Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μίλησε στην εκπομπή «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ» στην ΕΡΤ1 για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με πρώτο το σκάνδαλο της Novartis, αλλά και το Σκοπιανό. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι είναι μονόδρομος η διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis, ενώ σημείωσε ότι η θεωρία περί πολιτικής σκευωρίας δεν στέκει. Ο υπουργός αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ είπε ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης έχει εξαντληθεί στα διαδικαστικά και ότι πλέον θα πρέπει μιλήσουμε επί της ουσίας. Ερωτηθείς για την επίθεση στην επιχείρηση της Μαρέβα Μητσοτάκη δήλωσε ότι καταδικάζει σε όλους τους τόνους την επίθεση. Σε ερώτηση σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός δήλωσε με έμφαση πως δεν αφορά την πρώτη κατοικία, η οποία είναι πλήρως προστατευμένη. Παράλληλα, δήλωσε πως όλα είναι έτοιμα προκειμένου κονδύλι 10 εκατ. ευρώ να διατεθούν για νοικοκυριά στα οποία έχει κοπεί το ρεύμα και πληρούν τα κριτήρια ώστε να ενταχθούν. 

Novartis

«Να είναι πολιτική σκευωρία ένα διεθνές, μείζον θέμα, είναι αδύνατο. Είναι μονόδρομος η διαλεύκανση του θέματος με συντεταγμένο τρόπο, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Ο πρώτος κύκλος έκλεισε, ο δεύτερος κύκλος είναι η προανακριτική», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Σταθάκης ο οποίος στη συνέχεια εξήγησε πως η αντιπολίτευση η έχει επικεντρωθεί στα διαδικαστικά, εκτιμώντας ότι «στο τέλος της ημέρας θα συζητήσουμε μόνο την ουσία. Η θεωρία περί πολιτικής σκευωρίας δεν στέκει και είναι ένας λάθος χειρισμός».

Σκοπιανό

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφερόμενος στον πρωθυπουργό των Σκοπίων είπε: «Ο Ζάεφ έκανε καλές κινήσεις τις τελευταίες μέρες και από το αεροδρόμιο έφυγε το »Μέγας Αλέξανδρος» και η λεωφόρος» ενώ απαντά σε όσους προκρίνουν τον ισχυρισμό ότι πρόκειται μόνο για ταμπέλες, πως «ταμπέλες είναι με βαρύ συμβολισμό. Η αποποίηση της συσχέτισης με τον Μέγα Αλέξανδρο, είναι ένα από τα μείζονα θέματα στη διαπραγμάτευση». Σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος στα Σκόπια εξήγησε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για το ποια μορφή μπορεί να αποκτήσει νομικά μια διεθνής σύμβαση δεσμευτικό χαρακτήρα τώρα και να κάνει μία αλλαγή λίγο αργότερα κι αυτό είναι ένα θέμα που οι νομικοί το έχουν εξετάσει επαρκώς και υπάρχουν αρκετά γόνιμες προτάσεις για το θέμα αυτό».

Πρώτη κατοικία-Πλειστηριασμοί

«Η πρώτη κατοικία είναι πλήρως προστατευμένη με βάση τα κριτήρια του νόμου και εξήγησε ότι αυτό που αλλάζει είναι πλέον θα περιλαμβάνονται εκτός από τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η δεύτερη τομή του νόμου μας είναι ότι όταν το νοικοκυριό πάει πλέον και ζητήσει τη δικαστική προστασία με βάση το νόμο μας είναι πτωχευμένο νοικοκυριό ταυτόχρονη ρύθμιση και με τράπεζες και με Δημόσιο. Άρα αυτή είναι η δεύτερη καινοτομία του νόμου», ξεκαθάρισε.

Όπως υπογράμμισε θα υπάρξουν πλειστηριασμοί εμπορικού χαρακτήρα και τόνισε σε πολλούς από αυτούς, σχεδόν στο 50% δεν υπάρχουν καν τράπεζες αλλά ιδιώτες πιστωτές.

10 εκατ. ευρώ για επανασυνδέσεις ρεύματος σε 1.342 νοικοκυριά

Όπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Σταθάκης πολύ σύντομα θα υπάρξει κίνηση από την πλευρά του κράτους, προκειμένου να επασυσυνδέσει το ρεύμα σε νοικυριά που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να τους επασυνδεθεί το ρεύμα και να μπουν στο 70% για το κοινωνικό τιμολόγιο, όπως είπε ο υπουργός, «1.342 νοικοκυριά είναι εκείνα που τους κόπηκε το ρεύμα το 2017 και γι΄ αυτό τον λόγο έχει βγει ένα κονδύλι ύψους 10 εκατ. ευρώ από όπου θα πληρωθεί το κόστος επανασύνδεσης και το χρέος τους, ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση. Ανά περίπτωση θα εξεταστούν».

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω