«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να δεχτεί, ούτε να ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και  των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια, είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο, είναι  πυλώνας σταθερότητας σε  αποσταθεροποιημένη περιοχή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του μετά τις συναντήσεις του στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων  και στον απόηχο του επεισοδίου στα Ίμια.

«Σίγουρα η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας ενοχλεί κάποιους», τόνισε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας ότι:
«Με απόλυτη νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα διαφυλάξουμε την ασφάλεια μας».

«Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης, στρέφεται ενάντια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόσφατο περιστατικό κοντά στα Ίμια, ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης της Τουρκίας. Που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

«Τα δικά μας ανατολικά σύνορα είναι τα σύνορα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες» , πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Στις κρίσιμες στιγμές η επίδειξη ψυχραιμίας δεν συνιστά μόνο στάση ευθύνης αλλά και στάση γενναιότητας. Αντιθέτως η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας αλλά και στάση θρασυδειλίας.

Την ηγεσία και τη δύναμη του Λιμενικού Σώματος συνεχάρη νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας για τις επιτυχίες τους, λέγοντας ότι «επιτελούν το καθήκον τους, κάτω από δύσκολες συνθήκες πάντα με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης». «Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι που κινδύνευαν στη θάλασσα διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα» είπε, εξαίροντας τη μεγάλη προσπάθεια των λιμενικών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τόνισε μάλιστα, ότι την ώρα που κάποιες άλλες χώρες έκλειναν σύνορα και έκτιζαν τείχη, οι άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, έδιναν ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εστιάζοντας στον κρίσιμο για τη χώρα ρόλο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας, με ισχυρή παρουσία, σε στενή συνεργασία με την FRONTEX, η οποία διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στο Αιγαίο».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο του Λιμενικού να σώζει ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, συνολικά, κατά τον τελευταίο χρόνο, κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ναρκωτικών ουσιών και έγιναν πάνω από 490 συλλήψεις διακινητών, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τα στελέχη του Λιμενικού σε επιχειρήσεις, υψηλής επικινδυνότητας.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:Περισσότερα Εδω