Connect with us
banner epikhirisis

ΕΛΛΑΔΑ

10χρονο αγοράκι τσιμπήθηκε από θαλάσσια ανεμώνη και γέμισε εξανθήματα

Published

on

thalassia anemoni 1.jpg
Συναγερμός έχει σημάνει στους φορείς υγείας και τις τοπικές αρχές στην περιοχή των Χανίων από τα συνεχόμενα περιστατικά τσιμπημάτων από θαλάσσια ανεμώνη.

Διαβάστε: Συναγερμός στα Χανιά: Στο νοσοκομείο παιδιά μετά από τσίμπημα θαλάσσιας ανεμώνης – Τι συμβαίνει αν μας ακουμπήσει


Σύμφωνα με το zarpanews.gr, τουλάχιστον 5 ήταν τα περιστατικά, από τσιμπήματα θαλάσσιας ανεμώνης το περασμένο Σαββατοκύριακο και αφορούν 4 ενήλικες και ένα 10χρονο αγοράκι το οποίο έχει τσιμπηθεί στο σώμα αλλά και στο πρόσωπο, όπως φαίνεται και από το φωτογραφικό υλικό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα περιστατικά κατέληξαν σε φαρμακείο για χορήγηση κορτιζονούχου σκευάσματος έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το τσίμπημα.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη δέχτηκαν ακόμη δύο παιδιά ηλικίας 5 και 11 ετών, στην παραλία του Βλητέ, τα οποία μάλιστα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Χανίων για ιατρική φροντίδα λόγω εμφάνισης έντονων εξανθημάτων.



Τα πολλαπλά περιστατικά τσιμπιμάτων ανεμώνης στις παραλίες των Χανίων έχουν προκαλέσει την αναστάτωση γονέων και παιδιών.

Advertisement


Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη

Ο όρος θαλάσσια ανεμώνη αναφέρεται σε διάφορα κοιλεντερωτά πολυποδοειδή ζώα της θάλασσας, που το σχήμα τους μοιάζει με λουλούδι, εξού και το όνομα ανεμώνη. Αποτελούν την τάξη ακτινιάρια (λατ. Actiniaria), η οποία υπάγεται στην υφομοταξία εξακοράλλια (Hexacorallia) η οποία με τη σειρά της υπάγεται στη ομοταξία ανθόζωα (Anthozoa) της συνομοταξίας των κνιδόζωων (Cnidaria). Οι θαλάσσιες ανεμώνες ταξινομούνται σε 46 οικογένειες εκ των οποίων οι ακτινιίδες (Actiniidae) είναι η πιο πολυπληθείς.

Η ομοιογένεια στην οποία ανήκουν οι ανεμώνες περιλαμβάνει πολλά είδη, που διακρίνονται μεταξύ τους από τη διαφορετική διάταξη των μεσεντερίων και πλοκαμιών κυρίως και κατά δεύτερο λόγο απ’ το χρώμα, τον τύπο κ.τ.λ. Τα πιο πολλά απ’ αυτά και ιδιαίτερα τα τροπικά είδη έχουν πολύ ωραία χρώματα. Είναι συνήθως χρώματος κόκκινου, καφέ, πράσινου ή πορτοκαλί και μερικές φορές εμφανίζουν μπλε ή κίτρινες βούλες.


Πού την συναντάμε

Οι ανεμώνες ζουν κοντά στις ακτές. Λίγα είδη ζουν σε πιο βαθιά νερά και πάρα πολύ λίγα σε ανοιχτά νερά. Οι περισσότερες ζουν μοναχές και πολύ λίγες κατά αποικίες. Κατά κανόνα οι ανεμώνες ζουν κολλημένες πάνω σε βράχια. Μερικά είδη ζουν στην άμμο ή τη λάσπη, άλλα κολλούν σε κοχύλια από διάφορα οστρακώδη, ενώ άλλα ζουν παρασιτικά πάνω σε μέδουσες.

Οι ανεμώνες αναπαράγονται είτε μονογονικά, με σχάση, είτε αμφιγονικά, με αβγά και σπερματοζωάρια, που παράγονται από διάφορα άτομα. Τα αβγά γονιμοποιούνται μέσα στη γαστρική κοιλότητα και έπειτα από την ωρίμανσή τους ξεφεύγουν από το στόμα, σαν προνύμφες, που ελεύθερες πια κολλούν σε κάποιο στερεό σώμα, όπου αναπτύσσουν στόμα, πλοκάμια και μεσεντέρια, ταυτόχρονα με τη γενική ανάπτυξή του όγκου τους.

Advertisement


Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη

Το τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη επιφέρει έντονο καυστικό πόνο και απίστευτα ενοχλητική φαγούρα. Στην περιοχή που έγινε το τσίμπημα θα εμφανιστούν ερυθρές αιμορραγικές πλάκες και κνιδωτικό, φυσαλιδώδες, αιμορραγικό ή ακόμη και νεκροελκωτικό εξάνθημα: με πιο απλά λόγια, εξανθήματα που μοιάζουν με κάψιμο.

Σε περίπτωση αλλεργίας, η αναφυλαξία είναι επίσης πιθανή.

Τα θύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο για ενέσιμη χορήγηση κορτιζόνης, ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο, τα εξανθήματα και ο κνησμός.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
FESTIVAL25 200x350
300X250 GIF
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο