Στη Βουλή μετά την διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis αναμένεται να αποφασισθεί αν το θέμα θα ενσωματωθεί στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία όπου εξετάζεται η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και ένα μέρος της Novartis ή αν θα συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή λόγω της φύσης αλλά και της πληθώρας των στοιχείων. 

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται μετά και την κατάθεση της δικογραφίας είναι ποιον δρόμο θα επιλέξει η Βουλή έτσι ώστε να προχωρήσει στην περαιτέρω διερεύνηση, αν δηλαδή θα μπει στο επίπεδο της Εξεταστικής Επιτροπής ή αν θα προχωρήσει σε επίπεδο προκαταρκτικής επιτροπής.

Στην Εξεταστική Επιτροπή που βρίσκεται σε εξέλιξη, το τρίτο μέρος της, αφορά στη Novartis. Τα τρία θέματα που απασχολούν τη συγκεκριμένη Εξεταστική ήταν το Ερρίκος Ντυνάν, ακολούθησε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ το τρίτο είναι η Novartis.

Πηγές έλεγαν στην ΕΡΤ, ότι η φύση και η ροή των στοιχείων είναι τέτοια που θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Για να υπάρξει σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, απαιτούνται οι υπογραφές 30 βουλευτών.

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, τα ονόματα των οποίων δεν τα ξέρει κανείς πλην των εισαγγελικών λειτουργών που διενήργησαν την έρευνα, κατέθεσαν επί ενάμιση μήνα, κυρίως βραδινές ώρες αλλά και σαββατοκύριακα, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί και έχοντας ζητήσει να μπουν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή τους.

Οι καταθέσεις τους θεωρούνται συγκλονιστικές και θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστες, καθώς φέρονται ότι είχαν γνώση του τρόπου με τον οποίο μεταφέρονταν οι μίζες επικαλούμενοι μάλιστα και πρόσθετα στοιχεία. Πηγές του δικαστικού ρεπορτάζ, αναφέρουν ότι υπάρχουν επιπλέον στοιχεία προς επίρρωση των ισχυρισμών τους. Δεν αποκλείεται να κληθούν και πάλι, καθώς η έρευνα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο στάδιο.

Οι εισαγγελείς συνεχίζουν και ερευνούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπου γίνεται λόγος για ένα αδίκημα διαρκές και για το οποίο δεν υπάρχει παραγραφή. Εκεί, λέγεται ότι θα ανοίξει ο αριθμός των κατηγορουμένων.

Μέχρι στιγμής μιλούν για 30 κρατικούς αξιωματούχους οι οποίοι μοιράστηκαν 60 εκατομμύρια ευρώ, λένε όμως πως ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει.

Εκτός από τα φάρμακα για τα εμβόλια, υπάρχουν και τα οφθαλμολογικά και κυρίως τα ογκολογικά φάρμακα για καρκινοπαθείς οι οποίοι υποχρεώνονταν να πληρώνουν πιο ακριβά της εταιρείας Novartis την ώρα που φάρμακα άλλων εταιρειών έμεναν εκτός έγκρισης.

«Υπάρχει σε εξέλιξη εσωτερική έρευνα απο το 2016. Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να το διορθώσουμε», δήλωσε στο Πρωτο Πρόγραμμα στέλεχος της Novartis και εξήγησε ότι μεχρί στιγμής δεν υπάρχει καμία κλήτευση στην εταιρεία.

Ο ασκός του αιόλου, άνοιξε όπως είπε Παύλος Σαράκης, συνήγορος υποστήριξης των πληροφοριοδοτών, της αμερικανικής κυβέρνησης, όταν τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες πήγαν στο FBI κι έδωσαν το 2014 τα πρώτα στοιχεία, βάσει αμερικανικού νόμου για αθέμιτες πρακτικές εταιριών που είναι στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η Μαρία Παπασπύρου, Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, μίλησε για απουσία από το υπουργείο Υγείας των εγγράφων που αφορούν στην τιμολόγηση για τη διετία 2012-2013, κάνοντας λόγο για «λεηλασία των φυσικών και ηλεκτρονικών αρχείων».

Τι λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Φρουζής

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ντίνα Τσουκαλά

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω