Στο στόχαστρο των αρχών καταπολέμησης του μαύρου χρήματος θα μπαίνουν υπό προϋποθέσεις ακόμη και συναλλαγές που ξεπερνούν μόλις και τα 1.000 ευρώ. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών -που βρίσκεται σε διαβούλευση- χαμηλώνουν αρκετά τα όρια των συναλλαγών για τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες -μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες- οφείλουν να γνωστοποιούν τα εν λόγω ποσά στις ελεγκτικές αρχές.

Στο μικροσκόπιο θα μπαίνουν ακόμα και συναλλαγές που υπερβαίνουν μόλις τα 1.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό αν η συναλλαγή είναι περιστασιακή θα χτυπά καμπανάκι στις τράπεζες κι αμέσως θα ενημερώνεται η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το «κοσκίνισμα» όλων των ύποπτων συναλλαγών προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Όταν από την έρευνα προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες για τέλεση αδικημάτων που συνδέονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τότε θα μπορεί να διατάσσεται ακόμα και σε επείγουσες περιπτώσεις, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Οποιαδήποτε υπόθεση ακόμα κι αν μπει στο αρχείο μπορεί να οποτεδήποτε να ανασυρθεί για να συνεχιστεί αν προκύψουν νεώτερα στοιχεία.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Νίκος Γρυλλάκης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδώ!