Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να «υποστηρίξει τις προσπάθειες» ανοικοδόμησης του Ιράκ μετά τον πόλεμο που διεξήγαγε εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το έργο της ανοικοδόμησης υπολογίζεται σε 88 δισεκατομμύρια δολάρια (71 δισεκατομμύρια ευρώ).

«Όλος ο κόσμος σάς είναι υπόχρεος για τη μάχη σας κατά της παγκόσμιας απειλής που αντιπροσωπεύει το ΙΚ, δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση του Ιράκ που διεξάγεται στο Κουβέιτ.

«Είναι καιρός να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την αλληλεγγύη μας με τον ιρακινό λαό», πρόσθεσε, καθώς η διεθνής κοινότητα αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα το ύψος της συνεισφοράς της στο τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε με την ευκαιρία αυτή ένα διετές πρόγραμμα αρωγής με σκοπό να βοηθήσει την ιρακινή κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τις κοινωνικές πτυχές του προγράμματος ανοικοδόμησης.

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμβάλει με δύο δισεκατομμύρια δολάρια στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω πως το Κουβέιτ θα τιμήσει τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τους Ιρακινούς αδελφούς του», δήλωσε ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σάμπαχ Αλ-Άχμαντ Αλ-Σάμπαχ, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Η βοήθεια περιλαμβάνει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε δάνεια και επενδύσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε διάφορα προγράμματα ανοικοδόμησης στο Ιράκ.

Το Κουβέιτ, στο οποίο εισέβαλε το Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσέιν το 1990, είναι η πρώτη χώρα που ανακοινώνει το ύψος της βοήθειας της για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , AFP

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω