«Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama Papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας, της διαφθοράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πάτρα. O κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένας σύγχρονος πατριωτισμός που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής. Ξεκινώντας την ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της χώρας όχι μόνο για τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και για τον ρόλο που αποκτά η Ελλάδα στο διεθνές επίπεδο.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα, όχι μόνο γιατί είναι οι οιωνοί είναι άριστοι, αλλά επειδή όλοι οι δείκτες είναι αισιόδοξοι, η οικονομία επανέρχεται σε ανοδικούς ρυθμούς, και η ανεργία, αν και παραμένει υψηλή, μειώνεται.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως, με επίγνωση των δυσκολιών και της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλουμε όλοι, «μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας», προσθέτοντας πως έχει ανοίξει για τη χώρα ένας δρόμος που οδηγεί σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια πιο ισορροπημένη σχέση του πολίτη με το κράτος, στη σταδιακή μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των αμοιβών και των συντάξεων, στην αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος που επιβλήθηκε στην αρχή του μνημονίου, με όρους πολιτισμού και όχι ζούγκλας, στην αύξηση των επενδύσεων οι οποίες ήδη διαγράφουν ανοδική πορεία, που αναμένουμε να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα».

Παράλληλα, δήλωσε αποφασισμένος να τηρήσει μέχρι τέλους την εντολή του λαού να βγάλει τη χώρα από το τέλμα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως, αν χρειάζεται σήμερα κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, είναι «ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος πατριωτισμός. Ένας πατριωτισμός που απαντά στη δύσκολη συγκυρία, όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής».

Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής». «Ή να καταγγέλλουν», όπως πρόσθεσε, «ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».

«Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής κατά την έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας και πάνω από όλα τιμιότητας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Ξέρω πολύ καλά ότι, ως κυβέρνηση, και λάθη κάνουμε και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, «αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος – γι’ αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε».

Στόχοι και προοπτικές για τη Δ. Ελλάδα

Αναφορικά με τις προοπτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πως, πρώτος στόχος, είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα, από την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση, μέχρι τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, με βασικό κριτήριο τη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας.

Δεύτερος στόχος, η σύνδεση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης.

Τρίτος στόχος, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών για τη στήριξη της τοπικής παραγωγικότητας.

Τέταρτος στόχος, μια ορθά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική, που αφορά από την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων, μέχρι την προστασία των φυσικών πόρων και του νερού.

Συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πέρα από τις άμεσες ενισχύσεις ύψους 256 εκατ. που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο, αυτή την προγραμματική περίοδο θα κατευθυνθούν επιπλέον 407 εκατ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το ζητούμενο είναι ο πρωτογενής τομέας να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, κάτι που σημαίνει ποιότητα προϊόντων, εξελιγμένες μέθοδοι παραγωγής, εξωστρέφεια, δημιουργία αλυσίδων αξίας, που θα κινούν προς τα εμπρός ολόκληρη την τοπική οικονομία.

Σχετικά με τον ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν υπογραφεί αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Σχετικά με το φυσικό αέριο, είπε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Τουρισμό, καθώς «η Δυτική Ελλάδα είναι μια Περιφέρεια όπου οι τουριστικές αφίξεις ακολουθούν μια ισχυρή ανοδική πορεία».

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, πέρα από τη σταθερή επιχορήγηση που έχει διασφαλιστεί, ενισχύεται από την κυβέρνηση με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Για τη Λίμνη Καϊάφα, είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της. Σε πρώτη φάση διατίθενται 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών της Λίμνης.

Δεσμεύτηκε ότι θα στηριχθεί ο Δήμος Αμαλιάδας για τη μετατροπή της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη σε Μουσείο.

Οι πολίτες της Ηλείας, έχουν δίκιο να αισθάνονται σχετικά αδικημένοι, μια και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης, είπε ο Πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και θα γίνει με 200 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων.

Αναφορικά με το θέμα της διέλευσης του σιδηρόδρομου από τον Κεντρικό Αστικό ιστό της Πάτρας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λύση η οποία προέκυψε μέσα από την διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

Το έργο προϋπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση για την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας στον λαό της πόλης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Σχολών: στην Αιτωλοακαρνανία, ιδρύεται Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών, ενώ στην Ηλεία ιδρύεται Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης.

Αναφορικά με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είπε ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησης και μάλιστα σύντομα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για τη δημιουργία μιας νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα.

Σχετική είδηση: Τσίπρας: Το τέλος της κρίσης περνά μέσα από την έρευνα (video)

Αίθουσα σύνταξης ert.gr

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω