«Η ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 θα αποτελέσει μια στιγμή ορόσημο για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στη Free Sunday.

Σημειώνει ότι «η διαφαινόμενη έξοδος από τα μνημόνια και τον σκληρό δημοσιονομικό έλεγχο επαναφέρει την ευθύνη για τη διαμόρφωση της πολιτικής στην εκλεγμένη κυβέρνηση, και επιβάλλει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας ως κοινωνία για να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με δική μας ευθύνη». Αναφέρει ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μιας πολύ επίπονης προσπάθειας και έχοντας αφήσει τα δύσκολα πίσω μας, ο στόχος μοιάζει πιο εφικτός από ποτέ».

Σχολιάζοντας σχετικά με την υπόθεση Novartis, ο κ. Ρήγας επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση ανέδειξε και μία κοινωνική κρίση και κρίση αξιών, συνυφασμένες με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων». Ασκεί κριτική για τη στάση του προέδρου της ΝΔ στο θέμα, λέγοντας ότι «είναι ο πιο επικίνδυνος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που πέρασε από τη χώρα, γιατί συμπεριφέρεται όπως ο θύτης απέναντι στο θύμα».
«Η επιδίωξή του να χριστεί πρωθυπουργός», προσθέτει, «τον οδηγεί σήμερα σε ενέργειες εκφοβισμού της δικαιοσύνης προκειμένου να μην διερευνηθούν οι ευθύνες για το σκάνδαλο της Novartis». Ο κ. Ρήγας τονίζει πως δεν αξίζουν τέτοιες συμπεριφορές στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και υπογραμμίζει ότι «η έμπρακτη καταδίκη κάθε φαινομένου διαφθοράς θωρακίζει τη δημοκρατία, αυξάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, ενισχύει αξίες με διαχρονική κοινωνική αποδοχή».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η χώρα οφείλει να πρωτοστατεί ώστε τα Βαλκάνια να αποτελέσουν πεδίο ειρήνης και ανάπτυξης και τονίζει πως «στοιχείο αυτής ακριβώς της αντίληψης και της πολιτικής αποτελεί και η ανάγκη να δοθεί επιτέλους μια λύση σε ένα πρόβλημα που μας έχει ταλαιπωρήσει για χρόνια, αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ».
Αναφέρει ότι «η συγκυρία σήμερα είναι ευνοϊκή και δίνει δυνατότητες για λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, έναντι όλων, διότι μετά τις περιπέτειες που έχει περάσει η χώρα μας και μετά τον απομονωτισμό και την αβεβαιότητα που βίωσε και βιώνει η ΠΓΔΜ, κυριαρχούν δυνάμεις και στις δύο πλευρές με βούληση να λύσουν το ζήτημα».

Χαρακτηρίζει «απίστευτο και επικίνδυνο» τον «τακτικισμό», όπως λέει, με τον οποίο προσεγγίζει το ζήτημα η ΝΔ» και καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη πως «στο πάθος του για την εξουσία, δεν διστάζει να βάλει σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά συμφέροντα και την εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην περιοχή».

Σχετικά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες τονίζει ότι η κυβερνητική συνεργασία είναι «κάτι παραπάνω από ασφαλής». Αναφέρει ότι οι ίδιοι, διά του προέδρου τους, «έχουν κάνει μια πολύ συγκεκριμένη και ξεκάθαρη δήλωση, ότι η προγραμματική μας συμφωνία θα τηρηθεί ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο εν λόγω ζήτημα» και σημειώνει πως «υπάρχει ο βασικός κοινός στόχος της εξόδου της χώρας από την κρίση και τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω