Η Βουλευτής της Κωνσταντινούπολης, Πέρβιν Μπούτλαν, αντικατέστησε από την Κυριακή τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς,  στην ηγεσία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που εξέλεξε νέους ηγέτες.

Στο συνέδριό τα κομματικά στελέχη κατήγγειλαν ότι οι τουρκικές Αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν, προχωρώντας σε συλλήψεις εκατοντάδων δυνητικών συνέδρων.

Η αντικατάσταση  του  Σελαχατίν Ντεμίρτας, ηγέτης από το 2014 του κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας και το οδήγησε να εκλέξει μέλη στην τουρκική Βουλή για πρώτη φορά έρχεται  καθώς  βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος για υποστήριξη «της τρομοκρατίας» από τις Αρχές. Ο πρώην ηγέτης του HDP είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες που επισύρουν κάθειρξη 142 ετών.  Ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα επεδίωκε την επανεκλογή του. Βάσει του νόμου στην Τουρκία, οποιοδήποτε πρόσωπο καταδικαστεί για τρομοκρατία στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα και άρα δεν μπορεί να είναι μέλος κανενός πολιτικού κόμματος.

Το συνέδριο του HDP εξέλεξε ομόφωνα πρόεδρο του κόμματος την Πέρβιν Μπούλνταν, , και συμπρόεδρό της τον Σεζάι Τέμελι. Ήταν οι μόνοι υποψήφιοι για την ηγεσία του δεύτερου ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Το κόμμα ανέφερε ότι η αστυνομία σταματούσε συστηματικά αυτοκίνητα μελών του, έκανε ελέγχους ταυτοτήτων και προχώρησε στη σύλληψη περίπου 500 εξ αυτών τις τελευταίες ημέρες.

Το συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά 32.000 μέλη και υποστηρικτές του HDP. Η πρώην συμπρόεδρος του κόμματος Σέρπιλ Κεμάλμπεϊ χαρακτήρισε «αυθαίρετες» τις συλλήψεις και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ήθελε να εμποδίσει την «διεξαγωγή του συνεδρίου με υγιή τρόπο».

«Δεν θα γίνουμε μέρος ούτε συνένοχοι σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο ανομίας στην ιστορία της Τουρκίας», τόνισε η Μπούλνταν απευθυνόμενη στους συνέδρους πριν εκλεγεί.

«Όσο κι αν προσπαθούν να μας απομονώσουν, όσο κι αν προσπαθούν να μας αποθαρρύνουν με τη βία και με τις πολιτικές καταστολής, θα στηριχτούμε στη δύναμη των δικαιωμάτων μας», πρόσθεσε.

Ο σύζυγος της Μπούλνταν δολοφονήθηκε το 1994, λίγο καιρό αφότου η τότε κυβέρνηση της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως είχε στη διάθεσή της έναν κατάλογο που περιλάμβανε επιχειρηματίες που χρηματοδοτούσαν το PKK. Ο δολοφόνος του δεν βρέθηκε ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω