Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Άμπου Ντάμπι ο Κ. Μητσοτάκης για την υπογραφή Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο Άμπου Ντάμπι βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι θα γίνει η υπογραφή της Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και της συμφωνίας Συνεργασίας στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής και της Άμυνας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός, που έφθασε αργά χθες το απόγευμα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έγινε δεκτός από τον υπουργό Βιομηχανίας, Sultan Al Jaber, αναμένεται να έχει το πρωί, ώρα Ελλάδος συνάντηση με τον Διάδοχο του Θρόνου, Σεΐχη, Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, της οποίας θα ακολουθήσουν διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, Dr. Ali Rashid Al Nuaimi, διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και θα επισκεφτεί το Sheikh Zayed Grand Mosque Center.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζει ιστορική την επίσκεψη και σημειώνει: «Βρισκόμαστε εδώ για να σφραγίσουμε τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση και για να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «η Ελλάδα οικοδομεί συστηματικά και ενισχύει διεθνείς και περιφερειακές συμμαχίες, ενώ αυξάνει το διπλωματικό της κεφάλαιο συμμετέχοντας στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή», εξ ου και τον πρωθυπουργό συνοδεύουν μεταξύ άλλων στην χώρα του Περσικού Κόλπου τόσο η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Ελένη Σουρανή, όσο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, ο οποίος και θα συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του. Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα, αναμένεται να επισφραγιστεί η εμβάθυνση των σχέσεων τόσο στο οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο, όσο και στο γεωπολιτικό, επίπεδο.

H Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και η Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας που θα υπογραφούν από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, πρόκειται να αποτελέσουν το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και των κοινών απόψεων έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε περιφερειακό επίπεδο.

Επίσης, σημαντικό πεδίο συνεργασίας με μεγάλες προοπτικές, σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι το οικονομικό – επενδυτικό, καθώς ήδη εταιρείες από τα ΗΑΕ δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα ΗΑΕ, εξάλλου είναι ο σημαντικότερος επενδυτής στην Ελλάδα από τις χώρες του Κόλπου, ενώ τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για οικονομική συνεργασία είναι η αγροτοβιομηχανία, η κτηνοτροφία, οι υδατοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές μεταφορών.

Συνεργασίες σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και συγκεκριμένες επενδύσεις αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και να συζητηθούν κατά τη συνάντηση, που θα έχουν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιας για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης με το Mubadala Investment Company PJSC.

Μάλιστα, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αραβική Χερσόνησο επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας σε όλους τους τομείς, καθώς και τη στρατηγική διάσταση των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έρχεται ως συνέχεια των στρατηγικών φόρουμ ανάμεσα στις δύο χώρες τον τελευταίο χρόνο, όπως επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες.
Το πρώτο εξ αυτών έλαβε χώρα στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο και εστιάστηκε στη διερεύνηση προοπτικών εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής και αναπτυξιακής συνεργασίας, ενώ κατά το δεύτερο, που πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης στα τέλη Ιουλίου, έλαβε χώρα η υπογραφή τεσσάρων Μνημονίων Κατανόησης και ενός Προγράμματος Κοινής Δράσης στους τομείς Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Καινοτομίας, Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Ψηφιακών Δραστηριοτήτων και Πολιτισμού, καθώς και Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού. Κατά συνέπεια γίνεται φανερό πως οι δύο χώρες έχουν διευρύνει και εμβαθύνει τις οικονομικές σχέσεις με έμφαση στους τομείς του εμπορίου και επενδύσεων, ενέργειας, ψηφιακής διακυβέρνησης, τουρισμού, γεωργίας, άμυνας και πολιτισμού.

Είναι σημαντικό, εξάλλου, να τονιστεί, όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρέθηκαν δίπλα στη χώρα μας, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19, προσφέροντας στην Ελλάδα υγειονομικό υλικό 11 τόνων, που αποτελείτο από ειδικές προστατευτικές στολές, γάντια και αντισηπτικά, που μεταφέρθηκαν μέσω της Etihad Airlines.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν, άλλωστε την μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις από τα κράτη του Περσικού Κόλπου. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πως περισσότερες από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σε διαφόρους τομείς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με σημαντικότερους αυτούς των τηλεπικοινωνιών, κατασκευών – παροχής τεχνικών υπηρεσιών, ναυτιλιακής υποστήριξης, εμπορίου τροφίμων, εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών. Μάλιστα, τα ΗΑΕ κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των αραβικών χωρών σε άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό. Στους τομείς επενδυτικής συνεργασίας, αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, η αγροτοβιομηχανία, η κτηνοτροφία, οι υδατοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια (ΑΠΕ, φυσικό αέριο), οι υποδομές.

Αξίζει να σημειωθεί, δε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν το σημαντικότερο επενδυτή στην Ελλάδα από τις χώρες του Κόλπου διατηρώντας συμμετοχή σε μια σειρά επενδύσεων.

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουλέμπα: Καλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Ουκρανία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουκρανία κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η πρόσκληση Κουλέμπα έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών στην ΕΡΤ κατά την οποία μίλησε για τα θέματα της ενέργειας και της επισιτιστικής κρίσης. Όπως είπε οι σχέσεις των δύο κρατών είναι άριστες παρά το γεγονός ότι -όπως υποστήριξε- εντός της Ελλάδας υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις που επιχειρούν να τις υπονομεύσουν.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Ρωσία: Έγινε η πολυπόθητη επικοινωνία του Άντονι Μπλίνκεν με τον Σεργκέι Λαβρόφ – Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Να δει ιδίοις όμασι

Ο ίδιος είπε ότι περιμένει την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κίεβο, προκειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός να έχει τη δυνατότητα να δει ιδίοις όμμασι τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής αλλά και να συζητήσει μια σειρά θεμάτων που -εκτός από τον πόλεμο- περιλαμβάνουν ζητήματα όπως το εμπόριο, η ενέργεια αλλά και η ανοικοδόμηση της Μαριούπολης.

Ο κ. Κουλέμπα δήλωσε ότι στην Ουκρανία αναμένουν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και πως η ατζέντα της συζήτησης, εκτός από τον πόλεμο, περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά θέματα. «Εκτιμούμε εκείνη την στήριξη -και πολιτική και στρατιωτική- η οποία δόθηκε στην Ουκρανία από την κυβέρνηση της Ελλάδας και ειδικά από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Φυσικά περιμένουμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να μας επισκεφθεί. Νομίζω ότι πάρα πολλά ιστορικά θέματα ενώνουν τις χώρες μας και θα ήταν πολύ φυσικό ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να επισκεφθεί την Ουκρανία. Και επιπλέον να δει με τα ίδια του τα μάτια τι είναι ο πόλεμος με τη Ρωσία».

Νούμερο ένα θέμα ο πόλεμος

«Αναμφισβήτητα, νούμερο ένα θέμα συζήτησης θα είναι ο πόλεμος. Επειδή όσο υπάρχει ο πόλεμος είναι θέμα που θα κυριαρχεί σε όλες τις διαπραγματεύσεις μας. Και όσο πιο γρήγορα μας βοηθήσει η Ελλάδα να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να περάσουμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θέματα που θα συζητήσουμε ακόμα είναι το εμπόριο – επειδή η ζωή δεν σταματάει και πρέπει να κάνουμε εμπόριο, να ψάχνουμε νέες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις μας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι στα ζητήματα θα είναι τόσο η ενέργεια όσο και το θέμα της ανοικοδόμησης.

Αναφέρθηκε δε στις καταστροφές που έχει υποστεί η Αζοφική, η βάση του ελληνισμού της Ουκρανίας: «Δυστυχώς η Μαριούπολη είναι κατεστραμμένη. Είναι η πόλη στην οποία ζούσε η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα. Στην Οδησσό υπάρχουν πολλές καταστροφές. Πρόσφατα ο συνάδελφός μου Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Οδησσό και τα είδε».

Όπλα από την Ελλάδα

Όσον αφορά τον εξοπλισμό που περιμένει η Ουκρανία από την Ελλάδα, ο κ. Κουλέμπα τονίζει τη σημασία των BMP (μτφρ. Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης), τα οποία η Ελλάδα μπορεί να δώσει στην Ουκρανία μετά την επίτευξη σχετικής συμφωνίας με τη Γερμανία.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για μας. Χρειαζόμαστε πολύ τα BMP για την προστασία των στρατιωτικών μας κατά τη διάρκεια της προώθησης, καθώς πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται ακριβώς επειδή υπάρχει έλλειψη θωρακισμένων οχημάτων. Είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο με απλά αυτοκίνητα, απροστάτευτα μεταφορικά μέσα, τα οποία τα διαπερνά το ρωσικό πυροβολικό.

Αυτά τα BMP είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Ουκρανία. Είναι λυπηρό ότι αυτή η υπόθεση εξελίσσεται τόσο αργά αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει και η θέση της Γερμανίας. Τώρα διαφαίνεται κάποια πρόοδος και, χρησιμοποιώντας αυτή την αφορμή, θέλω να καλέσω τους Έλληνες εταίρους μας από την πλευρά τους να επιταχύνουν στο μέγιστο αυτό το θέμα. Γιατί αυτό που για τους ειδικούς της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι μια καθημερινή συζήτηση – για τους Ουκρανούς είναι απώλειες ανθρώπων».

Εξαγωγή σιτηρών

Σήμερα (1/8) στην Οδησσό ξεκίνησε η μεταφορά των ουκρανικών τροφίμων, τα οποία έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας του ναυτικού αποκλεισμού που πραγματοποιεί η Ρωσία. Η συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών είναι πολύ σημαντική για την Ουκρανία, είπε στην ΕΡΤ ο κ. Κουλέμπα.

Τόνισε ότι ο ρόλος της Τουρκίας και του ΟΗΕ ήταν καθοριστικός για την επίτευξη των συμφωνιών στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου και πως αυτοί είναι που πρέπει να επιβλέψουν προκειμένου η Ρωσία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα: «Η Τουρκία μαζί με τον ΟΗΕ έπαιξε πολύ σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των συμφωνιών. Η Ουκρανία προτίθεται να τις εφαρμόσει επειδή -επί της αρχής- αυτές οι συμφωνίες δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας.

Βρήκαμε λύσεις που διασφαλίζουν την Οδησσό δια θαλάσσης, από ρωσική επίθεση από τη θάλασσα. Γι’ αυτό εμείς θα προετοιμάζουμε τη δουλειά των ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν. Η Τουρκία – η οποία έχει ανεπτυγμένες σχέσεις με τη Ρωσία- ας διασφαλίσει μαζί με τον ΟΗΕ ώστε η Ρωσία να μην παραβιάζει αυτές τις συμφωνίες. Η Ουκρανία ενδιαφέρεται απόλυτα, ώστε τα αγροτικά προϊόντα να φτάσουν στις διεθνείς αγορές και να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους από υποσιτισμό και πείνα».

Η Ουκρανία θέλει καλές σχέσεις με την Ελλάδα

Ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε ότι η Ουκρανική πλευρά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να διατηρήσει τις καλέσεις σχέσεις με την Ελλάδα. Όταν υπάρχει πρόβλημα – κατά την ουκρανική πλευρά – «τα λέμε όλα ανοιχτά, καταπρόσωπο». Ωστόσο υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις μέσα στην Ελλάδα που -σύμφωνα με τον ουκρανό ΥΠΕΞ – εργάζονται για την υπονόμευση αυτών των καλών σχέσεων, χρησιμοποιώντας όποιο πρόσχημα μπορούν να βρουν, ακόμα και αν πρόκειται για ψέμα.

«Είμαστε πολύ φιλικά διακείμενοι, αλλά και πάλι σας λέω – εκεί που υπάρχουν προβλήματα θα τα λέμε ανοιχτά. Ελπίζω μονάχα ότι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, οι οποίες επιδιώκουν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν κάποια ψύχρανση ή κρίση στις ουκρανο-ελληνικές σχέσεις, δεν θα έχουν επιτυχία. Τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν, τις βλέπουμε, ελπίζω ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα έχει αρκετό σθένος για να μην επιτρέψει τη νίκη αυτών των δυνάμεων και ο ελληνικός λαός δεν θα παρασύρεται από τις προκαλούμενες από τη Ρωσία προβοκάτσιες» ανέφερε.

Το αεροπλάνο από τη Σερβία

«Στο πλαίσιο των αντιουκρανικών σκόπιμων προκλητικών ενεργειών στην Ελλάδα, θέλω να αναφέρω ότι αυτή η πρόσφατη υπόθεση με το αεροπλάνο που πετούσε από τη Σερβία και άνηκε σε ιδιωτική ουκρανική μεταφορική εταιρεία, τώρα διακινείται στην Ελλάδα υπό το πρίσμα των αντιουκρανικών διαθέσεων. Θέλω απολύτως και επισήμως να βεβαιώσω ότι το ουκρανικό κράτος δεν έχει σχέση με αυτό το αεροπλάνο και με αυτό το φορτίο» είπε.

Και συνέχισε αναφέροντας ότι «αυτό ήταν ιδιωτική εμπορική μεταφορά. Και πάλι ζητώ από τους πολίτες της Ελλάδας να μην πιστεύουν εκείνους που επιχειρούν να βλάψουν τις σχέσεις μας. Σε εμάς στην Ουκρανία, παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν άνθρωποι που να επιχειρούν να βλάψουν τις ουκρανο-ελληνικές σχέσεις. Ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν. Και ακούγονται πολύ δυνατά. Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, πάντα όταν ακούτε οτιδήποτε κατά της Ουκρανίας στην Ελλάδα κοιτάξτε ποιος ωφελείται από αυτό. Και ωφελείται από αυτό μόνο μια χώρα, η Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο κ. Κουλέμπα.

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος

Στο τέλος της συνέντευξης τέθηκε στον υπουργό το ερώτημα για το πότε και το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος.

Ο κ. Κουλέμπα εμφανίστηκε αισιόδοξος αλλά και ταυτόχρονα να κατανοεί τις θυσίες που θα πρέπει να καταβάλει η Ουκρανία για τη νίκη. «Ποιο θα είναι το τέλος του πολέμου; Μπορώ να απαντήσω απολύτως ξεκάθαρα, θα είναι νίκη της Ουκρανίας και απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών μας. Θα είναι δύσκολο. Θα χρειαστεί να θυσιαστούν πολλά, εννοώ ανθρώπινες ζωές, των στρατιωτών μας, η καταστροφή της οικονομίας μας.

Αλλά ακούτε τι λέει η Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει το ίδιο το δικαίωμα της Ουκρανίας στην ύπαρξη. Παρεμπιπτόντως, πιστεύω ότι οι Έλληνες πρέπει όσο κανείς άλλος να καταλαβαίνουν από τη δική τους ιστορία τι σημαίνει αυτό, όταν η γειτονική χώρα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμά σου να είσαι ο εαυτός σου, δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της ύπαρξής σου ως ανεξάρτητου κράτους. Γι’ αυτό θα διανύσουμε αυτήν την πορεία, είναι πολύ δύσκολος δρόμος αλλά θα τον περάσουμε.

Δεν μπορώ να σας πω το πότε θα συμβεί αυτό. Βλέπω ότι η Ρωσία συνεχίζει να σκέφτεται με όρους πολέμου, αρπαγής και μιας αυτοκρατορικής επέκτασης. Γι’ αυτό δεν ξέρω το πότε θα τα καταφέρουμε να τους σταματήσουμε, αλλά οπωσδήποτε αυτό θα συμβεί», είπε ο υπουργός.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Politico: Σκληραίνει η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία – Τι έδειξαν οι δηλώσεις Μπέρμποκ – Τσαβούσογλου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην «live σύγκρουση Γερμανίας και Τουρκίας», με αιχμή τις δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ και του τούρκου ομολόγου της Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή σην Κωνσταντινούπολη αναφέρεται δημοσίευμα του Politico.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει δε τις δηλώσεις ως «το τελευταίο σημάδι ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας σκληραίνει την προσέγγισή της στην Τουρκία».

Διαβάστε επίσης: Τι μένει από το ταξίδι της Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία

Τα δύσκολα ζητήματα της Μπέρμποκ

Η Μπέρμποκ έθεσε μια σειρά από αυτά που αποκάλεσε «δύσκολα» ζητήματα στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για την απελευθέρωση του φυλακισμένου Τούρκου Οσμάν Καβάλα και προέτρεψε την Άγκυρα να μην πραγματοποιήσει εισβολή κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, αναφέρει το άρθρο.

Γιατί μιλάτε για τον Καβαλά;

Σημειώνει ακόμα την επιθετική απάντηση Τσαβούσογλου με αιχμή τον Καβαλά, λέγοντας «Γιατί μιλάτε πάντα για τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε; Γνωρίζουμε ότι χρηματοδοτήσατε τις διαδηλώσεις του Γκεζί».

Γιατί η Μπέρμποκ έκανε έξαλλο τον Τσαβούσογλου πριν φτάσει στην Τουρκία

Το Politico υπογραμμίζει ότι η Μπέρμποκ εξέφρασε «υποστήριξη για την Ελλάδα» και ως εκ τούτου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «ήταν ήδη έξαλλος με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα την ίδια ημέρα η Μπάερμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας ότι «τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει».

Αχ! η Μέρκελ

Αλλά και η νοσταλγία του Τσαβούσογλου για την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει» είπε ο Τσαβούσογλου για να καταλήξει ότι «τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Οι αποζημιώσεις

Αναφορά κάνει το Politico και στα όσα δήλωσε ο Δένδιας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την διευθέτηση των οποίων χαρακτήρισε «κυρίως θέμα αρχής», που θα βοηθούσε τις ελληνογερμανικές σχέσεις και κατέληξε με την απάντηση που έδωσε η γερμανίδα ΥΠΕΞ.

«Κατανοώ ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι αυτό το νομικό ζήτημα έχει κλείσει. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε περαιτέρω», είπε η Μπέρμποκ, όπως επισημαίνει το Politico σημειώνοντας τις προτάσεις γης για συζητήσεις για επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή εν καιρώ πολέμου.

Το Politicο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο Δένδιας έθεσε και το θέμα της αναστολής εξαγωγών πολεμικού υλικού, ιδιαίτερα υποβρυχίων τύπου 214, από τη Γερμανία στην Τουρκία.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
MEDIA2 λεπτά ago

Ζευγάρι ο Χρήστος Μάστορας και η Γαρυφαλλιά του GNTM – Οι πρώτες φωτογραφίες (Pic)

ΕΛΛΑΔΑ5 λεπτά ago

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδραση μετά τη δίωξη για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ11 λεπτά ago

Χωρίς Σπόραρ και Βέρμπιτς η “πράσινη” λίστα

ΚΟΣΜΟΣ14 λεπτά ago

Ισραήλ: Μαρτυρίες βετεράνων του στρατού αποκαλύπτουν το εύρος της καταπίεσης των Παλαιστινίων

ΘΕΣΣΑΛΙΑ15 λεπτά ago

Η συμβολή της γαστρονομίας στη δημιουργία της τουριστικής εμπειρίας

LIFESTYLE18 λεπτά ago

Πέθανε η ηθοποιός που χάρισε τη φωνή της στην κακιά Ούρσουλα από τη «Μικρή Γοργόνα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 λεπτά ago

Κουλέμπα: Καλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Ουκρανία

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Ζάκυνθος: Στράβωσε το μαχαίρι από τη μανία των χτυπημάτων – Το πρώτα λόγια του δολοφόνου

ΜΠΑΣΚΕΤ28 λεπτά ago

Ιτούδης: “Αποθεραπεία ο Παπαγιάννης, να μη χαθεί ούτε δευτερόλεπτο”

ΚΟΣΜΟΣ32 λεπτά ago

Ουκρανία: Αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά

Δημοφιλή