Συγκρούσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Φόρτσα Νουόβα («Νέα Δύναμη») και των δυνάμεων επιβολής της τάξης στη Ματσεράτα της κεντρικής Ιταλίας.

Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πόλη, μερικές δεκάδες μέλη της Φόρτσα Νουόβα συγκεντρώθηκαν και προσπάθησαν να διασπάσουν μια αλυσίδα αστυνομικών εφοδιασμένων με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών, αλλά απωθήθηκαν.

Περίπου 20 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση και μεταφέρθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας. Ένα άτομο τραυματίστηκε από το κλοπ αστυνομικού και χρειάστηκε ιατρική φροντίδα.

Μια μεγάλη αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε για να εμποδίσει τους οπαδούς της άκρας δεξιάς να αντιπαρατεθούν με μέλη οργανώσεων της άκρας αριστεράς, που είχαν συγκεντρωθεί σε άλλη πλατεία της μικρής πόλης.

Το σύνθημα της συγκέντρωσης της άκρας δεξιάς ήταν «Πεθαίνουμε εξαιτίας της μετανάστευσης» και παρέπεμπε στην πρόσφατη δολοφονία στη Ματσεράτα μιας τοξικοεξαρτημένης 18χρονης, για την οποία έχει συλληφθεί και κατηγορείται ένας Νιγηριανός.

Το Σάββατο ο Λούκα Τραΐνι, ένας 28χρονος οπαδός της άκρας δεξιάς, πυροβόλησε μέσα από το αυτοκίνητό του εναντίον περίπου δέκα Αφρικανών μεταναστών στη Ματσεράτα, για να εκδικηθεί τον θάνατο της νεαρής.

«Καταδικάζουμε αυτό που έκανε, αλλά δεν θέλουμε να παρουσιάζεται σαν τέρας», δήλωσε στη Ματσεράτα την Πέμπτη, αναφερόμενος στον Τραΐνι, ο Ρομπέρτο Φιόρε, αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης Φόρτσα Νουόβα. Ο Φιόρε υποστήριξε ότι ο Τραΐνι είναι «κι αυτός ένα θύμα αυτής της κατάστασης της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης», και «της νιγηριανής μαφίας» που χειρίζεται «τη διακίνηση ναρκωτικών».

Ο νομάρχης της περιοχής όπου ανήκει διοικητικά η Ματσεράτα αποφάσισε την απαγόρευση όλων των δημόσιων συγκεντρώσεων στην πόλη, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση. Η Φόρτσα Νουόβα αψήφησε την απαγόρευση.

Οργανώσεις και κινήματα της αριστεράς εξήγγειλαν ότι θα οργανώσουν το Σάββατο μια διαδήλωση «εναντίον του φασισμού», διαμηνύοντας πως επίσης θα αψηφήσουν την απαγόρευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το άρθρο:

http://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω