Τη διαβεβαίωση ότι η Trenitalia σχεδιάζει να κάνει το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο εφάμιλλο με το ιταλικό, αλλά και «να συνδέσει σιδηροδρομικά την Ελλάδα με τη Βόρεια Ευρώπη», έδωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Ιταλός πρέσβης, Λουίτζι Μάρας (Luigi Maras), ενώ προσέθεσε ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα» αναμένεται να επενδυθούν από τους Ιταλούς περί τα 500 εκατ. ευρώ σε τροχαίο υλικό.

Στη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ο κ. Μάρας δήλωσε πεπεισμένος ότι εκτός από τον τομέα των μεταφορών υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη συνεργασιών και σε άλλους τομείς, όπως στον αγροτικό αλλά και τον τραπεζικό. Σημείωσε ωστόσο πως η επίτευξη των στόχων και των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί, απαιτεί την εμπλοκή πολλών φορέων και από τις δύο πλευρές (πρεσβειών, επιμελητηρίων, οργανισμών προώθηση εξαγωγών κ.ά).

Ο Ιταλός πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στα βήματα που γίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ως ένα από αυτά ανέφερε την 1η ελληνο-ιταλική διακυβερνητική συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών που πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 και την ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Οι συγκυρίες είναι καλές και η προσέγγιση των δύο κυβερνήσεων πολύ θετική, στοιχείο σημαντικό όχι μόνο για τις οικονομικές αλλά και για τις πολιτισμικές μας σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μάρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Διαμαντής Μασούτης, επισήμανε τη σημαντική θέση που κατέχει η Ιταλία ως εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται σε πολλούς τομείς για διεύρυνση των συνεργασιών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δυναμική που παρουσιάζουν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, όπου «χτυπά η καρδιά» των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ο κ. Μασούτης παρέθεσε ακόμη στον Ιταλό πρέσβη και στον Ιταλό εμπορικό ακόλουθο, τα πλεονεκτήματα και τη στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης στην περιοχή, που, όπως είπε χαρακτηριστικά «δημιουργούν εύφορο έδαφος για νέες επενδύσεις από ιταλικές επιχειρήσεις ή από κοινοπραξίες εταιρειών ελληνικών και ιταλικών συμφερόντων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδώ!