Τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλουν του γεωτρύπανου «Σάιπεμ 12000», προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας «ΕΝΙ». Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ιταλική κυβέρνηση και την εταιρεία για αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ προβαίνει και σε διαβήματα για τερματισμό της νέας τουρκικής πρόκλησης.

Ενώ το πλοίο βρισκόταν στα ανοικτά των νοτιανατολικών ακτών της Κύπρου στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, τα τουρκικά πολεμικά το κάλεσαν να αποχωρήσει από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε ξένα χωρικά ύδατα. Το τεμάχιο 3 βρίσκεται νοτιοανατολικά μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

Το γεωτρύπανο κατευθυνόταν στον νέο στόχο, μετά την επιτυχή γεώτρηση της Κοινοπραξίας στο Οικόπεδο 6 νοτιοδυτικά της Κύπρου στο σημείο «Καλυψώ», που έδειξε την ύπαρξη γεωλογικών δομών με μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης σημαντικού κοιτάσματος υδρογονανθράκων.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι το γεωτρύπανο αναμένει το «πράσινο φως» από την εταιρεία για να προχωρήσει προς τον στόχο «Σουπιά».

Όπως σημείωσε, η ΕΝΙ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, προσθέτοντας ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.

«Σε πολλές χώρες του κόσμου όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά», είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας πειρατική, προσθέτοντας πως την αφήνει εκτεθειμένη.

Η Τουρκία, με τη συνέντευξή του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινη», είχε επαναφέρει όλο το φάσμα των διεκδικήσεών της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, και είχε απειλήσει ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μετρά «για να προστατεύσει τα συμφέροντα τα δικά της και του ψευδοκράτους στην Μεσόγειο», υποστηρίζοντας αυθαίρετα ότι ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας είναι τουρκικό.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των προκλήσεων που εφαρμόζει η Άγκυρα, αλλά σε πιο έντονο βαθμό στην περίπτωση αυτή.

Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή, στο πλαίσιο της παράνομης «navtex» την οποία εξέδωσε η Άγκυρα στις 6 Φεβρουαρίου για τη διενέργεια στρατιωτικής άσκησης. Την τουρκική «navtex», ακύρωσε αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία, με την έκδοση «αντι-navtex».

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω