Το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου θα εξετάσει αν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group χθες στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και τονίστηκε ότι μόνο 3 από τα 110 προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά, τα οποία όμως δεν βρίσκονται στον έλεγχο της κυβέρνησης.

Αφορούν την απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου.

Παράλληλα, ικανοποίηση επικρατεί από το ενδιαφέρον για το 7ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Τα 7 δισεκατομμύρια έφτασαν οι προσφορές, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,5%.

Η Ελλάδα επιδίωκε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ απο την πώληση του 7ετούς ομολόγου στα πλαίσια της δημιουργίας του αποθεματικού ασφαλείας για αυτοδύναμη επιστροφή στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.

Η χώρα σχεδίαζε την έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου το επόμενο τρίμηνο και ενός 10ετούς πριν την έξοδο απο το μνημόνιο με στόχο την άντληση συνολικά περίπου 9 δισ. ευρώ περίπου. Ηδη, έχει βάλει στην άκρη περίπου 1,4 δισ. ευρώ απο την πώληση του 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο.

Οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν δηλώσει πως θα συνεισφέρουν στο απόθεμα ασφαλείας κάπου 10 δισ. ευρώ αν όλα πάνε καλά.

Οι ελληνικές αρχές φέρονται επίσης να εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε δημοπρασία του 12μηνου εντόκου γραμματείου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ert.gr

Σχετική είδηση: Επικύρωσε το EWG την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των εκκρεμών προαπαιτούμενων

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω