ΕΧΕΙ ΠΑΤΕΝΤΑΡΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μετατρέπουν super foods σε μορφή σκόνης στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Σε μια βυσσινί σκόνη μετατρέπεται η αρώνια

 

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Τα super foods, σύμφωνα με αρκετούς είναι το μέλλον της Γεωργίας αλλά στην μνημονιακή Ελλάδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όχι με την παραγωγή τους, αλλά πολλές φορές με την διάθεση του προϊόντος στην αγορά. Αυτές οι υπερτροφές όπως τις χαρακτηρίζουν οι ειδικοί έχουν πολλές θρεπτικές αξίες για τον οργανισμό του ανθρώπου και στην παγκόσμια αγορά παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση. Πρόκειται κυρίως  για  την αρώνια, το γκότζι μπέρι, το ιπποφαές, το μπλούμπερι και το κράνμπερι. Ο Κώστας Πετρωτός αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Τεχνολόγων – Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και η ομάδα εδώ και μερικούς μήνες δουλεύουν πάνω στην μεταποίηση αυτών των τροφών σε μορφή σκόνης ώστε να μπορούν να διατεθούν καλύτερα στην αγορά.

«Δουλεύουμε τρία χρόνια πάνω στις υπερτροφές. Συνεργαστήκαμε με έναν Λαρισαίο αγροτοεπιχειρηματία ο οποίος αντιμετώπιζε τα γνωστά προβλήματα με την διάθεση των προϊόντων». Έτσι το τμήμα του κ. Πετρωτού ξεκίνησε μια σειρά πειραμάτων προκειμένου ποσότητες αρώνια, αλλά γκότζι μπέρι και άλλων υπερτροφών να μπορέσουν να μετατραπούν σε σκόνη. Σύμφωνα με τον καθηγητή η μετατροπή τους σε σκόνη σημαίνει ότι οι αγρότες καταρχήν θα γλιτώνουν τα ψυκτικά έξοδα που θα πλήρωναν για την συντήρησή τους. Τα προϊόντα αυτά έχουν διάρκεια ζωής μόλις λίγων ημερών αφού μαζευτούν, ενώ με την μετατροπή τους σε σκόνη μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για τουλάχιστον τρία χρόνια χωρίς να χάνουν κανένα από τα χρήσιμα συστατικά τους. Μάλιστα φαίνεται πως στην μορφή αυτή έχουν πολλές χρήσεις.

Φωτό 1

Aπό αριστερά οι κκ. Φανή Καρκαντά (Τεχνολόγος- Γεωπόνος), Αλέξανδρος Ντόντος (Τεχνολόγος- Γεωπόνος), Κώστας Πετρωτός (αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Τεχνολόγων- Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας) και Τατιάνα Ανδρουλάκη (Τεχνολόγος- Γεωπόνος)

Ο συγκεκριμένος τρόπος μεταποίησης έχει πατενταριστεί από τον επιχειρηματία που έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα. Σήμερα παράγονται σε μικρές ποσότητες πειραματικά στο εργαστήριο του ΤΕΙ  Θεσσαλίας και υπό την επίβλεψη του κ. Πετρωτού. Οι συνταγές για όλες τις υπερτροφές δημιουργήθηκαν μετά από έρευνα πολλών μηνών.  Όμως σκοπός είναι ο Λαρισαίος επιχειρηματίας να παράξει τις υπερτροφές σε μεγάλες ποσότητες μέσω βιομηχανικής γραμμής παραγωγής και να τα διαθέσει στην ελληνική αγορά και όχι μόνον.

Γκότζι μπέρι

Σε μια κίτρινη σκόνη μετατρεπεται το γκότζι μπέρι μετά την επεξεργασία

Είναι πολυχρηστικά σε μορφή σκόνης

Είναι χαρακτηριστικό ότι για παράδειγμα στη Λάρισα σήμερα υπάρχουν αποθηκευμένα σε ψυγεία 200 τόνοι αρώνια, ενώ μεγάλες ποσότητες υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η σκόνη στην οποία μετατρέπεται χρησιμοποιείται για smoothie, για καλλυντικά, για προσθήκη σε ζυμαρικά. Έτσι με αυτό το τρόπο θα μπορέσουν να βρουν οι αγρότες διέξοδο στην μη διάθεση του προϊόντος τους. Με την βοήθεια της τεχνολογίας λυοφιλίωσης  στο εργαστήριο η ομάδα του καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλίας κατάφερε να κρατήσει τα χρήσιμα συστατικά τους. «Η επεξεργασία τους γίνεται εν ψυχρώ με την  τεχνολογία που διαθέτουμε και δεν χάνεται το παραμικρό», σημειώνει ο κ. Πετρωτός.

Θάλαμος

Ο θάλαμος που μετατρεπει super foods σε σκόνη με μια διαδικασία που γίνεται εν ψυχρώ

Κρασί από αρώνια!

Η αρώνια που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα, μπορεί να παράξει επί της ουσίας ποιοτικό κρασί. «Το κρασί από αρώνια έχει παραπλήσιες ιδιότητες με το κρασί που παράγεται από σταφύλι. Έχει υψηλά σάκχαρα όταν παράγεται στην Ελλάδα, και κάνουμε ένα οινοπνευματώδες ποτό από αρώνια με ελάχιστες επεμβάσεις», περιγράφει ο Αναπληρωτής Καθηγητής που ήδη ξεκίνησε πειραματικά να το παράγει στο εργαστήριο και θέλει να το κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Μάλιστα στο εργαστήριο κατάφεραν να παράξουν και πεντανόστιμες μαρμελάδες από super foods είτε μόνα τους είτε αναμειγνύοντάς τα με άλλα φρούτα.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Περισσότερα Εδω