Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρασί: Δυσοίωνες προβλέψεις για μείωση 45% στην ελληνική παραγωγή το 2023

Published

on

krasi 2509 1

Ζοφερές δείχνουν οι προοπτικές (και) για την παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα, αφού νέες προβλέψεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αμπελιών και Κρασιών (International Organisation of Vine and Wine-OIV) που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος κάνουν λόγο για κατακόρυφη βουτιά 45% στην παραγωγή τη σεζόν του 2023.

Πρόκειται για νέο σοκ για παραγωγούς αλλά και για καταναλωτές, που δημιουργεί προϋποθέσεις για μικρότερη επάρκεια της αγοράς και υψηλότερες τιμές –είτε λόγω των πραγματικών συνθηκών, είτε λόγω κερδοσκοπίας. Είναι ενδεικτικό ότι η μείωση την παραγωγή ελαιολάδου φέτος έχει ήδη αυξήσει από νωρίς τις τιμές, με μεγάλο μέρος των παραγωγών να ενδιαφέρονται να εξάγουν το προϊόν τους για να πιάσουν περισσότερα χρήματα.

Κύριος παράγοντας για τη μείωση στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες, σύμφωνα με τον OIV. Ειδικά για τη χώρα μας όμως, παράγοντες της εγχώριας αγοράς αποδίδουν επιπλέον τη μεγάλη μείωση στο υψηλό κόστος παραγωγής και στην έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή και επεξεργασία. Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι υπήρξαν περιοχές της χώρας μας που δεν έγινε συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων σταφυλιών σε πολλούς αμπελώνες, επειδή δεν υπήρχαν επαρκή εργατικά χέρια.

Πίνακας με τους ονοπαραγωγούς στην ΕΕ

Advertisement

Πού θα φτάσει η παραγωγή στην Ελλάδα

Για 2023 ο OIV προβλέπει πλέον ότι στην Ελλάδα η παραγωγή κρασιού θα φτάσει μόλις τα 1,1 εκατ. εκατόλιτρα (mhl) από 2,1 εκατ. εκατόλιτρα που ήταν το 2022. Ένα εκατόλιτρο αναλογεί σε 133 φιάλες κρασιού. Μία από τις χώρες που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αρνητική διακύμανση σε σχέση με το 2022 είναι η Ελλάδα, με αναμενόμενη παραγωγή κρασιού 1,1 mhl το 2023. Ο όγκος αυτός αντιπροσωπεύει σημαντική μείωση όχι μόνο από πέρυσι (-45%) αλλά και από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (-50%). Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης που προκάλεσαν ασθένειες των σταφυλιών -κυρίως περονόσπορο- και σε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες που επηρέασαν έντονα τα αμπέλια, αναφέρει σχετικά ο OIV για τη χώρα μας.

Μεγάλο πλήγμα και για Ιταλία – Ισπανία

Η Ελλάδα με την ποσοστιαία μείωση αυτή 45% είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, ενώ μεγάλες μειώσεις σε απόλυτους αριθμούς καταγράφονται επίσης σε Ιταλία και Ισπανία, όπως φαίνεται από τα αναλυτικά στοιχεία του International Organisation of Vine and Wine-OIV) ο οποίος εδρεύει στη Ντιζόν της Γαλλίας και αποτελεί βαρόμετρο για τις εξελίξεις στον κλάδο.

Μεγάλη μείωση αναμένεται επίσης σε Ιταλία και Ισπανία. Ειδικά αυτές οι δύο χώρες καταγράφουν σημαντική μείωση σε σχέση με το 2022 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που οδήγησαν σε περονόσπορο και ξηρασίες. Η Γαλλία αναδεικνύεται ξανά στο μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως για το 2023, με όγκο ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας (45,8 mhl).

Βουτιά σε παγκόσμιο επίπεδο στα επίπεδα του 1961

Σοκ καταγράφεται όμως συνολικά και στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού φέτος, η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 7% από την –ήδη- μειωμένη παραγωγή- του 2022 και να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 65, σχεδόν, ετών. Μεγάλη μείωση αναμένεται επίσης και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία, όπως φαίνεται στα σχετικά στοιχεία που παρουσιάζει ο ΟΤ.

Παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Advertisement

Με βάση τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τον OIV σε είκοσι εννέα χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής το 2022, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού εξαιρουμένων χυμών κρασιού και μούστου εκτιμάται για το 2023 μεταξύ 241,7 mhl και 246,6 mhl, με εκτίμηση μεσαίου εύρους στα 244,1 mhl. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 7% σε σύγκριση με το 2022.

Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, η παραγωγή του 2023 θα είναι η μικρότερη από το 1961 (214 mhl), ακόμη χαμηλότερη από τον ιστορικά μικρό όγκο παραγωγής του 2017 (248 mhl). Αυτό το αρνητικό σενάριο μπορεί να αποδοθεί σε σημαντικές μειώσεις στις μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες και στα δύο ημισφαίρια. Ενώ στο νότιο ημισφαίριο, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία κατέγραψαν μειώσεις από 10% έως 30% από έτος σε έτος, στο βόρειο ημισφαίριο η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από κακές κλιματολογικές συνθήκες κατά την καλλιεργητική περίοδο. Μόνο οι ΗΠΑ και μερικές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, γνώρισαν ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες που οδήγησαν σε αυξήσεις της παραγωγής, αναφέρεται.

Κερδισμένες οι ΗΠΑ

Οι προβλέψεις για την πρώτη συγκομιδή στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο όγκος παραγωγής θα είναι όχι μόνο υψηλότερος από το 2022 αλλά και πάνω από τον μέσο όρο που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Στο Νότιο Ημισφαίριο, οι όγκοι παραγωγής κρασιού αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότεροι από τα στοιχεία του 2022. Η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η μόνη εξαίρεση είναι η Νέα Ζηλανδία, η μόνη χώρα με επίπεδο παραγωγής το 2023 πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Πηγή: Ot.gr

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή