«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Καλεί μάλιστα τη γείτονα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τονίζει πως «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην Ε.Ε».

«Αξιολογούμε με μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Και προσθέτει:
«Το χθεσινό προκλητικό επεισόδιο στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. κατέδειξε για μια ακόμα φορά ότι η πολιτική της Τουρκίας κινείται εκτός πλαισίου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Το έχουμε εγκαίρως επισημάνει προς την Κυβέρνηση, ζητώντας έντονη διπλωματική αντίδραση σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα, η χώρα μας πρέπει να αναδείξει προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε:
1. Ανησυχητικά απρόβλεπτο γείτονα στην ευρύτερη περιοχή,
2. Αβέβαιο σύμμαχο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία,
3. Εμπόδιο στην υλοποίηση της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Γι αυτό και η ευρωπαϊκή αλλά και διεθνής απάντηση στις προκλητικές αυτές ενέργειες θα πρέπει να είναι συνολική και αυστηρή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω