Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Μαλτέζου Σώζου ζητά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Παράλληλα ζητά «να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα έξοδα ταφής και μεταφοράς του νεκρού νεαρού καθώς η άπορη οικογένειά του δεν μπορεί να τα αντέξει».

Στις 2 Φεβρουαρίου 2018, ο Μαλτέζος Σώζος, 26 ετών, πέθανε μέσα στις Φυλακές Λάρισας.
Σύμφωνα με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, «ο 26χρονος Ρομά κρατούμενος που διένυε τον τέταρτο χρόνο φυλάκισής του εκτίοντας την ποινή του για κλοπές, ζητούσε επίμονα από την διοίκηση της φυλακής Μαλανδρίνου, όπου κρατούνταν αρχικά, να τον μεταφέρει σε Νοσοκομείο.

Τελικά τον μετήγαγαν στις φυλακές Λάρισας επειδή, όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, οι φυλακές Μαλανδρίνου δεν διαθέτουν οδοντίατρο. Οι συγκρατούμενοι του επίσης περιγράφουν πως το πρόσωπο του είχε παραμορφωθεί από το πρήξιμο που προκάλεσε η φλεγμονή στο δόντι.
Δυο μέρες μετά την μεταγωγή του στις φυλακές Λάρισας, η οποία υποτίθεται πραγματοποιήθηκε λόγω του προβλήματος του, βρέθηκε νεκρός στον θάλαμο του».

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, υπενθυμίζει ότι έκανε πολλές επισκέψεις σε φυλακές και συζητήσεις με κρατούμενους και κατέγραψε «τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, τις ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων, σε υποδομές, φάρμακα και περίθαλψη, αλλά και στην εγκληματική αδιαφορία κάποιων σωφρονιστικών υπαλλήλων και εργαζομένων σε διοικήσεις των φυλακών.

Προσφάτως, σε συνάντηση της με τον Γενικό Γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη, η Πρωτοβουλία κατέθεσε Υπόμνημα στο Υπουργείο με τις θέσεις της πάνω στον Σωφρονιστικό Κώδικο και τα πορίσματα από όλες τις επισκέψεις τις σε ελληνικές φυλακές.
Μετά από εκτενή συζήτηση έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο εργάζεται με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις φυλακές».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω