Για εισβολή χιονιά  μετά από δύο μήνες ήπιου χειμώνα  μιλούν οι μετεωρολόγοι στην Γαλλία  καθώς η μισή χώρα έχει μπει σε πορτοκαλί συναγερμό εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων και του παγετού

Από το Μασίφ Σαντράλ στη Λορένη κι από το Λουάρ στο Ιλ ντε Φρανς, 40 διαμερίσματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με σφοδρές χιονοπτώσεις και παγετό.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν από σήμερα το κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, την οροσειρά Μασίφ Σαντράλ και το Ρον Αλπς, ένα φαινόμενο «που δεν θεωρείται σπάνιο για αυτές τις περιοχές αλλά είναι επαρκώς σημαντικό για να καταστήσει δύσκολες τις συνθήκες στην κυκλοφορία των δρόμων», τονίζει η Météo France. Ψυχρές μάζες αέρα έρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό από το νότο, εξηγούν οι μετεωρολόγοι

Η κυκλοφορία των φορτηγών απαγορεύτηκε για αρκετές ώρες  στον αυτοκινητόδρομο A75 στο Καντάλ και το Οτ Λουάρ, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων. Τα προβλήματα στην κυκλοφορία αναμένεται να επεκταθούν στο βόρειο τμήμα, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται σταδιακά να πάρουν τη θέση του χιονιού στο Ρον Αλπ.

Σήμερα Τρίτη αναμένονται να πέσουν από  7έως 15 εκατοστά χιονιού, ενώ δεν θα ήταν έκπληξη αν  κατά περιοχές το χιόνι  φθάσει τα 20 εκατοστά.

Στο Παρίσι ξεκίνησε να χιονίζει από τη Δευτέρα, ωστόσο «προς το παρόν όχι σε σημαντικό βαθμό», σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει σήμερα Τρίτη τα 5-10 εκατοστά στην Ιλ ντε Φρανς.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από Τετάρτη, ειδικά στα κεντροδυτικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων το χιόνι θα προκαλέσει την πτώση της θερμοκρασίας και οι ειδικοί αναμένουν να σημειωθεί παγετός από Τετάρτη. Ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους  -10 βαθμούς κελσίου.

(AP Photo/Michel Euler)

Σε αυτό το πλαίσιο, σε 22 διαμερίσματα, εκ των οποίων σε 8 στο Ιλ ντε Φρανς, το Νορ και τη Ρον, κηρύχθηκε σήμερα «συναγερμός για δριμύ ψύχος» αναφορικά με την προστασία των αστέγων, έγινε γνωστό από το υπουργείο Συνοχής των Εδαφών.

Πηγή: CNN

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω