Πρέπει να συζητήσουμε και επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ. Εμείς προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με στόχο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, στο πλαίσιο που έχει θέσει η Ελλάδα τουλάχιστον από το 2007, δηλαδή για μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις

Μια κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη τις λαϊκές κινητοποιήσεις, και ειδικά μια μεγάλη κινητοποίηση, ομολογουμένως, όπως ήταν η χθεσινή, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρέπει όλοι οι πολίτες και τα πολιτικά κόμματα να πουν με σαφήνεια αν το σύνθημα του συλλαλητηρίου -ότι δεν πρέπει να γίνει χρήση του όρου «Μακεδονία» σε καμία περίπτωση- είναι μία θέση που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική και αν πρέπει.

Ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει τον καιροσκοπισμό και να πει με μεγάλη σαφήνεια αν ο ίδιος και το κόμμα του διαγράφει όσα η παράταξή του έκανε από το 2007 μέχρι σήμερα, τόνισε.

Αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως δεν είχε τίποτα διαφορετικό από τις στάσεις των κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια.

Από τη στιγμή που δεν είχε προκύψει απολύτως κανένα νέο δεδομένο στη διαπραγμάτευση με τους γείτονες, δεν είχε νόημα να προχωρήσουμε σε ενημέρωση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως, μετά τη συζήτηση με τον κ. Ζάεφ, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Πρωθυπουργός ήταν να ενημερώσει αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση για υποτιθέμενη εν κρυπτώ διπλωματία, και, θεωρώντας ότι θα έχει κομματικά οφέλη, υποστηρίζει συλλαλητήρια με τα οποία πολιτικά δεν συμφωνεί, για να δημιουργήσει προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Αναφορικά με τη στάση του Π. Καμμένου, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι, παρά το γεγονός ότι έχει εκφράσει προβληματισμούς κι επιφυλάξεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών καθώς και ότι «ο ίδιος δεν πρόκειται να γίνει Σαμαράς».

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα – νήκει κατά 51% στην Ελλάδα, περίπου κατά 30% στη Βουλγαρία, το υπόλοιπο στην πΓΔΜ και 1% στην Αλβανία– και πρόκειται για μία πραγματικότητα που η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, σημείωσε πως δεν την καθοδηγεί ο κ. Νίμιτς, «η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ», και ανέφερε πως δεν υπάρχουν σκέψεις για τη διεξαγωγη δημοψηφίσματος.

Όπως υπογράμμισε, όταν δύο χώρες έχουν μία διαφορά, αυτή επιλύεται με την υπογραφή δεσμευτικής διεθνούς συνθήκης, με διατάξεις που ορίζουν το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν οι δύο αυτές χώρες, ενώ επιφέρει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της.

Πολιτικά, η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες, είναι μια θλιβερή εξέλιξη, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως «ο καθένας κρίνεται για τις πολιτικές του απόψεις».

Αίθουσα σύνταξης ert.gr

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω