ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΟΥ ΥΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ LARISSANET

«Θέλουμε τους αγρότες πραγματικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες» υπογραμμίζει ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Β. Κόκκαλης: «Πως θα στηρίξουμε τους αγρότες»

«Ήδη έχει δεσμευτεί το 65% των πόρων του ΠΑΑ, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Η απορρόφηση είναι της τάξης του 27%, ενώ οι πληρωμές κυμαίνονται στα 1,4 δισ. €»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Την ικανοποίηση του για τον απολογισμό των δύο πρώτων ετών εφαρμογής του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) εκφράζει ο Λαρισαίος υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet. Στη συνέχεια αναφέρεται στα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν το 2018, στο πλαίσιο του ΠΑΑ, με βασικό στόχο την υποστήριξη των παραγωγών, ενώ οι πόροι που θα διατεθούν για τις τρεις παρεμβάσεις ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με δεδομένο ότι αγρότες αυτήν την χρονική περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, απευθύνει κάλεσμα αφενός για συνδιαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου αντιμετώπισης των προβλημάτων τους και αφετέρου για ειλικρινή διάλογο.

«Θέλουμε τους αγρότες όχι μόνο εργάτες γης αλλά και πραγματικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες» υπογραμμίζει ο κ. Κόκκαλης.

Κλείνοντας, ο Λαρισαίος υφυπουργός αναπτύσσει το όραμα για την ποιοτική γεωργία, επισημαίνοντας πως για να γίνει πραγματικότητα οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι αρωγοί.

Ποια μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με πόρους 200 εκατ. ευρώ θα ενεργοποιηθούν το 2018

Αναλυτικά, η συνέντευξη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη:

Κύριε Κόκκαλη, καθώς ολοκληρώθηκε το δεύτερο έτος κατά το οποίο εξελίσσεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ποιος είναι ο απολογισμός που εσείς κάνετε;

Το νέο ΠΑΑ ξεκίνησε την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων, δημιουργώντας βασικές προϋποθέσεις για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στην ύπαιθρο, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες του αγροτικού επαγγέλματος. Στα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου ΠΑΑ, αξιοποιήσαμε τους πόρους του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες και τις προσδοκίες των Ελλήνων παραγωγών.

Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, έχουν προκηρυχθεί οι Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για Νέους Γεωργούς και μικρές Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, η Εγκατάσταση Νέων Γεωργών, η Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τα Σχέδια Βελτίωσης, η οργάνωση σε Ομάδες Παραγωγών, η Νιτρορύπανση, η Βιολογική Γεωργία, η Εξισωτική Αποζημίωση, η Αγροτική Οδοποιία κ.α.

Ήδη έχει δεσμευτεί το 65% των πόρων του ΠΑΑ, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Η απορρόφηση είναι της τάξης του 27%, ενώ οι πληρωμές κυμαίνονται στα 1,4 δισ. €. Να σημειώσω εδώ ότι, το 37% των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες, εκχώρηση – τομή στην αγροτική πολιτική της χώρας.

Ποια είναι τα σημαντικότερα αναπτυξιακά «εργαλεία» για τους αγρότες, τα οποία θα «τρέξουν» μέσα στο 2018;

Στη νέα χρονιά θα εστιάσουμε στην ενεργοποίηση μέτρων του ΠΑΑ που θα συμβάλλουν στην υποστήριξη των παραγωγών και που απουσιάζουν από τον πρωτογενή τομέα, όπως:

  • η Τεχνική και Επιστημονική Συμβουλευτική Υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους και κτηνιάτρους, για την αύξηση της παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση της ανταγωνιστικότητάς των εκμεταλλεύσεών τους,
  • η Συνεργασία για τη μεταφορά γνώσης και την προώθηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, και τελευταία
  • η Ανάδειξη της Ποιότητας και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εγχώριων αγρο-διατροφικών προϊόντων, όπου θα χρηματοδοτείται η πιστοποίηση των παραγωγών για την εξασφάλιση ποιοτικών σημάτων για τα προϊόντα τους, καθώς και η προώθηση πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων από συνεργατικά σχήματα, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών.

Οι πόροι που θα διατεθούν στις τρεις αυτές παρεμβάσεις ξεπερνούν τα 200 εκ. €.

Και φέτος οι αγρότες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Ποια είναι η θέση σας γι’ αυτήν την εξέλιξη, πως απαντάτε στα αιτήματα που τίθενται και ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους παραγωγούς που διαμαρτύρονται;

Θέλουμε τους αγρότες δίπλα μας προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων τους και πάνω σε αυτή την προσπάθεια στο Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινούμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Θέλουμε τους αγρότες όχι μόνο εργάτες γης αλλά και πραγματικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες.

Πιστεύω βαθιά στον αληθινό και πραγματικό διάλογο, χωρίς προσχήματα και επικοινωνιακά τεχνάσματα και με πλήρη σεβασμό στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ύπαιθρος.

Εδώ να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά, ότι το 2017 πληρώθηκαν προγράμματα των προηγουμένων ετών και βάλαμε τάξη στο χρόνο πληρωμής των ενισχύσεων, χωρίς επιβαρύνσεις από καταλογισμούς στην τσέπη των αγροτών. Δεν είχαμε ούτε 1 ευρώ πρόστιμο και καταλογισμούς, όταν βρήκαμε 3 δισεκατομμύρια από κακοδιαχειρίσεις των προηγούμενων Κυβερνήσεων.

Έχουν πληρωθεί για το 2017 μέχρι σήμερα περί το 1,6 δισεκατομμύρια και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πληρωθούν ακόμη 1,2 δισεκατομμύρια. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι στο πλευρό όλων των αγροτών, προσπαθώντας μέσω στοχευμένων δράσεων και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), να συμβάλλει στη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

Από την πλευρά σας που θα εντοπίζατε τα σημαντικότερα προβλήματα σε ότι αφορά τον Πρωτογενή Τομέα στη χώρα μας;

Γίνεται από πλευράς Κυβέρνησης συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης όλων των δυσκολιών που υπάρχουν. Στόχος του Υπουργείου μας αποτελεί η παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε ένα νέο μοντέλο, που στοχεύει στη δημιουργία ισχυρής αναγνωρίσιμης ελληνικής ταυτότητας των προϊόντων, στην εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής, στην αξιοποίηση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων του αγροτικού επαγγέλματος, καθώς και στην επίτευξη ενός ικανοποιητικού αγροτικού εισοδήματος.

Υπάρχουν όμως προβλήματα, όπως το κόστος παραγωγής, η έλλειψη ρευστότητας, οι ελληνοποιήσεις, οι σταβλικές εγκαταστάσεις, η ηλικιακή ανανέωση και κυρίως η έλλειψη συνεργατισμού  που αποτελούν βασικά εμπόδια για τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και εκτροφής και την ευημερία των ανθρώπων που υπηρετούν τον κλάδο της γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Αυτά τα προβλήματα καλούμαστε να επιλύσουμε και να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών. Η κυβέρνηση έκανε σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιγραμματικά αναφέρω τη μείωση του ΦΠΑ στις σύνθετες ζωοτροφές και σε αγροτικά εφόδια σε 13%, την κάρτα του αγρότη, την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων τακτοποιώντας όλες τις παλιές εκκρεμότητες. Ως Κυβέρνηση ψηφίσαμε νόμο για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης νωπών ευαλλοίωτων προϊόντων για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, για τη στήριξη των εγχώριων παραγωγών και τη δικαίωση των ανθρώπων που πραγματικά παράγουν και θέλουν να δουν τον κόπο τους να αποκτά πραγματική αξία.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για το προσεχές διάστημα στον τομέα ευθύνης σας;

Προτεραιότητα για μένα είναι η ποιοτική γεωργία, δηλαδή ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής, η εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, αξιοποιώντας την καινοτομία, ενσωματώνοντας νέες πρακτικές και εφαρμογές στην παραγωγική διαδικασία, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, σεβόμενοι το περιβάλλον. Λέγοντας αξιοποίηση της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή νοείται η μείωση του κόστους παραγωγής, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, η αύξηση της απόδοσης της παραγωγής χρησιμοποιώντας λιγότερα, η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και η ορθολογική και αποτελεσματικότερη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Θέλουμε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου ν’ αναδείξουμε:

  • την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση, ως βασικό παράγοντα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας,
  • την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και
  • τη δημιουργία επιχειρηματιών γεωργών και κτηνοτρόφων που θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις με παραγωγή αναγνωρίσιμων προϊόντων και ισχυρές προοπτικές διείσδυσης στις διεθνείς αγορές.

Το όραμα αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα, με αρωγούς τους ίδιους τους παραγωγούς και όσους πιστέψουν σ’ αυτό. Η σύσταση των παραγωγών σε Οργανώσεις και Ομάδες με υγιή προσανατολισμό είναι το ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων, αλλά και για την αύξηση της διαπραγματευτικής τους ισχύος έναντι των μεσαζόντων, διεκδικώντας βιώσιμη εξωστρέφεια.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Περισσότερα Εδω