To 2018 είναι η χρονιά που η Ελλάδα ανακάμπτει πλήρως μετά από μια σχεδόν δεκαετία οικονομικής κρίσης τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ στη χθεσινή Πρωτοχρονιάτικη Δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κάνοντας αναφορά στις επενδύσεις από εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου ανέφερε επίσης ότι το 2018 μπορεί να είναι έτος-κλειδί για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Σε ανακοίνωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αναφέρεται ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Πάιατ, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παππά στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με εταιρείες του τομέα της υψηλής τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, από το Χόλιγουντ και τη Silicon Valley έως το MIT στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον

Στη συνέχεια τόνισε: «Το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα είναι το έτος που η Ελλάδα ανακάμπτει πλήρως από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας έθεσαν αυτόν τον θετικό τόνο, συμφωνώντας παράλληλα για τη σημασία που έχει για τη σχέση μας η ανάδειξη των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμώμενης χώρας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, στην οποία αναμένουμε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες από όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας από τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Τραμπ, θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία «να παρουσιάσει την αμερικανική τεχνολογία, το επιχειρείν και την καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή».

Σχετικά με τους επενδυτές, ο πρέσβης τόνισε: «Είτε ενδιαφέρονται για ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, είτε για συμφέροντα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην πολιτική αεροπορία ή στα ναυπηγεία, μεγάλοι Αμερικανοί επενδυτές και εταιρείες αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα. Έχουμε δει μεγάλες επενδύσεις πρόσφατα από τους Calamos, Morgan Stanley και Avis, και ελπίζουμε να δούμε την επένδυση των ONEX στα Ναυπηγεία Neorion και την αμερικανική συμμετοχή στο έργο του Ελληνικού, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πολλά άλλα»,τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

Απο την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι το 2018, ενδέχεται να είναι το «έτος-κλειδί» των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, γιατί παράλληλα με τη δραστική βελτίωση του οικονομικού και αναπτυξιακού κλίματος στην Ελλάδα και την κλιμακούμενη οικονομική δικτύωση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, η ανάδειξη των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) του 2018 μπορεί να αποτελέσει το καθοριστικό σημείο αυτής της νέας πορείας.

«Θα έχουμε δηλαδή μία έκθεση-ορόσημο, μια διοργάνωση που θα δώσει αφενός τη δυνατότητα στις ελληνικές και τις αμερικανικές επιχειρήσεις να έρθουν σε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας και γνωριμίας, αφετέρου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη χώρα, τη Βόρεια Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ουσιαστικά και άμεσα για την ευρύτερη περιοχή και επενδύουν σε αυτήν με άξονα την Ελλάδα ως βασικό πυλώνα σταθερότητας.

Το εγχείρημα της 83ης ΔΕΘ οφείλεται στις ενέργειες τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του κ. Πάϊατ και απολαμβάνει τη στήριξη αμφοτέρων των πλευρών. Με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας με έργα όπως ο ΤΑΡ αλλά και όσα σχεδιάζονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι ΗΠΑ, έρχονται επενδυτικά πλησιέστερα στην Ελλάδα. Στην προσέγγιση αυτή ο ρόλος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είναι διακριτός και αξιοσημείωτος,» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημητρίου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα δρομολογεί την συναινετική επίλυση κρίσιμων εθνικών διαφορών με γειτονικές χώρες και επιχειρεί το κτίσιμο διακρατικών συμμαχιών στην καυτή γεωπολιτικά περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Αναλαμβάνει δηλαδή πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας για την ανάπτυξη όλης της περιοχής. Στην πορεία αυτή την Ελλάδα στηρίζει σταθερά η αμερικανική κυβέρνηση, η πρεσβεία των ΗΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα. Και δεν είναι τυχαίο που με τη βοήθεια και της ενημερωτικής καμπάνιας του επενδυτικού κι επιχειρηματικού κόσμου που από κοινού οργανώσαμε τελευταία στην Αμερική αυξάνονται τελευταία τόσο οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών όσο και οι επενδυτικές ροές προς την Ελλάδα».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδώ!