Οι καταιγιστικές εξελίξεις οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τον χαρακτήρισε επικίνδυνο για τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών. Στο σκάνδαλο της NOVARTIS και στα πρόσωπα που εμπλέκονται αναφέρθηκε χθές ο πρωθυπουργός λέγοντας εμφατικά οτι δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός του λαδώματος και της διαπλοκής. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση απασχόλησε την κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείο αιχμής στη σκληρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Κοινός τόπος πάντως στις τοποθετήσεις όλων των πλευρών η ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως η σκοτεινή υπόθεση.

Οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται από το σκάνδαλο της NOVARTIS βρέθηκαν για 2,5 ώρες στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης του Π.Σ. με το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθήσουν κυβέρνηση και κόμμα, το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ: ««Η μελέτη της δικογραφίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις»

Αρωμα NOVARTIS είχε η έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού από την Πάτρα στα πολιτικά πρόσωπα και τις παρατάξεις που φέρεται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο που έχει ανάψει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό: «Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς. Εείναι εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».

Σφοδρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το υπόθεση ΝΟΒΑΡΤΙΣ, χαρακτηρίζοντας τον επικίνδυνο, για την δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών: «Σε μια Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του Ελληνικού λαού. Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη Παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η Κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει».

Ο Πρωθυπουργός είπε από την Πάτρα: «Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό», προσθέτοντας ότι «αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος» και πως «γι’ αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε».

Το Γραφείο του Τύπου το πρωθυπουργού σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη επισημαίνει και κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επιχειρεί να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς, και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη. Και τονίζει ότι «αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis. «Απλώς θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Δικαιοσύνη, όπως και η Δημοκρατία, ούτε εκβιάζεται, ούτε χειραγωγείται, ούτε πρόκειται να εγκαταλείψει την αναζήτηση της αλήθειας, από τον φόβο των αντιποίνων που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει».

Πολιτική θύελλα για τη NOVARTIS. Οι καταιγιστικές εξελίξεις και η «καυτή δικογραφία» οδηγούν σε μετωπική κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, μπήκαν από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είπε στον ΑΝΤ1 ότι στελέχη της Novartis οι μάρτυρες που «κελάηδησαν». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνισ Γεωργιάδης αναρωτήθηκε «Πώς τα ξέρει ο Πολάκης;» προσθέτοντας ότι δεν θα ησυχάσω αν δεν κλέισω τον Τσίπρα φυλακή».

Ο Παναγιώτης Σκουρλέτης είπε στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM: «Βλέπω έλλειψη ψυχραιμίας, έναν εκνευρισμό που αποπνέει τελικά μάλλον μία κατάσταση ενοχής. Εκείνο που ζητά ο κόσμος πλέον, και δικαίως, είναι αυτό το μέγα σκάνδαλο να αποκαλυφθεί σε όλες του τις διαστάσεις».

Ο Μάριος Σαλμάς, βουλευτής της ΝΔ, είπε στον ΑΝΤ1: «Ξέρουνε ποιοι είναι οι μάρτυρες. Άρα είναι στημένο. Ποιος είναι Σαλμάς; Είναι αυτός που τους χάλασε τη σούπα της NOVARTIS».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «Το λογικό είναι όποιος κατηγορείται να ζητά να χυθεί φως μέσω της δικογραφίας και όχι να απειλούνται οι μάρτυρες, γιατί όποιος τους απειλεί και δεν λέει ότι πρέπει να μιλήσει ο δικαστής, κάποιο θέμα υπάρχει».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «Το πάρτι στο χώρο της υγείας και όπου έχει γίνει, αν έχει γίνει πάρτι, να ξεκαθαρίσει και ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του.»

Ατεκμηρίωτη και διάτρητη χαρακτηρίζει τη δικογραφία ο επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας σε δήλωσή του πως θα προβεί σε πλήρη τεκμηριωμένη και αναλυτική ενημέρωση του Προέδρου Γιουνκέρ, των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαϊκών Θεσμών: «Οι ψευδομάρτυρες, οι ηθικοί αυτουργοί και συναυτουργοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τακτική δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για σοβαρά αδικήματα, όχι μόνο κατά όσων σήμερα κατονομάζονται αλλά και κατά της ομαλής λειτουργίας της πολιτικής ζωής του τόπου. Όλα και όλοι στο φως της δημοσιότητας άμεσα και το πλήρες κείμενο της δικογραφίας, ώστε να αποκαλυφθούν η σκευωρία και οι προθέσεις των σκευωρών».

«Όλα στο φως» λέει το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει πολιτική σκευωρία εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων: «Να βρεθούν και τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Να αποκαλυφθούν και να γίνουν γνωστά όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με την υπόθεση. Όχι όπως τα φαντασιώνονται και τα πλάθουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως είναι στην πραγματικότητα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε στην ΕΡΤ1 «Να διερευνηθεί το θέμα – Δεν τρέφουμε αυταπάτες».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είπε στο Thema FM: «Μια απόφαση δεν την ξέρει μόνο ένας Υπουργός. Πρέπει να ξηλωθεί ένα ολόκληρο σύστημα. Όταν μια υπηρεσία μέσα σε ένα Υπουργείο τα πιάνει… δεν γίνεται να μην τα ξέρει ο Υπουργός… μόνο αν κοιμάται».

Εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ένανε δήλωση για το θέμα ο βουλευτής, Κώστας Καραγκούνης: «Πρώτα σκέφτηκαν το σενάριο και μετά επέλεξαν το μάρτυρα».

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Κώστας Λασκαράτος

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω