Η ορθοδοξία υπήρξε περισσότερο διαλλακτική σε σχέση με την επιστημονική γνώση υποστήριξε ο κ. Βασίλειος Μακρίδης, Καθηγητής Θρησκειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Erfurt Universität Erfurt, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Με αφορμή το διεθνές συνέδριο που οργανώνεται το προσεχές διήμερο από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/National Hellenic Research Foundation με θέμα «Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και η επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης», στο οποίο ο κ. Μακρίδης είναι από τους κεντρικούς ομιλητές, ο Καθηγητής επεσήμανε ότι έχουμε περάσει πλέον στην εποχή της «μετεονεοτερικότητας», που σημαίνει ότι αρχίζουμε να αποδεχόμαστε ότι υπάρχουν στοιχεία στον κόσμο μη λογικά και πλέον και η ίδια η επιστήμη δείχνει μία πιο μετριοπαθή στάση απέναντι σε αυτά που δεν μπορεί να κατανοήσει. Να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα ScienceandOrthodoxyaroundtheWorld (SOW) μελετά τον διάλογο μεταξύ φυσικών επιστημών και θρησκείας στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα.

Αποτελεί την πρώτη μεγάλη προσπάθεια να δοθεί μια συνολική εικόνα των σχέσεων επιστήμης και θρησκείας σε ολόκληρο τον ορθόδοξο χώρο, που περιλαμβάνει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε πλειάδα κρατών, εδραιώνοντας μια πλατφόρμα διαρκούς διαλόγου σε διεθνές επίπεδο μεταξύ φυσικών επιστημών και ορθόδοξης διανόησης. Τέλος το συνέδριο εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο μια ιδιαίτερη ορθόδοξη προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης και στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ θρησκείας και φυσικών επιστημών.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω