ο πληθυσμός των αιγοπροβάτων σημείωσε πτωτική τάση μεταξύ 2010 και 2021, μειώνοντας κατά 10% και 13% αντίστοιχα το 2021 σε σύγκριση με το 2010.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago
Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
COVER STORY5 ημέρες ago
Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Παίρνει το ντέρμπι η Τότεναμ