Την επομένη του επεισοδίου κοντά στα Ίμια και τα αυστηρά διαβήματα σε όλα τα διεθνή fora αλλά και την επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο ομόλογό του, η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Αμυνας ενημερώνει τους συναδέλφους του στο ΝΑΤΟ κατά τη διήμερη Σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Γεγονότα, όπως αυτό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ήταν το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες μαζί του, η οποία έγινε έγινε με αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό, ο Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Μεταξύ των δυο πρωθυπουργών συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τέλος, συζητήθηκε και η κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στα Ίμια

-Ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται βόρια των Ιμιών κοντά στην Καλόλιμνο, παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει τον Ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων για κάθε κίνηση τουρκικού πλοίου. Η ακταιωρός της Τουρκίας που εμβόλισε προχθές τον βράδυ το Γαύδος βρίσκεται περίπου στα 3 ναυτικά μίλια από τα Ίμια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Βέβαια οι καιρικές συνθήκες σήμερα ευνοούν στην αποκλιμάκωση καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο.

Το πλοίο Γαύδος βρίσκεται στην Αμφιάλη σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε και θα επιθεωρηθεί από την αρμόδια επιτροπή ενώ ήδη έχει αντικατασταθεί με το δίδυμο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 του Λιμενικού Σώματος.

Κοντά στη Λέρο βρίσκεται Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και με τα ραντάρ της κάνει τη δική της επιτήρηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας σήμερα το πρωί ξεκαθάρισε γι’ ακόμη μια φορά πως δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και κάλεσε την Τουρκία να δει τα χαρτιά που είχε υπογράψει με την Ιταλία.

Σχετική είδηση: Αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας-Ρίχνει τους τόνους η Τουρκία (video)

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω