Ποτέ ξανά! – Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος

Διήμερες εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκαν και φέτος στη Λάρισα με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, την περασμένη Πέμπτη 25/1, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων.

Στην συνέχεια στην Ιερά Συναγωγή απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και ο πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος.

Ακολούθησε άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τη δημοσιογράφο κα Μαριάννα Πυργιώτη, η οποία εστίασε στη σημασία της «συγγνώμης» που θα έπρεπε να ζητήσουν όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η σολίστ λυρικής σκηνής – σοπράνο και musical performer Μαργαρίτα Τσουκαρέλα ερμήνευσε το ομώνυμο τραγούδι από την ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ», τον ψαλμό Shir La Ma’ alot και το παραδοσιακό εβραϊκό τραγούδι Shalom Aleichem.

Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος και λογοτέχνης κα Βασιλική Μάνδαλου.

Τη δεύτερη ημέρα (26/1) οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, όπου χαιρετισμούς απηύθυναν η κα Ελένη Αναστασοπούλου, Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ο κ. Ιωάννης Καψάλης, Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Λάρισας και ο κ. Σωτήρης Βούλγαρης, Δ/ντής Π/θμιας Εκπ/σης Λάρισας.

Ακολούθησε αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα με θέμα: «Εβραίοι Νέοι στη δίνη της κατοχικής Ελλάδας. Τα κρυμμένα παιδιά. Νέοι Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση. Τα παιδιά των στρατοπέδων».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το 8ο ΓΕΛ Λάρισας με υπεύθυνους καθηγητές τους κκ. Ισιδώρα Καρδά και Αβραάμ Κοέν, το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Αικατερίνη Πουλαράκη, το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας με υπεύθυνους καθηγητές τους κα Ζωή Δεληζώνα,  κα Ζωή Γούλα και κα Βικτωρία Κανάκη, το Δημοτικό και Γυμνάσιο Σχολής Καραβάνα με υπεύθυνους καθηγητές τους κα Ελένη Παπακωστούλη, κα Ελευθερία Γκοτζαμάνη, κα Παρασκευή Παρλάντζα.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Ηρώ Οικονομάκη, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β’/βάθμιας και παρουσίασε η κα Ζωή Δεληζώνα, Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Λάρισας.

Επίσης στην πλατεία Άννας Φρανκ έγινε κατάθεση στεφάνων από Σχολεία της Λάρισας στην αναθηματική στήλη της Άννας Φρανκ, στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΒΡΑΙΩΝ 2018 (2)

Από την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων

Από τις εκδηλώσεις στην Ιερά Συναγωγή Λάρισας:

ΣΥΝΑΓΩΓΗ (3)

ΣΥΝΑΓΩΓΗ 2018 (3)

ΣΥΝΑΓΩΓΗ (2)

ΣΥΝΑΓΩΓΗ (1)

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΤΣΟΥΚΑΡΕΛΑ (2)

H σολίστ λυρικής σκηνής – σοπράνο Μαργαρίτα Τσουκαρέλα

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

O κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

O κ. Απόστολος Καλογιάννης

ΔΥΑΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ

O κ. Δαυίδ Σαλτιέλ

ΜΩΡΙΣ ΜΑΓΡΙΖΟΣ

O κ. Μώρις Μαγρίζος

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Περισσότερα Εδω