Connect with us

OIKONOMIA

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Επτά νέες άδειες για ΑΠΕ

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επτά νέες άδειες εγκατάστασης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο τις διαδικασίες υλοποίησης επενδύσεων εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόκειται για στρατηγικές επενδύσεις, συνολικής επενδυτικής αξίας 56 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικής ισχύος 81 MW. Οι συγκεκριμένες άδειες εκδόθηκαν σε 16 μόλις ημέρες από την κατάθεση των φακέλων από τους επενδυτές, χάρις στην ταχεία διαδικασία που ακολουθείται πλέον στις στρατηγικές επενδύσεις, στο πλαίσιο της κεντρικής πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης και του υπουργείου να καταστεί η χώρα μας μία από τις πλέον φιλικές χώρες στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Μέχρι σήμερα, εντός του έτους,  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει υπογράψει άδειες εγκατάστασης για 17 πάρκα ΑΠΕ, που εντάσσονται στις στρατηγικές επενδύσεις, συνολικής επενδυτικής αξίας  80 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικής ισχύος 117 MW.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Σκυλακάκης: Η φοροαπαλλαγή 500.000 ευρώ είναι κίνητρο για τη συγχώνευση μικρών επιχειρήσεων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων, θα εισαχθεί την ερχόμενη Τρίτη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα κίνητρα δουλεύουν για τις μικρές επιχειρήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά στις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, το όριο του φορολογικού κινήτρου των 500.000 ευρώ, σε χρονικό διάστημα 9 ετών, για μια μεγάλη επιχείρηση είναι, ουσιαστικά, αδιάφορο για να συγχωνευτεί με μια επιχείρηση που θα έχει τουλάχιστον το 50% του δικού της τζίρου. Αντιθέτως, είπε, κατά κύριο λόγο αφορά στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και ενδεχομένως σε κάποιες μεσαίες επιχειρήσεις, διότι η οργάνωση συγχώνευσης εταιρειών είναι μια δύσκολη προσπάθεια, που δεν την κάνει εύκολα κανείς για να έχει όφελος 500.000 ευρώ αν έχει τζίρο π.χ. 40 εκατ. ευρώ.

«Γι’ αυτό λέμε ότι συντριπτικά τα κίνητρα αυτά «δουλεύουν» για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή για τρεις επιχειρήσεις τζίρου ενός εκατομμυρίου που θα γίνουν μια των τριών εκατομμυρίων και εκεί το κίνητρο των 500.000 ευρώ πραγματικά «δουλεύει»», επισήμανε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σκυλακάκης.

Επιπρόσθετα, τόνισε, ότι αυτό που, για πρώτη φορά, εισάγεται με το παρόν νομοσχέδιο είναι ότι ορίζεται στο Δίκαιο και τίθενται κανόνες για το τί είναι η «συνεργασία» επιχειρήσεων. «Λέμε ότι μπορούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις να έχουν ένα φορολογικό κίνητρο μέχρι 125.000 ευρώ ανά επιχείρηση -άρα αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις- για μια τριετία, με την προϋπόθεση ότι κάνουν συμβολαιακή γεωργία ή είναι μικρές επιχειρήσεις που κάνουν franchise ή δημιουργούν ένα νέο νομικό πρόσωπο με τουλάχιστον 125.000 ευρώ κεφάλαιο», υπογράμμισε.

Παράθυρο

Ο αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε, πως τα κίνητρα που δίνονται έχουν ως στόχο τις οικονομίες κλίμακος, «ανοίγοντας ένα παράθυρο στην επιχείρηση, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική και σύγχρονη», λέγοντας πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων επιτυχημένων συνεργασιών ανά κλάδους. Παρατήρησε δε, πως η μεγέθυνση των επιχειρήσεων επιδρά κατά της φοροδιαφυγής, η οποία εκτός των άλλων, όχι μόνο λειτουργεί ως παράγοντας αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και ως «παγίδα» για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς όταν έχουν αδήλωτα έσοδα δεν μπορούν να χτίσουν το κατάλληλο τραπεζικό προφίλ. Με το νομοσχέδιο αυτό «παρέχουμε ένα εργαλείο, μέσω της συνεργασιών ή συνενώσεων, για να σπάσουν αυτό τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν βρεθεί» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Γενναία φορολογικά κίνητρα

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, τόνισε πως το παρόν σχέδιο νόμου «αποτελεί τομή καθώς θεσπίζει γενναία φορολογικά κίνητρα για την μεγέθυνση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις καθώς και για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία». Σημείωσε πως τα κίνητρα αφορούν τον κάθε μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανόμενες και τις ατομικές επιχειρήσεις, σε κάθε μορφής εταιρεία και συνεργασίας προσώπων. Ο υφυπουργός αναλύοντας τα κίνητρα που θεσπίζονται είπε πως το σύνολο των άρθρων του νομοσχεδίου πληρούν τις προϋποθέσεις για να υπερψηφιστούν στην Ολομέλεια.

Διαβάστε επίσης «Κούρεμα» φόρου εισοδήματος έως 50% για 9 χρόνια

Ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές της Έκθεσης Πισσαρίδη

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου επέμεινε ότι το νομοσχέδιο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιταγές της Έκθεσης Πισσαρίδη. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, όπως είπε, εστιάζει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτάσσεται η δίχως συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό μετατροπή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε σύνθετα σχήματα μοντέλα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Πρόκειται, προσέθεσε, για ένα μοτίβο που απαράλλακτο το διακρίνουμε σε όλες σας τις παρεμβάσεις. Πιστεύετε, είπε, βαθιά ότι μοχλός ανάπτυξης μπορούν να αποτελέσουν μόνο οι αγορές και οι μεγάλες επιχειρήσεις και δεν διστάζετε να προσφέρετε γη και ύδωρ, ώστε να επιβεβαιώσετε τις ιδεολογικές εμμονές σας. Οι μικρομεσαία επιχειρήσεις αποδεδειγμένα αποτελούν τον πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας αλλά δεν βλέπουμε να τις στηρίζετε πραγματικά και αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν ενεργοποιείται η Δομή στήριξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αντιλαμβάνεστε, ότι οποιαδήποτε παρέμβασή σας σε αυτό το παραγωγικό πυλώνα, αν δεν είναι ζυγισμένη θα έχει πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Δεν διασφαλίζεται καμία θέση εργασίας στα υπό μετατροπή σχήματα.

Η κ. Παπανάτσιου αναρωτήθηκε πώς μια επιχείρηση που δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα μπορεί να προβεί σε μία συγχώνευση, ενώ για τις διατάξεις που αφορούν τη συμβολαιακή γεωργία είπε εξισώνεται ο συνεταιριστικός θεσμός με τις συμβάσεις εταιρειών, στερώντας μια μεγάλη δυνατότητα για ενδυνάμωση των συνεταιρισμών στη χώρα μας.

Τρύπιος κουβάς

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε πως το κόμμα του θέλει συγχωνεύσεις, θέλει να αυξηθεί το μέγεθος της παραγωγικής μονάδας, να διατηρηθούν και να ενισχύυθούν οι συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής, οι πρωτοβουλίες των Ελλήνων επιχειρηματιών που μπορούν να κάνουν τέτοιες συγχωνεύσεις, και να ενισχυθούν με κριτήρια και με κίνητρα, όχι μόνο φορολογικά, αλλά και ευρύτερα παραγωγικά και επενδυτικά. Είναι η βασική μας θέση, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, καθώς δεν πιστεύουμε ούτε ότι πρόκειται ξαφνικά η ελληνική οικονομία να γίνει μια οικονομία εύρωστη με μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε αν προχωρήσουμε σε ένα ξεπούλημα των ελληνικών επιχειρήσεων ή σε ένα κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, θα είναι η λύση για τη χώρα. Αντίθετα, συνέχισε, το κοινωνικό πρόβλημα θα οξυνθεί και θα γίνει τεράστιο.

Παρατήρησε πως το παρόν σχέδιο νόμου, «όπως και όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης», δεν επεμβαίνουν στη δομή της ελληνικής οικονομίας, δεν κάνουν μια παραγωγική αναδιάρθρωση, δεν υπακούουν σε μια ιδέα ή μια στρατηγική αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης. «Είναι απλά στην ίδια περπατημένη πολιτική που παίρνει μέτρα και δίνει παροχές που πέφτουν σε ένα τρύπιο κουβά. Και έτσι έχουμε μια κυβέρνηση που έχει δώσει πραγματικά πολλά χρήματα που όμως δεν πιάνουν τόπο».

Διαβάστε επίσης Φοροελαφρύνσεις: Μπόνους για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών

Δεν θα επωφεληθούν οι μικρές επιχειρήσεις

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής υποστήριξε πως παρά τις γκρίνιες των βιομηχάνων και των μεγαλοεξαγωγέων σχετικά με τα χαμηλά πλαφόν που έχουν τεθεί στο νομοσχέδιο, τελικά αυτό λειτουργεί υπέρ τους «γι’ αυτό και με δυσκολία προσπάθησαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους». Επισήμανε ότι όπως παρατήρησε και η ΓΣΕΒΕΕ, οι περισσότερες από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επωφεληθούν από τις διατάξεις αυτού του νόμου. Τόνισε πως έτσι, δεν απαιτούνται τα σημερινά οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους. Και υποστήριξε την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει τον Ιανουάριο του 2021 το ΚΚΕ όπου έθετε τις 12.000 ευρώ ως το αφορολόγητο όριο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ως όριο εισοδήματος, εντός του οποίου όσοι βρίσκονται θα πρέπει να δουν να διαγράφονται κάθε είδους τόκοι προς τις τράπεζες. Διαγραφή του 30% για χρέη ενεργών ελεύθερων επαγγελματιών σε τράπεζες έως 300.000 ευρώ και 50% εάν οι επιχειρήσεις τους έχουν κλείσει. Πάγωμα τόκων για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση. Μειώσεις οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και προς το δημόσιο, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Να απαγορευθούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Κατάργηση του Τέλος Επιτηδεύματος. Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Επιφυλάξεις

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος διατήρησε σειρά επιφυλάξεων για σειρά άρθρων του σχεδίου νόμου και εκτίμησε ότι τελικά θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό στην πράξη.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης ανέφερε πως οι συνενώσεις και οι συγχωνεύσεις δεν είναι μόνο ένα θέμα οικονομικό που αφορά ανταγωνιστικότητα και οικονομίες κλίμακος αλλά έχει κοινωνικές και πολίτικές αναφορές και προσέθεσε, μεταξύ άλλων: Η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται και εξελίσσεται αυτόματα από μόνη της όλο και προς το χειρότερο όσο είμαστε δεσμευμένοι στα αβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα και όσο δεν επιτυγχάνεται το ευρωομόλογο. Όλο θα χειροτερεύει και θα δυσκολεύει περισσότερο τόσο η κατεστραμμένη η ελληνική οικονομία αλλά και η ευρωπαϊκή παράλληλα.

Εκτίμησε πως το σχέδιο νόμου δεν συμβάλλει σε συνεργασίες στον τουρισμό όπως και σε άλλους κλάδους. Είναι αντιπαραγωγικό, βλάπτει αντί να ωφελεί, η ρήτρα απασχόλησης έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό του σκοπού του σχεδίου νόμου. Θα μπορούσε, είπε, να προβλέπονται περισσότερο γενναία κίνητρα για συνέργειες σε επίπεδο συγκεκριμένων περιοχών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Αύξηση των επιτοκίων των Ιούλιο «δείχνουν» τα πρακτικά της ΕΚΤ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την ώρα που τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι τα «γεράκια» παίρνουν το πάνω χέρι, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη η απόσυρση των έκτακτων μέτρων να γίνει σταδιακά.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παράλληλα, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν ότι τα επονομαζόμενα γεράκια κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις συζητήσεις. Επομένως το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι αν η ΕΚΤ αυξήσει τον Ιούλιο τα επιτόκια της αλλά αν η αύξηση αυτή θα είναι 0,25% ή 0,5%.

Η πλειοψηφία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το πρόβλημα του πληθωρισμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και τα μέτρα κατά της πανδημίας που ελήφθησαν στην Κίνα έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να ενταθούν περαιτέρω, επηρεάζοντας τον πληθωρισμό για μία σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες διακατέχονται από το μόνιμο άγχος μήπως ή άνοδος των τιμών οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών. Ενώ η ΕΚΤ βλέπει επί του παρόντος μόνο μέτρια μισθολογική πίεση, «θα μπορούσε να υπάρξει μικρή αμφιβολία ότι οι εργαζόμενοι θα ζητούσαν τελικά αποζημίωση για την απώλεια πραγματικού εισοδήματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 123 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 67 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,54%, από 3.57% χθες, έναντι 0,95% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,59% από 2,52% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,06 δολ. από τα 1,0587 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0525 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA2 λεπτά ago

Σκυλακάκης: Η φοροαπαλλαγή 500.000 ευρώ είναι κίνητρο για τη συγχώνευση μικρών επιχειρήσεων

ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Γαλλία: Επέκταση του πολέμου και σε γειτονικές χώρες φοβάται ο Μακρόν

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 λεπτά ago

Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2022-2023

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 λεπτά ago

Δένδιας: Πλήρης στήριξη της Ελλάδας στο αίτημα Σουηδίας – Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

Κρήτη: Ασθενής μολύνθηκε δύο φορές από τον μύκητα Candida Auris

ΜΑΓΝΗΣΙΑ21 λεπτά ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

OIKONOMIA21 λεπτά ago

Αύξηση των επιτοκίων των Ιούλιο «δείχνουν» τα πρακτικά της ΕΚΤ

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

Ουκρανία: Η κυβέρνηση θα αξιώσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία για την «τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ26 λεπτά ago

Πανηγύρεις Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ32 λεπτά ago

Ο Δήμος Κέας θέλει να μειώσει τα πλαστικά απόβλητα

Δημοφιλή