ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ

Λαρισαίες «αμαζόνες» της αυτοάμυνας

Η Κωνσταντίνα Παράσχη που δέχθηκε επίθεση δείχνει πως με χρήση αυτοάμυνας αφοπλίζει τον επίδοξο δράστη

Οι «αμαζόνες» της αυτοάμυνας εκπαιδεύονται για κάθε είδους επίθεση με μίξη πολεμικών τεχνών αφοπλίζοντας ακόμη και δράστη με μαχαίρι

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η εγκληματικότητα «θεριεύει». Σύμφωνα με στοιχεία αρκετά είναι τα περιστατικά επιθέσεων αγνώστων σε γυναίκες που πολλές φορές περπατούν αμέριμνες κυρίως τις βραδινές ώρες. Οι επιθέσεις αυτές άλλες φορές αφορούν σε ληστεία και άλλες έχουν σεξουαλικά κίνητρα. Πολλές γυναίκες είτε έχοντας βιώσει μια τέτοια τρομακτική και δυσάρεστη εμπειρία, είτε ακούγοντας ανάλογα περιστατικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναζητούν τρόπους να προστατευτούν και να προλάβουν μια τέτοια κατάσταση. Πολλές είναι οι Λαρισαίες που θέλουν τα τελευταία χρόνια  να μάθουν αυτοάμυνα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια επίθεση αγνώστου ακόμη κι αν αυτός κρατά μαχαίρι.

Η προπόνηση που κάνουν αφορά σε μίξη πολεμικών τεχνών που είναι εκτός ρινγκ και γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Αρκετές είναι αυτές οι γυναίκες που στην αρχή δε πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν, αλλά μετά από καιρό κερδίζουν σε αυτοπεποίθηση και ικανότητα. Με την σωστή εκπαίδευση -που διαρκεί σε πρώτο στάδιο έξι μήνες, αλλά μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δύο χρόνια- οι «αμαζόνες» της αυτοάμυνας αντιμετωπίζουν τον επίδοξο δράστη που θα βρουν στο δρόμο. Σήμερα η Larissanet σας παρουσιάζει τρεις Λαρισαίες που έμαθαν αυτοάμυνα και μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο. Αν ήξερε ο ανυποψίαστος δράστης  τι τον περιμένει, ίσως και να το σκεφτόταν ξανά και στο τέλος να άλλαζε αυτός δρόμο…

«Μου επιτέθηκαν δύο φορές»

Η Κωνσταντίνα Παράσχη είναι καθηγήτρια Κοσμητολογίας αισθητικής και βοηθός φαρμακείου. Πριν από 6 χρόνια ξεκίνησε την αυτοάμυνα και σήμερα είναι κάτοχος μαύρης ζώνης. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει επίθεση και μάλιστα δύο φορές. «Ο δάσκαλος μου Πασχάλης Μάντης μου έλεγε: “Ίσως να μη χρειαστεί ποτέ στη ζωή σου να χρησιμοποιήσεις τις τεχνικές που έμαθες, αλλά αν χρειαστεί έστω και μια φορά στη ζωή σου να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση πρέπει να είσαι προετοιμασμένη”. Να που αυτό χρειάστηκε σε μένα όχι μία αλλά δύο φορές μέχρι τώρα, και  κατάφερα να ευτυχώς να αντιδράσω», περιγράφει η Κωνσταντίνα.

Υποστηρίζει ότι η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και μάλιστα υπάρχει «η λανθασμένη αντίληψη ότι η γυναίκα είναι το αδύναμο φύλο», παρατηρεί. «Η γυναίκα πρέπει να ξέρει να προστατέψει τον εαυτό της οποιαδήποτε στιγμή γιατί ποτέ δεν γνωρίζεις πότε αυτό θα χρειαστεί. Η αυτοάμυνα είναι το σύγχρονο όπλο για την αυτοεκτίμηση και την ενίσχυση της  γυναικείας αυτοπεποίθησης», καταλήγει η Λαρισαία με την άρτια εκπαίδευση.

Γκανέτσα

Η Ιωάννα Γκανέτσα την ώρα της προπόνησης με τον προπονητή της Χρύσανθο Στοϊκίδη

«Η γυναίκα πρέπει να έχει ευκαιρία αντίδρασης»

Η Ιωάννα Γκανέτσα είναι αστυνομικός και συγγραφέας. Ασχολείται με την αυτοάμυνα αλλά κυρίως μαθαίνει πολεμικές τέχνες για να αθλείται. Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επίθεσης σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση σίγουρα δεν είναι κάτι που περιμένουν οι περισσότεροι από μια  γυναίκα. Είναι, όμως, κάτι που κάθε γυναίκα, όπως και κάθε άνθρωπος, πρέπει να έχει, την ευκαιρία της αντίδρασης».

Για την ίδια πολύ σημαντικό ρόλο σε τέτοιες καταστάσεις παίζει η πειθαρχία, ο αυτοέλεγχος και η αυτοάμυνα. Άλλωστε «είναι αποδεδειγμένο πως σε κάθε είδους μάχη σπάνια κερδίζει ο δυνατός. Συνήθως κερδίζει ο πιο ικανός, ο πιο έξυπνος. Πρέπει να εξασκείς το σώμα σου, το μυαλό σου», παρατηρεί.

Σδράκα

Φοιτήτρια Βιοχημείας πανελλήνια πρωταθλήτρια Kickboxing. Καλύτερα να αλλάξει δρόμο όποιος σκεφτεί την επίθεση…

«Ας μην βρεθεί στο δρόμο μου…»

Είναι η γυναίκα που κάθε επίδοξος δράστης αν το ήξερε μάλλον θα ήθελε να… αλλάξει δρόμο. Η Μαρίνα Σδράκα, φοιτήτρια Βιοχημείας στο πρώτο έτος, ασχολείται τρία χρόνια με την αυτοάμυνα και το Kickboxing. Μάλιστα είναι πανελλήνια πρωταθλήτρια στα 58 κιλά. «Δεν χρειάστηκε και ελπίζω να μη χρειαστεί ποτέ στη ζωή μου να αντιμετωπίσω μια δύσκολη κατάσταση στο δρόμο, όχι για μένα αλλά γι’ αυτόν που θα τολμήσει να το κάνει» προειδοποιεί η νεαρή φοιτήτρια.

Καθημερινά ακολουθεί πρόγραμμα προπόνησης που απαιτεί σεβασμό, πειθαρχία και αφοσίωση. «Με αυτή την προπόνηση νιώθεις πιο δυνατή, πιο υγιής και πιο έτοιμη σε σύντομο χρόνο να ανταπεξέλθεις σε μια δύσκολη κατάσταση», περιγράφει η Μαρίνα Σδράκα που πάντα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μυαλό της.

Άλλωστε επισημαίνει ότι η ενασχόλησή της με τις πολεμικές τέχνες την γέμισε αυτοπεποίθηση.

Οι γυναίκες… δηλητήριο προπονούνται πάντα κάτω από τις  κάτω από τις οδηγίες των προπονητών Χρύσανθου Στοϊκίδη και Πασχάλη Μάντη στο fight club.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Περισσότερα Εδω